Acasa InternationalExterne De ce se sinucid ungurii?

De ce se sinucid ungurii?

scris de Ziua Veche
17 afisari

La inceputul acestui an EUObserver anunta ca cea mai mare rata a sinuciderilor in Europa ramane in continuare in Ungaria. Conform unei statistici intocmite in luna aprilie de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare din Europa (OECD), in ciuda faptului ca nivelul de viata in Ungaria este unul ridicat, 21 de unguri din 100.000 au preferat sa isi incheie singuri socotelile cu viata in anul 2009. De ce prefera ungurii sinuciderea este o intrebare care ii framanta pe expertii si scriitorii de la Budapesta de mai bine de un secol. Din acest punct de vedere Ungaria depaseste pana si Japonia, unde au fost inregistrate in 2009 doar 19 sinucideri la 100.000 de locuitori. Aceeasi cifra este in Finlanda de 18 sinucigasi la 100.000 de locuitori, 14, 2 in Franta, 14 in Elvetia, 13,2 in Polonia si 12,6 in Austria (ultimele doua fiind tari catolice). Statele cu cea mai scazuta rata a sinuciderilor in Europa sunt Grecia (2,9), Italia (4,8) si Marea Britanie (6,1).
In Romania, rata sinuciderilor este 12,9 la 100.000 de locuitori – insa trebuie mentionat faptul ca aceasta cifra este influentata de prezenta a 1,5 milioane de etnici maghiari in Romania. Astfel, judetul Harghita a fost inregistrata in anul 2008 o rata de 28,8 sinucideri la 100.000 de locuitori, cu mult mai mare decat media pentru intreaga Romanie.

In secolul al XX lea, Ungaria a avut o istorie trista a sinuciderilor. Conform statisticilor oficiale, rata sinuciderilor a inceput sa creasca abrupt in anii ’50 pentru ca in anii ’70 – ’80 sa atinga un maxim de 45 de sinucideri la 100.000 de locuitori. Rata mare a sinuciderilor in Ungaria s-a pastrat si in anii ’90, insa a inceput sa scada dupa anul 2000 in urma desfasurarii unor programe guvernamentale destinate combaterii acestui flagel. Totusi Ungaria si-a pastrat primul loc intre statele europene.

O boala veche

In Budapesta metoda favorita a sinucugasilor este sa sara de pe impresionantele poduri care traverseaza Dunarea. De multe ori acest gest are o mare componenta exhibitionista: sinucigasul anunta posturile de stiri (care in anii ’90 se intreceau in transmiterea in direct a sariturii mortale) si de cele mai multe ori isi da foc inainte de saltul in gol.

Insa aceste gesturi nu constituie o noutate la Budapesta. La sfarsitul secolului al XIX lea in Budapesta a fost inaugurat podul Sfanta Margareta – care a fost imediat preluat de ungurii care decideau sa isi incheie socotelile cu viata. Pe 22 august 1877 poetul Janos Arany chiar a dedicat un poem sinucigasilor care se inghesuiau pe podul Sfanta Margareta, poem insotit de o gravura sugestiva realizata de Mihaly Zichy.

 

O explicatie genetica

In anul 2001, psihiatrul sloven A. Marusic a lansat teoria conform careia maghiarii sunt mai inclinati spre sinucidere datorita mostenirii lor genetice uralo-altaice, publicata in British Journal of Psychiatry. Marusic porneste de la constatarea ca in Europa tarile cu cea mai mare rata a sinuciderilor sunt Ungaria si Finlanda, ai caror locuitori mai impartasesc o caracteristica: faptul ca 90% din genele lor sunt europene si 10% sunt uralice. Din punct de vedere istoric, actualul teritoriu al Ungariei a fost ocupat in secolul al IX lea de 100.000 pana la 300.000 de migratori veniti din Asia Centrala, alcatuind un procent de 10-25% din populatia existenta in acel moment. In acel moment in Europa exista o puternica traditie a fabricarii si consumului de alcool (sub forma vinului, berii sau cidrului) – insa populatiile din Asia centrala nu cunosteau alcoolul. Teoria lansata de Marusic sustine ca membrii triburilor uralo-altaice veniti in Europa, a caror structura genetica nu era compatibila cu consumul de alcool, sunt stramosii popoarelor care in prezent inregistreaza rate ridicate de sinucidere. Genele amintite sunt responsabile pentru o procesare gresita a alcoolului care duce la instalarea rapida a alcoolismului si la dezvoltarea de tulburari mentale care favorizeaza sinuciderea. Gena ADH2-2 este una extrem de comuna printre rusi, iar cercetatorul Ogurtsov a demonstrat in anul 2001 ca exista o legatura directa intre aceasta gena si dependenta de alcool si ciroza. Datele statistice au mai indicat faptul ca purtatorii acestei gene sunt mult mai predispusi unor raspunsuri emotionale negative (agresivitate si depresie). Aceeasi gena pare sa fie prezenta la maghiari, rusii dobandind-o in urma faptului ca au fost dominati mai bine de 300 de ani de tatari, la randul lor o populatie uralo-altaica.

Autoincendiere si salt in gol

Internetul a fost invadat in cursul lunii mai de imagini filmate de la o sinucidere din Budapesta, produsa pe 23 mai 2010. Vezi aici imagini.


 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult