Cutremur 7,7 grade, coasta de vest a Canadei. Alertă de tsunami | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne UPDATE – Cutremur de 7,7 grade pe coasta de vest a Canadei. Tsunami în Hawaii

UPDATE – Cutremur de 7,7 grade pe coasta de vest a Canadei. Tsunami în Hawaii

scris de A.B.
0 afisari

UPDATE, ora 11,45 – Arhipelagul Hawaii a fost lovit sâmbătă seară (ora locală) de un tsunami provocat de seismul din Canada, ceea ce a determinat autorităţile să ceară unui număr de 100.000 de persoane să se refugieze în locuri mai înalte, transmite duminică Reuters.

Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a anunţat că primele valuri au avut o înălţime de un metru şi au avut o forţă mai mică decât se aştepta. ‘Tsunami a ajuns la momentul preconizat. Ne aşteptam ca valurile să fie puţin mai mari’, a declarat geofizicianul Gerard Fryer. Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific estima că primul val ar putea lovi insulele Hawaii în jurul orei locale 10.28 p.m. (08.28 GMT).

Imaginile televizate filmate în insula Oahu arată valuri relativ mici care se îndreaptă spre plajele din Hawaii. Cu toate acestea, Gerard Fryer i-a avertizat pe locuitori să nu se lase înşelaţi de aparenţe. ‘Primul val nu este niciodată cel mai important‘, iar valurile următoare ar putea fi mult mai mari şi ar putea provoca inundaţii, a avertizat Gerard Fryer. ‘Dacă valurile sunt mari, ar putea dura şase sau şapte ore până când vom putea ridica alerta’, a adăugat specialistul.

În Honolulu, capitala insulei Oahu, cea mai populată insulă din Hawaii, sirenele de alarmă în caz de tsunami au declanşat aglomerări în trafic. Primarul din Honolulu, Peter Carlisle, a anunţat că forţele de poliţie şi personalul de urgenţă au fost evacuate din zonele care ar putea fi inundate.

Un cutremur cu magnitudinea 7,7 a lovit sâmbătă seară coasta de vest a Canadei, fiind declanşată alerta de tsunami, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), preluat de AFP.
Epicentrul seismului, care s-a produs la ora locală 20.04 (duminică, 05.04, ora României), a fost localizat în Insulele Queen Charlotte, la circa 200 de kilometri sud-sud-vest de portul Prince Rupert de pe litoralul canadian.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 17,5 kilometri, potrivit USGS. Centrul de alertă pentru tsunami al Pacificului a emis un buletin subliniind că există riscul producerii de tsunami pe coasta de vest a continentului nord-american, din Alsaka şi până în nordul Insulei Vancouver.

O alertă de tsunami a fost emisă duminică pentru Hawaii (SUA) după cutremurul cu magnitudinea 7,7 care a lovit sâmbătă seară coasta de vest a Canadei, transmite AFP.

Un tsunami s-a format şi ar putea provoca pagube de-a lungul coastelor insulelor Hawaii‘, a avertizat Centrul de alertă pentru tsunami al Pacificului. Centrul a adăugat că primul val ar putea lovi insulele în jurul orei locale 10.28 p.m. (08.28 GMT), fiind necesar să se ia măsuri urgente pentru protejarea vieţilor umane şi a bunurilor materiale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult