Acasa InternationalExterne Datoria publica a Greciei, provocata de cheltuielile militare exorbitante

Datoria publica a Greciei, provocata de cheltuielile militare exorbitante

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Cheltuielile exorbitante ale Greciei pentru achizitii militare au contribuit la cresterea datoriei nationale a acestei tari mediteraneene, grav afectate de criza economica, relateaza Wall Street Journal, citat de Mediafax.


Grecia cheltuieste peste un miliard de euro pe doua submarine din Germania , intentioneaza sa achizitioneze sase fregate si 15 elicoptere militare din Franta, iar in ultimii ani a cumparat peste douazeci de avioane F16 din Statele Unite, in valoare de peste 1,5 miliarde de euro. Aceste contracte militare demonstreaza cum Germania si alti creditori ai Atenei au beneficiat intr-o oarecare masura de nechibzuinta acesteia. 

Grecia, care are o populatie de doar 11 milioane de locuitori, este principalul importator de arme conventionale din Europa, situandu-se pe locul al cincilea in lume, dupa China, India, Emiratele Arabe Unite si Coreea de Sud. Cheltuielile sale militare sunt cele mai mari din Uniunea Europeana ca procent din PIB. Acestea reprezinta unul dintre factorii cau au condus la cresterea exorbitanta a datoriei sale nationale. 

In mai, departamentul pentru infractiuni economice din Grecia a inceput investigarea tuturor contractelor de armament din ultimul deceniu – in valoare totala de 16 miliarde de euro – pentru a stabili daca Atena a platit prea mult sau a cumparat echipament care nu ii era necesar. Totodata, procurorii germani ancheteaza oficialii greci au primit mita in legatura cu afacerea submarinelor. In mai, directorul executiv al companiilor germane care contribuie la constructia de submarine, Ferrostaal AG, a demisionat. 

Inrautatirea relatiilor cu Turcia a contribuit la cresterea cheltuielilor Greciei pentru achizitionarea de armament. Astfel, descoperirea unor resurse petroliere in nordul Marii Egee si neintelegerile cu privire la apele teritoriale si spatiul aerian au devenit sursa unor numeroase altercatii intre cele doua tari, care in 1996 erau pe punctul de a intra in razboi din cauza unui incident legat de o nava tuca ce naviga in jurul unei insule grecesti nelocuite. La sfarsitul acelui an, Grecia a anuntat un program pe zece ani de modernizare a serviciilor sale armate, in valoare de aproximativ 17 miliarde de dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult