Acasa InternationalExterne UPDATE Cutremurul a avut magnitudine 9. Peste 10.000 de victime

UPDATE Cutremurul a avut magnitudine 9. Peste 10.000 de victime

scris de M.A.
0 afisari

UPDATE 18.35: Aproximativ 590.000 de persoane au fost evacuate în decurs de trei zile în Japonia, ţară grav afectată de cutremurul de vineri, urmat de tsunami, în timp ce îngrijorarea creşte în legătură cu reactoarele mai multor centrale nucleare, a indicat duminică ONU. ‘Circa 380.000 de persoane au fost evacuate din zone afectate de seism şi tsunami şi sunt adăpostite în 2.050 centre de evacuare’, indică Biroul de coordonare pentru afaceri umanitare din cadrul ONU, într-un document citat de AFP si Agerpres. ‘Autorităţile au evacuat de asemenea 210.000 alte persoane care trăiesc pe o rază de 20 km în jurul centralei Fukushima’, adaugă Biroul, citând Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

UPDATE 18.20: Premierul nipon a atras atenţia că Japonia s-ar putea confrunta cu întreruperi masive ale alimentării cu energie electrică. Naoto Kan a precizat că peste 12.000 de persoane au fost salvate din zonele sinistrate situate pe coasta Oceanului Pacific, transmite Mediafax. „Situaţia la centrala nucleară de la Fukushima continuă să fie gravă”, a declarat premierul. O primă consecinţă a problemelor la centralele nucleare ar putea fi perturbări la alimentarea cu electricitate. „Reţelele companiilor de electricitate Tokyo Electric Power şi Tohoku Electric Power se află în situaţii extrem de dificile din punctul de vedere al aprovizionării, existând riscul unor întreruperi masive ale electricităţii”, a spus premierul. Guvernul nipon va autoriza planificarea întreruperii prin rotaţie a electricităţii, pentru a evita avariile imprevizibile. ” Consider că situaţia actuală – cu seismul, tsunamiul şi problemele la centralele nucleare – este cea mai gravă din ultimii 65 de ani, după al II-lea Război Mondial „, a precizat Kan.

Bilanţul cutremurului de vineri din Japonia ar putea depăşi 10.000 de victime, a apreciat, duminică, şeful poliţiei din prefectura Miyagi, citat de televiziune publică niponă NHK.Tsunami in Japonia

foto: laobserved.comNaoto Takeuchi, comandantul poliţiei din Miyagi, a declarat că „nu are nici o îndoială” că numărul victimelor va ajunge la 10.000 numai în prefectura aflată în nord-estul Japoniei, transmite Kyodo.

Ultimele bilanţuri provizorii oficiale indică aproximativ 800 de decese confirmate în prefectura Miyagi şi în alte zone afectate de cutremur şi de valurile seismice generate de acesta, transmite Mediafax.


Agenţia meteorologică niponă a revizuit duminică magnitudinea cutremurului de vineri din Japonia, de la 8,9 la 9, informează agenţia Kyodo, în pagina electronică. Agenţia, care a revizuit magnitudinea pe baza analizei datelor seismice, a precizat că intensitatea acestuia a fost echivalentă cu cea a cutremurului din 2004 din Sumatra. Conform experţilor japonezi, care au afirmat că mişcarea distructivă de-a lungul faliei a durat cinci minute, numai patru cutremure înregistrate vreodată în lume au atins magnitudinea 9.

Cel mai puternic seism, cu magnitudinea 9.5, a avut loc în Chile în 1960 şi s-a soldat cu mai mult de 1.600 de victime, generând valuri seismice care au afectat şi Japonia, unde 142 de persoane şi-au pierdut viaţa. Cutremurul din 2004 din Sumatra a avut magnitudinea 9,1, iar valurile seismice generate au provocat moartea a peste 200.000 de persoane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult