Acasa InternationalExterne UPDATE – Cutremur devastator în Mexic

UPDATE – Cutremur devastator în Mexic

scris de D.P.
16 afisari

UPDATE – Bilanţul cutremurului cu magnitudine 7,1 care a zguduit marţi centrul Mexicului a ajuns la 217 persoane, iar salvatorii caută în continuare supravieţuitori în clădirile prăbuşite, anunţă Reuters. Cel puţin 20 de copii şi mai mulţi adulţi şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii şcolii primare Enrique Rebsamen, în Ciudad de Mexico, au declarat oficiali pentru presa locală, relatează BBC News. Autorităţile mexicane au declarat miercuri trei zile de doliu naţional.

Cel puțin 149 de persoane, inclusiv 21 de copii, au murit marți în urma unui seism violent cu magnitudinea de 7,1 care s-a produs în centrul Mexicului, resimțit inclusiv în capitala acestei țări, la exact 32 de ani după cutremurul de pământ din 1985 care a făcut peste 10.000 de victime, informează AFP și DPA.

Bilanțul provizoriu publicat de Guvernul mexican contabilizează decesele repartizate în mai multe state, învecinate cu capitala Ciudad de Mexico, unde au fost înregistrate 36 de victime: Puebla (29 de morți), Morelos (64 de morți) și Mexico (9 morți).

Estimarea inițială a magnitudinii seismului, făcută de US Geological Survey (USGS, serviciul american de monitorizare geologică) a fost de 7,4, valoare revizuită ulterior la 7,1 atât de USGS, cât și de institutul seismologic mexican. Epicentrul a fost la opt km la sud-est de Atecingo, în statul Puebla din centrul Mexicului. Mișcarea tectonică s-a produs la o adâncime de 51 de kilometri.

Cel mai grav bilanț provizoriu se înregistra marți seara în statul Morelos, imediat la sud de capitală: cel puțin 54 de morți. În statul Puebla s-au confirmat 26 de decese, în Mexico 8, iar în capitală 15.

Președintele Enrique Pena Nieto a convocat consiliul național de criză și a survolat cu elicopterul zonele afectate. El a anunțat că s-au prăbușit 27 de clădiri în Ciudad de Mexico, unde mii de oameni au ieșit pe străzi și 3,8 milioane din cei 20 de milioane de locuitori au rămas fără curent potrivit companiei naționale de electricitate.

Cutremurul de marți a avut loc la câteva ore după ce în capitala mexicană s-a desfășurat un exercițiu de pregătire pentru seisme. În urmă cu exact 32 de ani, pe 19 septembrie 1985, Mexicul a fost lovit de un seism cu magnitudinea 8, soldat cu peste 5000 de morți, chiar 10.000 după unele estimări. Luna aceasta, 98 de oameni au murit în urma unui cutremur de magnitudine 8,1, cu epicentrul în Pacific, la aproximativ 1000 de kilometri sud-est de Ciudad de Mexico.

Înregistrările video publicate pe rețelele de socializare au prezentat violența zguduiturilor, prăbușiri de imobile și chiar o puternică explozie într-o clădire. Imagini publicate de turiștii care navigau în Xochimilco, o zonă lacustră la sud de Ciudad de Mexico, arată formarea unor valuri deosebit de puternice, care au zguduit ambarcațiunile aflate pe acele canale, de obicei cu ape foarte liniștite.

„Sunt bulversată, nu pot să mă opresc din plâns, este același coșmar ca acela din 1985”, a declarat pentru AFP Georgina Sanchez, în vârstă de 52 de ani, printre lacrimi, într-o piață din Ciudad de Mexico, părând să retrăiască acel episod tragic ce a marcat istoria țării sale.

„Nu se poate să se întâmple din nou tot pe 19 septembrie!”, a spus Lucia Solis, secretară, cu mâinile încă tremurând după șocul cauzat de seism.

„Oamenii erau foarte nervoși. Am văzut o femeie care a leșinat. Oamenii fugeau”, a adăugat un alt martor, Alfredo Aguilar, în vârstă de 43 de ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult