Acasa InternationalExterne UPDATE: Depozit de deseuri nucleare europene in Romania?

UPDATE: Depozit de deseuri nucleare europene in Romania?

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, intentioneaza sa construiasca in Europa de Est, un depozit subteran pentru deseurile nucleare cu grad de risc sporit, provenite din Uniune, scrie The Times.

 


 Potrivit aceleiasi surse, Comisia Europeana ar putea da unda verde acestui proiect pana la sfarsitul anului. Reprezentantul unei organizatii elvetiene, implicate in negocierile privind realizarea proiectului, a declarat insa ca nici unul din statele implicate nu si-a exprimat public disponibilitatea de a gazdui depozitul. Cotidianul britanic sustine ca Olanda, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria au inceput deja negocierile in vederea realizarii acestui proiect, care presupune transportul si depozitarea deseurilor nucleare catre Europa de Est, urmatoarea intalnire a reprezentantilor acestor state urmand sa aiba loc in luna mai. Ewoud Verhoef, director adjunct in cadrul Covra, agentia responsabila cu depozitarea deseurilor nucleare din Olanda, a declarat ca programul nuclear al acestei tari “este unul mic si costurile pentru construirea unui depozit geologic sunt extrem de ridicate. In Olanda, avem un singur reactor nuclear, iar aceasta solutie comuna ar fi una foarte avantajoasa”. In prezent, in Slovenia ( orasul Vrbina – n.r.) se construieste un depozit pentru deseuri cu grad de risc redus. Potrivit Asociatiei Nucleare Mondiale, in luna iulie a anului trecut, comunitatea locala a acceptat construirea acestui depozit, in schimbul unei plati compensatorii de 5 milioane de euro pe an. Pana acum, foarte putine state si-au construit depozite permanente pentru deseurile nucleare, majoritatea preferand varianta unor depozite temporare. Astfel, avand in vedere ca aproape toate tarile care vor sa participe la acest proiect nu detin mai mult de doua reactoare nucleare, varianta impartirii costurilor enorme necesare construirii unor depozite subterane pare a fi una avantajoasa. Bulgaria si Romania au doar doua reactoare, iar Slovenia detine doar unul, pe care il imparte cu Croatia.

 UPDATE:

 

Contactati de Ziuaveche.ro, reprezentantii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare au declarat ca Romania nu negociaza, in prezent, depozitarea, pe teritoriul ei, de deseuri radioactive din UE. Publicam raspunsul primit de la institutia amintita:

1.Romania nu poarta negocieri privind transportul si depozitarea pe teritoriul sau a deseurilor radioactive din Uniunea Europeana. Romania participa prin Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (AN&DR) la proiectul ERDO (European Repository Development Organization) care are ca scop analiza dezvoltarii unui depozit geologic regional de deseuri inalt active.

2. In prezent nu se poate pune problema depozitarii in Romania a deseurilor radioactive provenite din alte tari, deoarece Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementare, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata, interzice importul de deseuri radioactive.

0 comentariu

da de ce 26-03-2010 - 02:52

Opriti-l pana nu e prea tarziua!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult