Acasa InternationalExterne De ce a trimis Putin nave rusești spre nordul Australiei

De ce a trimis Putin nave rusești spre nordul Australiei

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Joi, 13 noimebire, înaintea reuniunii G20 din weekend, care va avea loc la Brisbane, în largul coastei nordice a Australiei au putut fi observate patru nave rusești.

De ce a trimis Putin nave rusești spre nordul Australiei (foto:jafrianews.com)

De ce a trimis Putin nave rusești spre nordul Australiei (foto:jafrianews.com)

Majoritatea analiştilor consideră această prezenţă navală un semn al voinţei lui Vladimir Putin de a-şi „netezi calea” înaintea reuniunii G20 din weekend, la Brisbane (est), unde este aşteptat. Participarea lui Putin a fost contestată de Canberra, furioasă după doborârea în iulie a zborului MH17, efectuat de un avion aparţinând companiei Malaysian Airlines, într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul rebelilor proruşi. Catastrofa a fost provocată, acuză statelor occidentale, de un tir de rachetă de tip Scud furnizată de către Rusia, ceea ce Moscova dezminte, şi s-a soldat cu 298 de morţi, inclusiv 38 de australieni.

„Armata monitorizează navele ruseşti, care traversează apele internaţionale către nordul Australiei„, au anunţat forţele armate australiene. Într-un comunicat al armatei australiene se precizează că este vorba despre un crucişător „puternic înarmat”, un distrugător, un remorcher şi o navă de aprovizionare. Premierul australian Tony Abbott a promis să-l interpeleze în mod direct pe Putin, la Brisbane, cu privire la doborârea avionului malaysian de tip Boeing 777. Conform mediafax, cei doi s-au întâlnit săptămâna aceasta la Beijing, cu ocazia Summitului APEC, fără să aibă loc vreun incident.

John Blaxland, un expert în securitate internaţională de la Universitatea naţională australiană, a declarat că Putin vrea să-şi arate muşchii şi să-şi consolideze imaginea de „dur”, în contextul în care prezenţa sa provoacă reticenţă. „Este o demonstraţie în forţă, organizată ca spectacol”, a declarat specialist. „Faci asta doar atunci când nu eşti pe deplin sigur şi când simţi nevoia să te faci remarcat”, a adăugat Blaxland.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult