Acasa InternationalExterne Cum vrea Polonia să ne ajute cu aderarea la Schengen

Cum vrea Polonia să ne ajute cu aderarea la Schengen

scris de D.P.
2 afisari

În Consiliul JAI de joi, Preşedinţia poloneză a UE ar urma să amâne votul privind aderarea a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în lipsa unui consens al statelor membre, evitând astfel o decizie negativă.

aderare_schengenPotrivit unor surse citate de Mediafax, preşedinţia poloneză poate din punct de vedere procedural să ceară organizarea unui „tur de masă” – procedeu prin care fiecare stat membru îşi exprimă opinia pe tema aderării celor două ţări la Spaţiul Schengen. Preşedinţia poloneză va face joi, acest lucru, au susţinut sursele citate. În condiţiile în care cel puţin Olanda a anunţat explicit că se opune aderării celor două state la Schengen, atingerea unui consens – necesar luării unei decizii – va fi imposibilă la reuniunea JAI de joi.

În aceste condiţii, pentru a evita o decizie negativă, preşedinţia poloneză poate şi va cere ca subiectul să nu fie supus votului, ci să se limiteze la o dezbatere, au explicat aceleaşi surse. Conform acestora, preşedinţia poloneză nu va risca un eventual vot negativ deoarece în acest caz s-ar pune problema reluării unei părţi semnificative a procedurii juridice cel puţin la nivelul Consiliului şi, posibil, şi al Parlamentului European.

Sursele citate au mai spus că, dacă joi nu va avea loc un vot, subiectul aderării va fi introdus pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumătatea lunii octombrie. Procedural, introducerea pe ordinea de zi se poate cere inclusiv în ziua Consiliului de către oricare dintre statele interesate – în acest caz România sau Bulgaria – sau de preşedinţia poloneză.

Discuţiile în Consiliul European nu se vor încheia cu o decizie formală, ci vor constitui doar o dezbatere politică profundă, în vederea găsirii consensului necesar. Pe această bază, preşedinţia poloneză poate decide reintroducerea pe agenda unui viitor Consiliu JAI a chestiunii aderării la Schengen, în vederea formalizării consensului. Miniştrii de Interne din UE discută, joi, la Bruxelles despre aderarea României şi Bulgariei la Schengen, fiind anticipată o decizie de respingere după ce Guvernul olandez a anunţat că îşi va utiliza dreptul de veto în această chestiune. De fapt, Consiliul JAI ia în discuţie, joi, varianta de compromis – aceea a aderării în trepte a României şi Bulgariei la Schengen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS