Acasa InternationalExterne Decesul lui Nelson Mandela – Reacția internaționalǎ

Decesul lui Nelson Mandela – Reacția internaționalǎ

scris de Laurentiu Banches
18 afisari

Moartea lui Nelson Mandela, a stârnit în cursul nopții de joi spre vineri un val de emoție în întreaga lume și un aflux de omagii fără precedent.

Decesul lui Nelson Mandela - Reacția internaționalǎ (Foto: heraldsun.com.au)

Membrii Consiliului de Securitate al ONU și-au exprimat „profunda admirație pentru calitățile morale și politice de excepție” ale lui Nelson Mandela și au evocat „solidaritatea lor cu poporul sud-african în aceste vremuri de suferință”. Nelson Mandela „va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o persoană care și-a sacrificat o mare parte a vieții (…) pentru ca milioane de persoane să poată avea un viitor mai bun”, se subliniază într-o declarație a Consiliului de Securitate.

Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat memoria fostului președinte sud-african și a afirmat că „numele lui va rămâne pentru totdeauna asociat cu lupta împotriva asupririi poporului său și cu victoria împotriva apartheidului”. În Asia, președintele chinez, Xi Jinping, a salutat „extraordinara contribuție pe care (Mandela) a adus-o dezvoltării omenirii” și faptul că a fost „un prieten constant al poporului chinez”, în timp ce premierul indian, Manmohan Singh, a afirmat că aceasta a fost „un adevărat adept al lui Ghandi”. Pentru premierul Japoniei, Shinzo Abe, Nelson Mandela „a reușit să construiască o țară a cărei fundație a fost reconcilierea”.

Șefa opoziției birmane, Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a văzut în fostul lider al luptei împotriva apartheidului „o ființă omenească remarcabilă” care „ne-a făcut să înțelegem că putem schimba lumea”. Liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a afirmat că Nelson Mandela va fi mereu un „un simbol al eliberării de colonialism și ocupație pentru toate popoarele care aspiră la libertate”. Egipteanul Mohamed el Baradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a ținut să menționeze într-un comunicat că „omenirea și-a pierdut cel mai mare fiu”.

Președintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a declarat că „întreaga umanitate își va aduce aminte mereu de Mandela și îi va aduce un omagiu ca fiind unul dintre cei mai mari eliberatori ai săi”. Pentru șeful statului mexican, Enrique Pena Nieto, odată cu decesul lui Mandela „omenirea a pierdut un apărător neobosit al păcii, libertății și al egalității”. Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a declarat că „moștenirea lui (Nelson Mandela) va rămâne călăuza noastră pe drumul spre pace”. „Cu grație și umilință, el a arătat cum este posibil ca oamenii să-și schimbe epoca și propria viață”, a afirmat premierul canadian, Stephen Harper.

Prim-ministrul australian, Tony Abbott, a declarat că Nelson Mandela „a fost un om cu adevărat mare”. „Cu demnitatea sa, harul și puterea sa de a ierta, el a făcut ca peste tot rasismul să fie nu doar imoral, ci și stupid”, a ținut să menționeze fostul premier britanic Tony Blair. Președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a declarat că „lumea a pierdut un om care a adus un curcubeu de posibilități într-o țară care era segregată în alb și negru”.

Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat, într-o scrisoare publicată pe internet, că a pierdut „un prieten drag” și a salutat „un om curajos, cu principii și o integritate incontestabilă”. Fostul jucător brazilian de fotbal Pelé a deplâns moartea lui Nelson Mandela, „eroul meu, tovarășul meu în lupta în favoarea cauzei poporului și pentru pace în lume” Actualul căpitan al selecționatei sud-africane de rugby, Jean de Villiers, a afirmat că Mandela „a inspirat Africa de Sud (…), o țară care a fost mult timp divizată, pentru a construi pașnic o națiune curcubeu”

1 comentariu

UnUL 06-12-2013 - 17:36

Odihneasc-se în pace ! A fost una dintre personalitățile uriașe ale istoriei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult