
De asemenea se solicită insistent ca guvernul iranian să reanalizeze cazul Zahrei Bahrami, să îi acorde imediat dreptul la un avocat și asistență consulară și să o elibereze sau să îi respecte dreptul la un proces corect. Deputații mai solicită guvernului iranian să împiedice execuția tânărului de 18 ani Ebrahim Hamidi.
Interzicerea lapidării și dezincriminarea adulterului și a homosexualității
Parlamentul European solicită Iranului să scoată în afara legii practica crudă și inumană a lapidării. Iranul continuă să facă parte din grupul foarte restrâns de țări care aplică încă pedeapsa cu lapidarea, alături de Afganistan, Somalia, Arabia Saudită, Sudanul și Nigeria. Iranului i se solicită în plus introducerea unui moratoriu asupra execuțiilor în așteptarea abolirii pedepsei cu moartea, precum și dezincriminarea adulterul și a homosexualității.
Eliberarea apărătorilor drepturilor omului
Autorităților iraniene li se solicită să elibereze imediat toate persoanele deținute doar din cauza implicării lor în proteste pașnice sau a dorinței lor de a-și exercita dreptul lor fundamental la libertatea de exprimare și își reiterează îndeosebi cererea de achitare a celor șapte lideri Baha´i. Deputații se exprimă pentru un sprijin financiar suplimentar destinat apărătorilor drepturilor omului din Iran din cadrul Instrumentului european pentru democrație și drepturile omului (EIDHR). În plus, deputații solicită includerea pe lista actuală a persoanelor și organizațiilor care fac obiectul unei interdicții de călătorie impuse de UE și ale căror active au fost înghețate a persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului și de reprimarea și îngrădirea libertății în Iran.
Rezoluția a fost adoptată de o largă majoritate a Parlamentului, și anume 658 voturi pentru, 1 împotrivă și 22 de abțineri.
Sakineh Mohammadi Ashtiani a fost acuzată că a avut două relații intime în afara căsătoriei după moartea soțului său, a fost condamnată în 2006 în Iran la 99 de lovituri de bici, sentință executată în același an. Ea a fost acuzată, de asemenea, de complicitate la asasinarea soțului său, fiind ulterior achitată, iar mai târziu a fost acuzată că a avut relații adultere în timpul căsătoriei sale și a fost condamnată la lapidare.
Zahra Bahrami, care se afla în Iran pentru a-și vizita rudele, a fost arestată în urma protestelor din perioada sărbătorii Ashoura la 27 decembrie 2009 și a fost forțată să mărturisească în fața camerelor de televiziune că ar fi săvârșit faptele de care era acuzată. Nici organizațiilor internaționale pentru drepturile omului, nici autorităților olandeze nu li s-a permis accesul la Zahra Bahrami.
Ebrahim Hamidi, în vârstă de 18 ani, a fost condamnat la moarte în august 2010 pentru un presupus act de sodomie comis pe când avea doar 16 ani și după o mărturisire smulsă, din afirmațiile lui, sub tortură.
0 comentariu
succes!