Acasa InternationalExterne Deputaţii moldoveni din APCE cer Rusiei să restituie tezaurul României

Deputaţii moldoveni din APCE cer Rusiei să restituie tezaurul României

scris de L.M.
338 Afisari

Membri ai delegaţiei R Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (deputaţi din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană), cer Rusiei să restituie tezaurul României.

Deptaţii moldoveni din APCE cer Rusiei să restituie tezaurul României

Deptaţii moldoveni din APCE cer Rusiei să restituie tezaurul României

Aceştia au cosemnat un amendament discutat în plenul sesiunii APCE, în care se cere Federaţiei Ruise să restituie României tezaurul evacuat în timpul Primului război mondial, transmite publika.md. Amendamentul, elaborat de parlamentarii români Viorel Badea şi Tudor Panţâru, a fost susţinut de liberal-democraţii moldoveni, Liliana Palihovici şi Valeriu Ghileţchi, precum şi de deputatul PL, Ana Guţu.

„Restituirea tezaurului românesc poate începe cu transferarea către Banca Naţională a României, a unui lot de lingouri şi monede de aur, de 93,4 tone”, se afirmă în amendamentul publicat pe site-ul APCE.

Tezaurul României, evacuat în Rusia în timpul Primului Război Mondial, includea, pe lângă multe obiecte de patromoniu şi documente,peste 90 de tone de aur, nerecuperate până acum, şi care sunt evaluate în prezent la 3,2 miliarde de euro. Din această cantitate, circa 90% erau monede de aur, iar 10% aur fin, sub formă de lingouri. Toate acestea au fost transportate în Rusia Ţaristă cu scopul de a le proteja de armata germană, care ocupase o parte însemnată din România.

9 comentarii

Mariana Cristescu 02-10-2012 - 18:10

Chiar credeti ca mai exista vreo faramita din tezaurul nostru pe acolo? Revolutiile sunt costisitoare, domnilor, mai ales cand miza e uriasa, cum a fost instalarea comunismului…
Sa dea Domnul sa obtina macar documentele, ca aur sau bijuterii, slaba nadejde.

Huhu Ciu 02-10-2012 - 20:30

Stai linistita hienele ”bolsevice” EVREIESTI, EI AU FACUT REVOLUTIA DIN 1917 DIN RUSIA, ei au avut grija sa faca sa dispara, au furat, tezaurul romanesc, evreii-s CEI MAI MARI HOTI DIN UNVERS, faptele lor de mare hotie ii dau de gol!!!!!

Gloria 02-10-2012 - 22:16

Ai mare dreptate! -Tezaurul a fost furat nu evacuat?
Din ce in ce mai multi isi dau seama de excrocheria chazara zionsita.
Dreptatea trebuie sa inceapa undeva, din pacate si Moldova e plina de evreii astia falsi. Romania condusa, distrusa, jefuita si denigrata de viperele jidane, jefuita si incendiata de macelarii bozgori (khazari. huni) si jefuita, murdarita de tigani.

jan dinu 02-10-2012 - 18:45

La aceasta noua clasa
De pulime nici nu-i pasa
Dar pentru ceva talanti …
Au o mare de votanti !!
JD-USA ( only one )original

Pribeagul 02-10-2012 - 20:22

De neinteles de ce Rusia nu rezolva aceasta problema si prefera sa stea in pozitia ciudata de datornic a Romaniei.

93.4 to este o nimica toata fata de rezerva actuala Rusie de cca 950 to.

Ce inseamna aceasta datoria de cca 3.2 mld euro a Rusiei fata de Romania cind importurile anuale ale Romaniei din Rusia sunt de cca 2.2 mld euro.

Gloria 02-10-2012 - 22:07

Rusii sa restitue macar documentele istorice, literare si obiectele de arta si arheologie! – Rusii scot acuma la iveala obiecte arheologice romanesti de sute de mii de ani si spun ca sunt rusesti! Asa cum se va face in viitor cu obliscurile egiptene jefuite si plasate in Paris, Londra si Washington. Apoi trebuie sa cerem Vaticanului sa restituie textele literare si religioase ale Dacilor si tracilor sa ne cunoastem istoria noastra adevarata nu cea dictata de viperele bancare internationale. Vaticanul ascunde istoria intregii planete. Romania a fost o tara imensa si bogata dar praduita in ultimul hal de mii si mii de ani pina in prezent.

basesekoo_1 03-10-2012 - 02:16

MAI baieti mai ma determinati sa i-mi depun candidatura pentru un nou mandat .Bineinteles in favorul poporului care nu va stii ce sa inceapa cu cele 93,4 tone de aur si le va risipi aiurea. Eu fiind perfect stiu ce trebuie facut cu cateva miliarde de eura he he he he. Si sa nu mai sariti daca nu intelegeti bunele mele intentii he he he he

Alex1 03-10-2012 - 11:16

Tezaurul exista, in totalitate, cu asemenea lucruri nici un conducator sovietic/rus nu a indraznit sa se joace pentru ca si-ar fi pierdut imediat credibilitatea.
O parte din obiectele de patrimoniu, au fost date Romaniei ( closca cu pui), precum si alte obiecte de cult. Problema graviteaza in jurul aurului.
Cele 95 de tone, reprezinta totusi 10% din rezerva Rusiei, nu e chiar usor sa dai inapoi asa o cantitate, mai ales ca nu te obliga nimeni.
Initiativa comuna a parlamentarilor de pe ambele maluri ale Prutului e laudabila, defapt mesajul spre Rusia nu e aurul, care oricand poate fi exploatat, cel mai bun seif ramane subsolul tarii, nu BNR-ul; mesajul acestei initiative este acceptul unei mai vechi propuneri a Rusiei. Tezaurul contra Basarabiei.
Probabil ca asta va fi intelegerea, traseul pro european al Basarabiei in schimbul renuntarii la valoarea acestui tezaur.
Dar as vrea sa aduc in discutie un alt aspect, care din punct de vedere financiar, depaseste valoarea acestui tezaur, si anume Sovromurile.
Prea putin s-a vorbit de sovromuri, si de ce au luat rusii din Romania, din 1948 pana in 1964…uraniu, petrol, carbune, lemn, cereale, carne, marmura…in cantitati imense..materie prima care nu a fost platita niciodata.
Daca cineva va avea rabdarea necesara sa adune tot ce s-a luat fara nici o factura/chitanta emisa…va vedea ca acest tezaur e foarte mic ca valoare.

geek-a-contra 03-10-2012 - 12:08

informatie incompleta: actiunea este pornita de UE ca intreg si priveste returnarea bunurilor confiscate sau jefuite de rusia tarilor si urmasa urss din TOATE tarile membre UE.

@ alex1: da’ de un’ stii ca sa fii tu asa de sigur ca aurul ala mai exista? sau mai exact EXACT aurul ala…? in anii ’20, in conditiile blocadei, urss a facut plati masive in aur, bijuterii, valute straine, bunuri si titluri de valoare si ca urmare, asta este banuiala istoricilor, inclusiv cu cel putin o parte componenta tezaurul romanesc. closca, precum si alte articole de arta erau prea cunoscute ca apartinind Ro si ca urmare nu au putut fi folosite la plata.

desigur returnarea aurului, chiar daca aur de alta provenienta, af fi relativ usor de rezolvat ptr unul dintre cei mai mari producatori de aur – chiar daca pretul a crescut enorm in anii din urma -, cum ramine cu sumele in valuta si titluri de valoare? cum se va face echivalenta la valorile actuale? si, presupunind ca se va face returnarea, cum ramine cu bunurile si banii care erau depuse in seifurile bancii la vremea respectiva dar apartinind persoanelor fizice si diverselor fonduri private, inclusiv bijuterii ale coroanei? dar documentele istorice evacuate din arhive? treaba este imbirligata dar sa speram ca se va rezolva cu bine.

p.s. am o curiozitate (sau o rautate…?) ultimele acte si actiuni ale Ro in materie de tezaur dateaza din 2004, dinainte de marele giucator basescu. ce dreaq a facut omuletul asta intre timp? in afara de dat din gura si facut dosare adversarilor politici? noroc de initiativa iuropii unite, la care initiativa au aderat si deputatii romanesti…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS