Acasa InternationalExterne Cutremur în Spania: 8 morţi şi sute de răniţi VIDEO

Cutremur în Spania: 8 morţi şi sute de răniţi VIDEO

scris de M.A.
0 afisari

Autorităţile guvernamentale locale din Murcia au anunţat că bilanţul cutremurului care a zguduit localitatea Lorca în seara zilei de miercuri se ridică la opt morţi. Iniţial, bilanţul anunţat de primarul Francisco Jódar fusese de zece victime.

Cutremur in Spania (ElPais.com)

Cutremur in Spania (foto: ElPais.com)

Potrivit surselor consultate de postul public de radio, toţi cei decedaţi în urma cutremurului (care a avut 23 de replici) sunt cetăţeni spanioli, transmite Agerpres. În privinţa numărului răniţilor, coordonatorul serviciului de urgenţă din Murcia, Luis Gestoso, a precizat la postul de televiziune Veo7 că s-au primit aproximativ 200 de apeluri, şi drept urmare, aceasta ar putea fi cifra răniţilor. Fără să facă alte precizări, autorităţile locale au anunţat zeci de răniţi, iar Crucea Roşie arăta anterior că este greu de estimat numărul acestora, de vreme ce ei sunt îngrijiţi fie în spitalele de campanie, pentru afecţiuni minore, fie în spitalele din apropiere, unde au fost aduşi cei în stare mai gravă, după ce spitalul din Lorca a fost evacuat, de teama unor noi replici.

Din după-amiaza zilei de miercuri, în Lorca au avut loc nu mai puţin de 23 de replici ale seismului cu epicentrul localizat la mică distanţă de oraş. Al doilea seism, cu magnitudinea de 5,2, a fost cel care a cauzat moartea celor opt spanioli, în urma desprinderilor grinzilor sau prăbuşirii parţiale a mai multor clădiri afectate. Seismul care a zguduit miercuri orăşelul Lorca – situat în sud-estul Spaniei, în Comunitatea autonomă spaniolă Murcia, este cel mai grav petrecut în Spania în ultima jumătate de secol. Cele două seisme mai puternice, de intensitate considerată medie – magnitudine 4,4, respectiv 5,2 – au fost provocate de o deplasare orizontală a faliei Alhama, pe care se află orăşelul Lorca, şi care are o suprafaţă cuprinsă între 40 şi 50 de kilometri pătraţi. În Lorca, aproximativ 20% din populaţie este de origine străină (18.000 de persoane), provenind mai ales din Ecuador şi ţările Maghrebului.

Mii de evacuări

Cutremur in Spania (novinite.com)

Cutremur in Spania (foto: novinite.com)

Cel puţin 400 de persoane au fost evacuate din două spitale la bordul unor ambulanţe, potrivit guvernului regional, care a menţionat cel puţin opt morţi. Cutremurul cu magnitudinea de 5,1, resimţit până la Madrid, la circa 350 de kilometri nord-vest, a fost înregistrat la ora 18.47 (19.47 ora României) şi a avut epicentrul situat în reigunea Lorca. Acesta a fost precedat de un prim seism la ora 17.05 (18.05 ora României), cu magnitudinea de 4,4. O unitate militară de intervenţie, formată din 225 de persoane, a fost trimisă la faţa locului, împreună cu 400 de membri ai echipelor de salvare, a declarat Ministerul de Interne. Crucea Roşie a instalat trei spitale de campanie, transmite Mediafax La începutul serii, grupuri mici de supravieţuitori, înfăşuraţi în pături, s-au format în apropierea ruinelor. Zeci de persoane şi-au petrecut noapte chiar şi pe un teren de baschet, înfăşurate în pături. În centrul oraşului, unele clădiri erau pe punctul de a se prăbuşi, în timp ce echipele de salvare continuau să evacueze locuitorii.

„Oamenii sunt în stradă. Instalăm spaţii unde aceştia să îşi poată petrece noaptea. Am cerut centrelor comerciale să furnizeze apă, alimente şi pături”, a declarat primarul din Lorca, Francisco Jodar, pentru site-ul cotidianului El Pais.

În total, 10.000 de persoane, potrivit autorităţilor locale, au fost evacuate din acest oraş cu 92.700 de locuitori, situat la 70 de kilometri sud-vest de Murcia, unde serviciile publice se organizează pentru a distribui hrană. Pe străzile pline de dărâmături, cu faţadele clădirilor distruse, pietrele cădeau în continuare de pe ziduri, maşinile erau acoperite de tone de moloz, iar un clopot imens a căzut dintr-o clopotniţă. Puţin mai târziu o clopotniţă s-a prăbuşit, iar imaginea a fost surprinsă în direct de camerele de televiziune, amplificând panica.

Pagube importante

Ministerul de Interne a menţionat pagube materiale importante. „Sunt pagube peste tot în oraş”, a declarat primarul din Lorca. Virtudes, medic în oraş, a mărturisit pentru cotidianul El Pais că este „moartă de frică”. „Este ca într-un film”, „aşteptăm replici”.”Ne-a fost foarte frică. Voi petrece noaptea pe aici, nu ştiu exact unde”, povesteşte un bătrân strângându-şi pătura pe el, pe fondul sunetului de sirene ale ambulanţelor. Directorul serviciilor de seismologie spaniole, Emilio Carreni, a explicat că regiunea Murcia, de la Marea Mediterană, este „una dintre regiunile peninsulei unde riscul seismic este cel mai ridicat”. „Este normal să se atingă astfel de magnitudini, dar nu suntem obşnuiţi cu magnitudini puternice în această regiune”, a adăugat Carreno.

Pe stradă, un corp zăcea înfăşurat într-o pătură, fără să se poată vedea dacă persoana este moartă sau rănită. Nou-născuţii au fost evacuaţi de la maternitatea spitalului Rafael Mendez, autorităţile temându-se că structura clădirii ar putea fi afectată, potrivit El Pais. „Scara era total deschisă. Acoperişul clădirii din faţă a căzut, la fel şi cel al centrului medical. Maşinile au fost făcute bucăţi”, afirmă Rosario, care este însărcinată şi a ieşit imediat în stradă. Maria del Mar, îngrijitoare, a dat asigurări că poliţiştii sunt „foarte nervoşi”. „Ne-au cerut să îi ajutăm să aibă grijă de răniţi pentru că traficul este paralizat”, a adăugat ea pentru El Pais.

Campania electorală, întreruptă

Principalele forţe politice din Spania – socialiştii (la putere) şi conservatorii – au agreat, prin intermediul premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero, şi al liderului conservator Mariano Rajoy, să întrerupă joi orice eveniment electoral, desfăşurat pe durata campaniei pentru scrutinul local din 22 mai, din respect pentru victimele tragediei din Lorca. Tot joi, ministrul spaniol de interne, Alfredo Pérez Rubalcaba, ministrul apărării, Carmen Chacón, şi liderul conservator Mariano Rajoy, vor merge în Lorca pentru a analiza situaţia. Centrala nucleară de la Cofrentes, din Valencia, cea mai apropiată de epicentrul cutremurului din Lorca (la 200 de kilometri) nu a fost afectată de seism, şi funcţionează normal, a anunţat EFE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult