Acasa InternationalExterne Deputații deschid calea demiterii președintei Dilma Rousseff

Deputații deschid calea demiterii președintei Dilma Rousseff

scris de C.S.
95 Afisari

Camera Deputaților de la Brasilia a deschis calea duminică seară demiterii președintei de stânga Dilma Rousseff cu o usturătoare victorie de peste două treimi din voturi, scrie AFP.

Dilma RousseffLa ora locală 23.07 (luni, 02.07 GMT) susținătorii demiterii au depășit pragul de 342 de voturi (două treimi din totalul celor 513) necesar pentru ca procedura să fie trimisă la Senat care va avea ultimul cuvânt.

Deputații opoziției de dreapta și-au manifestat zgomotos bucuria, intonând imnul suporterilor echipei naționale de fotbal la Campionatul Mondial din 2014: „Sunt brazilian, cu multă mândrie și multă dragoste”.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Muncitorilor (PT, stânga) din Camera Deputaților, José Guimaraes, a anticipat această „înfrângere provizorie” cu o jumătate de oră mai devreme.

Puciștii au câștigat aici, în Cameră„, dar „această înfrângere provizorie nu înseamnă că războiul este pierdut”, a declarat el jurnaliștilor.

„Acum vom dialog cu Senatul ca să îndrepte acțiunea puciștilor conduși de indivizi fără autoritate morală”, a adăugat José Guimaraes.

În cursul săptămânii trecute, Dilma Rousseff a repetat că „va lupta până în ultimul minut al reprizei secunde”.

Numai că mandatul său mai ține acum doar de un singur fir:

Până la 11 mai, va fi suficient un vot simplu al senatorilor pentru ca ea să fie oficial pusă sub acuzare pentru „crimă de responsabilitate” și înlăturată de la putere pentru maxim 180 de zile, în așteptarea verdictului final.

Vicepreședintele Michel Temer, fostul său aliat și în prezent rival, își va asuma atunci prerogativele sale și va forma un guvern de tranziție.

Partidul Muncitorilor (PT) al Dilmei Rousseff și-a recunoscut duminică seară înfrângerea în Camera Deputaților de la Brasilia la votul privind demiterea președintei țării, anunță AFP.

La ora 01.19 GMT, opoziția avea 313 voturi în favoarea demiterii, față de 101 împotrivă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult