Acasa InternationalExterne Derută la Tiraspol: Ruşii şi ucrainenii, îndemnaţi să înveţe limba română

Derută la Tiraspol: Ruşii şi ucrainenii, îndemnaţi să înveţe limba română

scris de M.A.
10 afisari

Situaţie inedită, ce derutează locuitorii ruşi şi ucraineni din Transnistria. Unul dintre cele mai cunoscute site-uri din zonă a pornit o campanie de popularizare a limbii române.

Invatati limba romana - dniester.ru

Derută la Tiraspol: Ruşii şi ucrainenii, îndemnaţi să înveţe limba română

Coincidenţă sau nu, campania a pornit cam în aceeaşi perioadă în care, în fruntea legislativului nerecunoscut de la Tiraspol, a fost ales un român. Iniţiativa de promovare a limbii române aparţine jurnalistului Roman Konoplev, proprietarul site-ului de ştiri din regiunea transnistreană, dniester.ru, care a lansat, cu câteva zile în urmă, rubrică „Să învăţăm limba româna!”. „Dniester.ru a lansat o rubrică specială pentru cei care doresc să înveţe limba română. Materialele propuse studiului pot fi utile persoanelor aflate în funcţii de decizii la Tiraspol, funcţionarilor publici din regiunea transnistreană, dar şi cetăţenilor simpli care doresc să cunoască româna”, anunţă autorul iniţiativei.

Autorii proiectului propun oamenilor din regiune o serie de cărţi electronice despre limba şi literatura română. Contactat de Moldova.org, Roman Konoplev, a precizat că erau vremuri, în special la sfârşitul anilor ’80 când nu doar funcţionarii din stânga Nistrului îşi doreau să înveţe limba română, dar şi oamenii de rând. “Nu exclud că va fi al doilea val, iar oamenii, fie din dorinţă proprie, fii forţaţi de situaţie, vor fi interesaţi să cunoască limba română”, a adăugat Konoplev.

Dacă intenţionaţi să locuiţi în continuare în regiunea transnistreană şi doriţi să reuşiţi – făceţi-vă acte moldoveneşti, care sunt recunoscute oriunde în lume şi învăţaţi limba română. Cunoaşterea limbii române vă va face competent pe piaţa muncii din Republica Moldova”, spune Roman Konoplev, într-un editorial. Totodată, Konoplev sugerează oamenilor din regiune să revină cu picioarele pe pământ şi să conştientizeze că, în prezent, Moscova n-a fost nicioadată atât de departe de Tiraspol.

Un român în fruntea sovietului suprem de la Tiraspol

Economistul Mihail Burla a fost ales recent preşedinte al aşa-zisului ”legislativ” de la Tiraspol (sovietul suprem), cu votul a 29 de ”deputaţi”. Decizia a fost luată, după ce fostul şef Anatoli Kaminski a demisionat din această funcţie. Candidatura lui Mihail Burla a fost singura examinată de aleşii poporului de la Tiraspol. Şapte aşa-zis deputaţi au părăsit sala în semn de protest faţă de graba cu care a fost aprobată această decizie. Cei care au votat pentru noul aşa-zis şef al forului legislativ local au delarat că ”Mihail Burla este un economist apolitic, care va şti să evite conflictele”.

Presa de la Tiraspol a publicat fotografii ale buletinului de identitate al lui Mihail Burla în care, la rubrica naţionalitate, este scris clar că este ”român”. Mihail Burla s-a născut în regunea Cernăuţi.

Joi, site-ul dniester.ru nu mai putea fi accesat.

1 comentariu

Ghita Bizonu' 14-06-2012 - 14:20

Si atunci ce chchirez mai are Transnistria ?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult