Acasa InternationalExterne Cum vede Rusia o eventualǎ aderare a Ucrainei ȋn NATO

Cum vede Rusia o eventualǎ aderare a Ucrainei ȋn NATO

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Oficialii de la Kremlin vǎd o eventualǎ intrare a Ucrainei ȋn NATO drept o „provocare fǎrǎ precedent” pentru securitate la nivel european.

Cum vede Rusia o eventualǎ aderare a Ucrainei ȋn NATO (foto:aecnews.net)

Cum vede Rusia o eventualǎ aderare a Ucrainei ȋn NATO (foto:aecnews.net)

Reprezentantul rus pe lângă UE, Vladimir Cijov, a subliniat ferm poziția Rusiei legatǎ de aceastǎ posibilitate, declarȃnd cǎ „Nu vrem să vedem Ucraina în NATO„. Prezenţa „Ucrainei în NATO ar constitui o provocare fără precedent pentru securitatea europeană, o provocare care ar fi cea mai importantă de la căderea zidului Berlinului”, a adǎugat Cijov.

Vladimir Cijov a luat o poziție și legat de ȋncǎlcarea armistițiului ȋn estul Ucrainei, afirmȃnd că „ ambele părţi implicate în conflict încearcă în prezent o regrupare a forţelor.”, ceea ce din punctul sǎu de vedere, „este inadmisibil”.  „Este inadmisibilǎ o regrupare de forţe pentru a consolida apărarea şi a încălca ulterior regimul de încetare a focului”, a adăugat reprezentantul rus pe lȃngǎ UE.

Guvernul ucrainean şi-a anunţat la sfârşitul lui august dorinţa de a relansa procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010 de regimul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici. Potrivit mediafax, intrarea Ucrainei a fost primită favorabil la summitul de la Bucureşti din 2008, ceea ce a declanşat furia Moscovei. Această decizie formală îi permite acum secretarului general Anders Fogh Rasmussen să lase uşa deschisă Kievului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult