Acasa InternationalExterne Dan Dungaciu: Ipoteza dispariției lui Aleksandr Lukașenko de la putere este exagerată

Dan Dungaciu: Ipoteza dispariției lui Aleksandr Lukașenko de la putere este exagerată

scris de Misu Andrei
107 afisari

Ipoteza dispariției lui Aleksandr Lukașenko de la putere este exagerată, crede Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române. În Belarus s-a aprins o scânteie, dar flacăra democrației încă nu e pregnantă la Minsk și oricum, schimbările de regim în acest spațiu trebuie privite cu mai multă circumspecție, spune profesorul Dungaciu.

Putin Nazarbaev Lukasenko

Dictatorii între ei – Putin se întâlneşte cu Lukaşenko şi Nazarbaev

Argumentele analistului țin de realitățile interne ale Belarusului, dar mai ales de factorii externi: o schimbare de regim la Minsk în acest moment nu este dorită nici de Moscova, nici de Uniunea Europeană și nici de Statele Unite, a explicat Dan Dungaciu la Digi24.

Nu e sigur că majoritatea populației dorește schimbare în Belarus

„În primul rând, pentru că nimeni, cu excepția unei bune părți a populației din Belarus, nu pare că dorește modificarea de regim în Belarus.

În al doilea rând, câtă lume din Belarus dorește cu adevărat modificarea de sistem? Sigur că există voci care s-au săturat de Belarusul așa cum îl știu ei de 30 de ani și sigur că vor altceva, e adevărat. Dar în Belarus, în momentul acesta sunt vreo 2,7 milioane de pensionari; există cam un milion de persoane care sunt în administrația regimului. Din 6,9 milioane de alegători, 4 milioane se presupune că ar fi susținătorii lui Lukașenko. Din cele 3 milioane care au mai rămas nu toți sunt neapărat adversarii lui Lukașenko. Deci, din punctul acesta de vedere, indiferent că s-au fraudat alegerile – și cu siguranță că s-au fraudat și în ziua de vot, și de 30 de ani încoace – nu este foarte sigur că majoritatea populației din Belarus dorește schimbare de regim.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult