Acasa InternationalExterne Dacă Cipru va fi atacat. Grecia, pregătită de război cu Turcia

Dacă Cipru va fi atacat. Grecia, pregătită de război cu Turcia

scris de M.A.
99 afisari

În cazul în care Cipru va fi atacat de Turcia, Grecia este pregătită de război. După ce a agitat apele Mediteranei, în cazul conflictului cu Israel, Ankara reuşeşete să irite încă un stat din zonă, dar şi Uniunea Europeană.

Grecia Turcia Cipru

Grecia va susţine Cipru în eventualitatea unui atac din partea Turciei, după ce Nicosia a decis să înceapă lucrări de prospectare pentru găsirea de resurse de petrol şi gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului, a asigurat duminică ministrul grec al afacerilor externe, Stavros Lambrinides, citat de presa locală. Într-un interivu acordat unui ziar grecesc, Lambrinides a precizat că solidaritatea între partneri, în cazul unui atac împotriva unuia dintre ei, provine şi din prevederile tratatului de la Lisabona, transmite Agerpres.

În ceea ce priveşte activităţile de explorare ale Turciei în zonele din apropierea Greciei, Lambrinides a declarat: „vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra”.

Turcia, care a ocupat în 1974 partea de nord a Ciprului, creând Republica Turcă a Cirpului de Nord, consideră că orice resursă naturală trebuie să aparţină ambelor comunităţi (ciprioţii greci şi ciprioţii turci). Ankara s-a opus vehement planurilor de prospectare ale Ciprului. În cursul zilei de duminică, ministrul de externe turc a declarat, potrivit Reuters,, că acestea sunt o „provocare” şi că va examina oportunitatea de a iniţia propriile activităţi de prospectare de petrol şi gaze naturale împreună cu Ciprul de Nord dacă autorităţile din sudul Ciprului vor demara activităţile de explorare.

Turcia ameninţă şi UE

De asemenea, Turcia ameninţă că va îngheţa relaţiile cu Uniunea Europeană dacă situaţia din Cipru nu va fi rezolvată prin negociere până în iulie 2012, când Cipru urmează să preia preşedinţia semestrială a UE, conform declaraţiilor vicepremierului turc Besir Atalay, citat de AFP. „Dacă negocierile nu vor avea un rezultat pozitiv şi dacă UE va încredinţa preşedinţia Ciprului de Sud, criza va fi în principal între UE şi Turcia. Deoarece noi vom îngheţa relaţiile cu UE”, a avertizat oficialul sâmbătă, într-o declaraţie pentru un post de televiziune local.

Premierul turc Recep Erdogan a ameninţat, la rândul său, de mai multe ori, cu îngheţarea relaţiilor cu UE din cauza situaţiei din Cipru: „Dacă nu va fi găsită o soluţie privind împărţirea Ciprului, Turcia va îngheţa relaţiile cu Uniunea Europeană pe durata preşedinţiei cipriote”, a arătat premierul turc. „Vreau să spun clar: vom îngheţa toate raporturile cu UE. Nu putem discuta cu administraţia cipriotă greacă”, a adăugat acesta.


10 comentarii

Ghita Bizonu' 19-09-2011 - 18:00

Si uite asa o ocupatie tuceasca ar rezolva problema solvabilitatii sale!!!

Ioan 19-09-2011 - 22:46

Si profetia continua astfel: Grecia nu va putea castiga razboiul cu Turcia fara ajutorul ..Rusiei. Iar la sfarsitul acestui razboi, Sf.Sofia va fi eliberata.

Paul din Ohio 20-09-2011 - 01:54

Mai exista o „profetie”: Turcia va fi obligata de UE si NATO sa se retraga din Cipru, Grecia va fi data afara din UE si reprimita dupa ce se va DE-KGBiza COMPLET.

Cercul 20-09-2011 - 15:18

Ce ai cu KBG-istii astia? Am inteles de la Bula ca te-au ajutat sa iesi la pensie intr-o zi, prin niste vitamine ce-ti scot peri albi, bunicule si asa ai capat si tu niste bani ca nu te angaja nimeni.
Bai Paule, eu zic sa iasa si SUA din NATO si reintre dupa ce se va deparazita complet de paduchii rusesti, ca a dormit mereu cu Rusia-n pat inca de la al doilea razboi.

Viorica Ianc 20-09-2011 - 05:47

Acum vreo 50 de ani Germania din lipsa de muncitori a apelat la Turcia si Yugoslavia pentru sprijin.
Acum vreo 20 de ani am intrebat din curiozitate pe un turc ce meserie si cata scoala are – sofer si 5 clase. Cei din Yu. aveau 6 clase.
Sarantocii astia din Turcia, prima generatie au muncit SERIOS. Copii lor mai putin serios si nepotii lor nici atata ! Sunt multe capuse sociale.
NUMAI CA nemtii cunosc motivul cresterii economice a Turciei . Cele trei generatii.
Daca incepeti sa scrieti despre Cipru si prezentati harta Greciei si a Turciei
am deviat in comentar.

BULA 20-09-2011 - 10:25

Turcizarea Germaniei este lucratura ovreiasca, sa le corceasca rasa si sa le creeze probleme interne.

ParpanghELe : Alla HH, turka ,bree 20-09-2011 - 08:54

Mai ca Ragepu, va avea nevoie de dronele israeliene, precum si de ajutorul tzahalului. CU -cu curzi intr-o ferie permanenta, cu grecotei in coaste, cu IOROPA crestina ,santajata, cu Ivan Turbinca preetin de multisor, cu amherlocii refuzati sa foloseasca bazele militare construite de ei, erdokhan, mai trebuie sa declare razbel la marile care o mai ,scalda!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult