Acasa InternationalExterne De ce a demisionat premierul sud-coreean

De ce a demisionat premierul sud-coreean

scris de A.P.
7 afisari

Primul ministru sud-coreean, Lee Wan-Koo, implicat într-un scandal de corupție la fel ca alți responsabili din anturajul președintelui Park Geun-Hye, și-a depus luni demisia, dar s-a prezentat marți la birou în așteptarea deciziei șefului statului, relatează France Presse.

Lee Wan-Koo

Lee Wan-Koo

Această afacere a început cu sinuciderea unui puternic om de afaceri care, înainte de a muri, a spus că a dat bani premierului, precum și altor două persoane din anturajul președintelui.

Scandalul intervine în contextul în care președintele sud-coreean a declanșat un război corupției, promițând că va fi pedepsit ‘oricine’ se face vinovat de delicte economice.

Premierul refuzase până acum să răspundă la apelurile lansate de Noua alianță politică pentru democrație (NAPD), principala formațiune de opoziție, de a se retrage din funcție.

Lee Wan-koo şi alţi şapte politicieni cu legături cu preşedinta sud-coreeană sunt anchetaţi. O echipă specială de procurori a fost creată pentru a investiga cazul. El a negat ferm acuzaţiile care i se aduc, în contextul escaladării scandalului. „Dacă există vreo probă, îmi voi da viaţa. Ca premier, voi accepta mai întâi ancheta Procuraturii”, a spus el.

Park Geun-hye a declarat că ia acuzaţiile foarte în serios. Înainte să plece într-o vizită în America Centrală şi de Sud, ea a condamnat corupţia politicienilor sud-coreeni. „Corupţia şi răul adânc înrădăcinat sunt probleme care conduc la luarea vieţii oamenilor. Luăm acest lucru foarte în serios”, a spus ea. „Este necesar să ne asigurăm că punem această probemă ca problemă de reformă politică. Nu voi ierta pe nimeni care se face vinovat de corupţie”, a avertizat preşedinta. Ea se află în Peru şi urmează să revină în ţară pe 27 aprilie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult