Acasa InternationalExterne Cutremur de 7,4 grade în Japonia! Alertă de tsunami

Cutremur de 7,4 grade în Japonia! Alertă de tsunami

scris de Ziua Veche
3 afisari

Un cutremur cu magnitudinea 7.4  a fost simţit în Japonia. Autorităţile au emis alertă de tsunami pentru nord-estul Japoniei.Epicentrul s-a înregistrat la 40 de kilometri adâncime şi la o distanţă de 350 de kilometri de Tokyo.

La aproape o lună de la marele cutremur urmat de tsunami care a devastat coastele arhipelagului nipon, un nou cutremur cu magnitudinea 7.4 a zguduit Japonia. Autorităţile au emis alertă de tsunami pentru nord-estul Japoniei.

În zona în care s-au produs cutremurele se află centralele nucleare Ibaraki şi Fukushima 2.

Cutremur de 7,4 grade pe scara Richter in Japonia

Cutremur de 7,4 grade pe scara Richter in Japonia

Cutremurul de magnitudine mare, cum a fost cel din 11 martie, generează replici de magnitudinea mare. Era de aşteptat să se producă o nouă replică, chiar dacă la o aşa distanţă în timp. Această replică de 7.4 nu este neobişnuit de mare, deoarece replicile sunt proporţionale cu mărimea cutremurului. Este greu de spus dacă vor mai avea loc replici„, a declarat la Realitatea TV Mircea Radulian de la Institutul de Fizică a Pământului.

Seismologii din Sahalin (Extremul Orient rus) au anunat cu câteva ore înainte că este posibil să se producă repetarea cutremurului din 11 martie în apropierea coastei Japoniei, care ar putea provoca un nou tsunami, relata, joi dimineaţă, agenţia ITAR-TASS. „Este posibilă o nouă replică, cu o magnitudine între 7,5 şi 8,5 grade, care ar putea provoca valuri tsunami, deci trebuie sa fim pregătţi pentru un astfel de eveniment”, a declarat joi doctorul în fizică şi matematică Ivan Tihonov, şeful Laboratorului de seismologie al Institului pentru geologia marină şi geofizică de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei.

 

Cutremur in Japonia

În opinia sa, epicentrul cutremurului se va afla cel mai probabil amplasat la aproximativ 200 km est de epicentrul puternicului seism din 11 martie. „Există acolo o anumită zonă, care acum iese în evidenţă şi în care nu a fost încă un cutremur puternic. Aceasta zonă de parcă ar trăi oarecum independent de restul teritoriului unde în prezent au loc replici de magnitudine mică sau medie’, a menţionat expertul rus.

Potrivit calculelor savantului rus, perioada alarmantă pentru Kamceatka în perspectiva unui viitor cutremur va începe în data de 25 aprilie. Zona cea mai expusă este sudul insulei Kamceatka, precum şi o parte din lanţul Kurilelor de Nord. Pentru Kurilele de Sud perioada alarmantă a început încă din august trecut, susţine el, indicând că aici sunt posibile cutremure de peste 7 grade pe scara Richter.

Situaţia actuală seismică în regiunea Insulelor Kurile corespunde deocamdată regimului obişnuit, însă dacă vor exista abateri aceasta va fi o dovadă clară a faptului că vine un pericol. Deocamdată, nu există niciun pericol, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm”, a mai spus seismologul rus.Sahalin este regiunea cea mai expusă pericolului seismic din întreaga Federaţie Rusă, deoarece este amplasată în limitele centurii seismice din Oceanul Pacific. Situaţia este complicată de faptul că aici se afla numeroase instalaţii petrolifere care ar putea să explodeze, iar ţiţeiul să se deverseze în Oceanul Pacific.

Anterior, un expert nord-coreean estima că seisme cu magnitudinea între 7 şi 8 grade vor continua în această regiune pe durata mai multor decenii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult