Acasa InternationalExterne UPDATE – Cutremur devastator în Chile. Alertă de tsunami (video)

UPDATE – Cutremur devastator în Chile. Alertă de tsunami (video)

scris de D.P.
28 afisari

UPDATE –  Agenţia naţională pentru situaţii de urgenţă din Chile a emis o alertă de tsunami, ordonând evacuarea a peste un milion de oameni din zonele de coastă din Arica până la Puerto Aysen.

Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, în apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost măsurat un val de 4,5 metri, a informat Centrul naţional american de avertizare pentru tsunami.

Primarul din Coquimbo, Cristian Galleguillos, a declarat că deja se înregistrează inundaţii, iar 95 la sută din oraş a rămas fără electricitate. Locuitorii au fost evacuaţi înainte ca valurile să atingă litoralul, a adăugat el.

Cel puţin 12 replici cu magnitudinea de 4,9 sau mai mare au fost resimţite în zona cutremurului în mai puţin de două ore, potrivit USGS.

Mai multe replici au fost resimţite de asemenea în capitală, Santiago, situată la aproximativ 230 de kilometri de epicentru.

„Valuri tsunami periculoase, larg răspândite, sunt posibile” de-a lungul coastelor statelor Chile şi Peru, a informat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, în timp ce o avertizare de tsunami a fost emisă pentru statul american Hawaii.

Avertizarea de tsunami este emisă „pentru a alerta oficialii responsabili de situaţiile de urgenţă şi opinia publică despre un eveniment care ar putea avea ulterior impact asupra zonei”, a precizat centrul. O alertă este emisă atunci când un „potenţial tsunami, cu inundaţii semnificative, larg răspândite, este iminent sau preconizat”.

Chiar şi Noua Zeelandă, situată la aproximativ 9.600 de kilometri distanţă, este în alertă din cauza unor posibile valuri tsunami.

Chile, care se află în una din zonele cu cele mai intense mişcări seismice din lume, Cercul de Foc al Pacificului, se confruntă frecvent cu seisme şi erupţii vulcanice.

Începând din 1973, Chile a înregistrat peste 12 cutremure cu magnitudinea peste 7. În februarie 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8 s-a produs în largul statului Chile, provocând moartea a peste 500 de persoane.

De asemenea, potrivit AP, cel mai puternic cutremur măsurat vreodată s-a înregistrat tot în Chile, în 1960, şi a avut magnitudinea 9,5, provocând moartea a peste 5.000 de persoane.

Centrul Chile a fost lovit miercuri seară de un puternic cutremur de magnitudine 8,3, a anunțat centrul seismologic al țării, în timp ce autoritățile au declanșat o alertă de tsunami pe coastele țării, informează AFP și Reuters.

cutremur Cutremur devastator în Chile. Alertă de tsunamiSeismul s-a produs seara devreme, afectând capitala Santiago, cu peste 5 milioane de locuitori, fiind urmat de numeroase replici. El a fost resimțit până la Buenos Aires în Argentina, la o distanță de 1.400 km.

Cutremurul de pământ a fost înregistrat la 19.54 (22.54 GMT), la 36 km vest de orașul Canela Baja în regiunea Coquimbo (500 km nord de Santiago) și la o adâncime de 11 km, a declarat Centrul seismologic național al Universității Chile.

Centrul seismologic național a evaluat magnitudinea seismului la 7,9, în timp ce Institutul american de geologie (USGS) a făcut o evaluare inițială de 8,3.

Marina chiliană a lansat imediat un avertisment de tsunami pentru toate coastele acestei țări din America de Sud.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult