Acasa InternationalExterne De ce a întârziat ministrul german de Externe la întâlnirea cu Klaus Iohannis

De ce a întârziat ministrul german de Externe la întâlnirea cu Klaus Iohannis

scris de D.P.
3 afisari

Ministrul de externe al Germaniei a venit luni in Romania, intr-o vizita mai mult amicala, dar cu un program incarcat.

Frank-Walter Steinmeier si iohannisPrima intalnire a avut-o la Cotroceni, cu presedintele Klaus Iohannis, iar apoi a mers la Sibiu, unde a primit titlul de cetatean de onoare al orasului. A ajuns acolo cu un elicopter al armatei romane, dupa ce avionul lui s-a stricat.
Dupa intrevederea cu presedintele Iohannis, ministrul de externe al Republicii Federale Germania s-a intalnit succesiv cu premierul Victor Ponta si cu omologul sau roman, Bogdan Aurescu. In toate ocaziile s-a discutat despre situatia politica si militara din estul Europei si despre operatiunile NATO din regiune.
Bogdan Aurescu: „Am multumit pentru decizia Germaniei de a participa la Unitatea NATO de Integrare a Fortelor de pe teritoriul Romaniei, respectiv la Comandamentul Multinational la nivel de divizie, care vor fi create in Romania.”
Pe seara, ministrul german a ajuns la Sibiu, cu o intarziere de peste o ora si jumatate, neobisnuita pentru nemti, dar perfect explicabila.
Ministrul german de Externe: „Imi cer scuze, dar mi s-a defectat avionul, domnul presedinte mi-a pus la dispozitie un elicopter al armatei.”
Ministrul Steinmeier si Klaus Iohannis au participat la vernisajul expozitiei „Minoritatea germana din Romania – trecut si prezent in Europa unita” de la Muzeul Brukenthal.
Dupa expozitie, ministrul a participat la aniversarea Forumului Democrat al Germanilor din România, care implineste 25 de ani de existenta.
Discutie intre Victor Ponta si ministrul german de Externe

Premierul Victor Ponta si ministrul german de Externe au convenit sa continue coordonarea si consultarile intre cele doua guverne pe teme ale agendei europene, Ponta vorbind si despre obiectivele Romaniei de asigurare a securitatii energetice, inclusiv interconectarea cu Republica Moldova. Ambii oficiali au reiterat aprecierea pentru modelul pe care il reprezinta colaborarea pe chestiunile legate de minoritatea germana din Romania si, respectiv, pentru contributia substantiala a comunitatii romanesti din Germania in domenii cheie pentru economia si societatea din aceasta tara, se arata intr-un comunicat transmis de Guvernul roman la finalul intalnirii lui Ponta cu ministrul german, Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizita la Bucuresti.
„In ceea ce priveste subiectele de actualitate de pe agenda europeana, a fost convenit sa continue coordonarea si consultarile intre cele doua guverne, avand in vedere angajamentul deschis al celor doua state de a aprofunda proiectul european si pozitiile convergente pe multiple dosare. Primul-ministru a prezentat obiectivele Romaniei legate de asigurarea securitatii energetice, inclusiv accentul pus pe interconectarea cu Republica Moldova. Cei doi oficiali au abordat situatia din vecinatatea estica. Primul-ministru a reiterat sustinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. A fost subliniata deschiderea celor doua state pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul sau spre modernizare si reforma si implementare a Acordului de Asociere, in interesul cetatenilor din aceasta tara”, se arata in comunicat.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, luni, ca ultimul raport MCV arata progresele inregistrate de Romania si Bulgaria, subliniind ca acum ministrii de interne din UE trebuie sa decida pasii urmatori in privinta aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen.
Intrebat daca situatia de securitate din regiune ca urmare a conflictului din Ucraina pune in pericol aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizita in Romania, a declarat: „Multe s-au schimbat in Europa in urma conflictului din estul Ucrainei (…) dar conflictul nu are nimic de-a face cu conditiile aderarii la Spatiul Schengen. Statele care nu sunt membre trebuie sa lucreze in continuare pentru a le indeplini”.
„Stiu ca nu numai in Bulgaria ci si aici in Romania eforturile facute in ultimii ani au fost considerabil intarite. Ultimul raport al Comisiei Europene (raportul MCV – n.r.) evidentiaza progresele facute mai ales in ceea ce priveste consolidarea independentei justitiei si acum ministrii de interne trebuie sa decida urmatorii pasi. Suntem pregatiti sa sprijinim in mod deschis acest proces de discutie”, a precizat seful diplomatiei germane, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul roman, Bogdan Aurescu.
La randul sau, ministrul roman de Externe a precizat ca aderarea Romaniei la Schengen va intari securitatea acestui spatiu.
„Romania actioneaza deja ca un stat Schengen de facto, avem foarte multe realizari din punctul de vedere al intaririi spatiului european impotriva migratiei ilegale, impotriva altor tipuri de amenintari. Aderarea la Spatiul Schengen nu va face decat sa ne creasca eficienta in acest tip de activitate si evident ca putem sa dovedim aceste afirmatii cu argumente concrete”, a precizat Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe a spus ca l-a asigurat pe Frank-Walter Steinmeier ca „Romania este pe deplin pregatita sa asigure securitatea granitelor externe ale UE si sa contribuie in acest mod la intarirea securitatii Spatiului Schengen”. „Am convenit sa lucram impreuna pentru a identifica o solutie in perioada urmatoare”, a mai spus Bogdan Aurescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult