Acasa InternationalExterne De ce nu merge Băsescu la o întâlnire cu Obama la Varşovia

De ce nu merge Băsescu la o întâlnire cu Obama la Varşovia

scris de M.A.
34 afisari

Preşedintele sârb Boris Tadic nu va lua parte la summit-ul ţărilor Europei Centrale şi de Sud-Est la Varşovia la 27 şi 28 mai întrucât Kosovo nu va fi prezentat asimetric, iar mass-media poloneză a citat acelaşi motiv în spatele deciziilor luate de şefii de stat ai României şi Slovaciei de a se abţine de asemenea să participe la eveniment, relatează agenţia Tanjug, preluată de Agerpres.

Atifete Jahjaga (foto kosova.albemigrant.com)

Atifete Jahjaga (foto kosova.albemigrant.com)

Preşedintele sârb Boris Tadic nu va lua parte la summit-ul ţărilor central şi sud-est europene de la Varşovia la 27 şi 28 mai, „întrucât Kosovo nu va fi prezentat asimetric comparativ cu alţi participanţi, cum ar fi necesar la astfel de întâlniri la nivel înalt”, a confirmat cabinetul lui Tadic într-un comunicat. O astfel de acţiune este în acord cu decizia guvernului sârb şi Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, iar măsurile luate de preşedintele sârb trebuie să fie în conformitate cu aceste documente, potrivit cabinetului lui Tadic, citat de Tanjug.

România şi Slovacia au informat organizatorii summit-ului de la Varşovia că nu ar lua parte la un eveniment în care înalţi oficiali ai Kosovo au fost de asemenea invitaţi să participe, a declarat un consilier al preşedintelui polonez, Roman Kuznjar, organizaţiei naţionale de radiodifuziune poloneze Radio Polonia.

Explicând motivul unei astfel de decizii, mass-media poloneză a reamintit că România şi Slovacia nu au recunoscut independenţa unilateral proclamată a Kosovo-Metohija, ceea ce este în contradicţie cu faptul că preşedintele Kosovo, Atifete Jahjaga, a fost invitată să participe la summit. Kuznjar a mai declarat că Polonia înţelege deciziile Slovaciei şi României, dar a notat că nu există niciun motiv ca Varşovia să nu invite un reprezentant sau pe preşedintele Kosovo la summit. Ministrul polonez al afacerilor externe Radoslaw Sikorski a subliniat la rândul său că Polonia a recunoscut independenţa Kosovo, o explicaţie pentru oportunitatea de a-l invita pe „conducătorul ţării” să participe la summit, notează Tanjug. În jur de zece şefi de stat vor fi prezenţi la summit-ul ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est, la care preşedintele Statelor Unite Barack Obama este aşteptat să participe în calitate de invitat special.

4 comentarii

Viorica Ianc 25-05-2011 - 10:58

Kosovo,
enclava americana in Uniunea Europeana ?

Baki Ymeri 26-05-2011 - 23:33

Comentariul lui Viorica pică din start, cum pică şi clasa noatră politică, orbită de propagandele sârbe în massmedia română. Kosova este un stat independent recunoscut de către SUA şi cele mai mari puteri europene, iar atitudinea României de a nu recunoaşte Basarbia Albaniei este o atitudine oarbă care nu apără ci atacă interesul naţional, dat fiind faptul că, Kosova nu este HarCovasna României şi nici Transnistria Basarabiei, ci este cea ce este, nu enclava americană ci patria suverană a daco-dardanilor noştri albanezi, albanezii nefind rude cu noi românii, ci fraţi de aceleaşi sânge traco-iliric. Nu e vinovat preşedintele şi ministrul de externe pentru nerecunoaşterea acestui stat, ci consilierii lor care încă nu au depus pe masa lor dosarul despre adevărul istoric al acestei foste colonii a Serbiei, unde sârbii lui Miloşevici, Arkan şi Şeşelj au exercitat genocid, etnocid şi holocaust, mai rău decît turcii împotrivă armenilor şi nemţii împotrivă evreilor. În acest context este vinpvat şi Guvernul kosovar care nu a depus plângere împotriva Serbiei la TIP pentru crime de război. Dumneză să Vă lumineze minţile!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult