Acasa InternationalExterne De foame, Ungaria se hraneste cu nationalism

De foame, Ungaria se hraneste cu nationalism

scris de Ziua Veche
0 afisari

Moneda maghiara, forintul, a cazut joi cu aproape 2 procente, deficitul bugetar al Ungariei urmand sa depaseasca 8% in cursul acestui an. A doua zi dupa caderea monedei nationale, Parlamentul Ungariei comemoreaza azi pentru prima data “Ziua Nationala a Unitatii” la 90 de ani de la Tratatul de la Trianon prin care nationalitatile din Austro-Ungaria si-au castigat independenta.Socialistii se dezic de Ziua Nationala a Unitatii

Socialistii din Parlamentul ungar au anuntat ca nu vor participa la sesiunea din 4 iunie dedicata comemorarii Tratatului de la Trianon, informeaza MTI. Grupul deputatilor socialisti s-a pronuntat impotriva legii pentru “Ziua Nationala a Unitatii” deoarece in textul acestui act normativ apareau propozitii considerate ca fiind discriminatoare fata de atei.

Cotidianul “Scotsman” a publicat un amplu articol in care remarca problemele ridicate de modificarea politicii maghiare fata de tarile care gazduiesc minoritati ungare. Scotsman aminteste declaratia presedintelui slovac Ivan Gasparovici care a calificat legea ungara de acordare a cetateniei maghiare pentru etnicii unguri din afara granitelor tarii drept “cea mai periculoasa decizie luata de un guvern european de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”.

Ungaria pe drumul Greciei

Moneda Ungariei s-a depreciat joi cu 1,7%, la 280,4 forinti pentru un euro. Forintul a avut joi cea mai slaba evolutie dintre cele 170 de monede analizate de Bloomberg. Forintul a pierdut 14% din valoare comparativ cu maximul ultimelor 14 luni atins in martie, cel mai mare declin dintre monedele analizate de Bloomberg, dupa ce Fidesz a castigat alegerile cu promisiuni ca va reduce taxele si va sustine infiintarea de locuri de munca, iar temerile investitorilor privind o extindere a crizei din Grecia s-au amplificat. Vicepresedintele Fidesz, Lajos Kósa, a afirmat, joi, ca economia Ungariei este intr-o situatie mai grava decat se astepta noul guvern, iar tara are „sanse foarte mici” de a evita soarta Greciei.

„Comentariile legate de Grecia au speriat pietele. Daca guvernul creste deficitul bugetar la 7-8% din PIB in acest an, fara perspective de imbunatatire in 2011, ar putea exista retrageri masive de pe piata obligatiunilor iar presiunea asupra forintului ar putea creste”, a afirmat Manik Narain, analist la divizia din Londra a grupului financiar UBS.

Totodata, Barroso a afirmat, la finalul unei intrevederi la Bruxelles cu premierul ungar Viktor Orban, ca Ungaria este intr-o „situatie delicata”, iar guvernul trebuie sa accelereze consolidarea finantelor publice.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS