Acasa InternationalExterne UPDATE Bilanţul victimelor accidentului din Ungaria a ajuns la cinci morţi

UPDATE Bilanţul victimelor accidentului din Ungaria a ajuns la cinci morţi

scris de Ziua Veche
5 afisari

.

UPDATE, Vineri – 13.53

Încă o persoană rănită în urma accidentului de la fabrica de lângă oraşul maghiar Ajka a murit la spital, bilanţul victimelor ajungând la cinci morţi, informează agenţia MTI.

Cea de-a cincea victimă este un bărbat în vârstă de 81 de ani, care a decedat la spitalul din Veszprem, unde se află internate, în stare gravă, mai multe persoane care au suferit arsuri după ce au intrat în contact cu noroiul toxic.

Joi, Ungaria a solicitat asistenţă de urgenţă din partea Uniunii Europene în lupta împotriva mareei toxice care a inundat trei sate şi a ajuns şi în Dunăre. Potrivit Agerpres, oficialii europeni au recunoscut şi ei faptul că reziduurile industriale de culoare roşie, conţinând metale grele, ameninţă 12 ţări riverane Dunării.

UPDAE 13.05

Potrivit BBC, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, miercuri, după vizita efectuată la Kolontar, că zonele cele mai afectate de reziduurile toxice vor trebui abandonate.

 UPDATE 12.35

Preşedintele Comisiei pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu, a adresat o solicitare oficială Comisiei de Mediu din Parlamentul ungar privind situaţia de la Kolontar, informează un comunicat transmis, joi, Agerpres.

Sulfina Barbu mai cere Parlamentului ungar să prezinte măsurile luate pentru a preveni contaminarea apelor Dunării pe teritoriul României.

“Din păcate, vecinii noştri se confruntă cu o adevărată catastrofă ecologică. Cei peste 700.000 de metri cubi de slam roşu, deversate în râul Torna sunt un pericol extraordinar pentru sănătatea populaţiei, cât şi pentru siguranţa biodiversităţii în zonele contaminate. Este absolut necesar să avem toate informaţiile pentru a putea preveni extinderea acestui dezastru ecologic şi în România”, a declarat preşedintele Comisiei pentru administraţie din Camera Deputaţilor. 

UPDATE, Joi, 11.58

Reziduurile toxice de aluminiu deversate în Ungaria nu au ajuns în Dunăre, iar atunci când vor ajunge, vineri seară, nu vor fi periculoase, potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

‘Nu este adevărat. Am vorbit aseară cu şeful de la Apele Ungare, care a spus că autorităţile de acolo au făcut un dig pentru a stopa deversarea reziduurilor. Reziduurile nu au ajuns în Dunăre, iar atunci când vor ajunge nu vor fi periculoase. O să ajungă în Dunăre abia mâine seară (n.r vineri) şi nu este niciun pericol’, a declarat Borbely la un post de televiziune, precizând că vor ajunge în Dunăre în Ungaria şi până atunci nivelul de ph va fi sub limitele de alertă.

Potrivit Agerpres, ministrul Mediului a adăugat că, deşi este vorba de o catastrofă ecologică, din punct de vedere al poluării transfrontaliere nu este niciun pericol.

‘Am luat legătura cu cei din Ungaria, am vorbit cu ministrul de acolo, cu secretarul de stat. Şi azi vom avea 2-3 comunicări de la Apele Române. E o catastrofă ecologică în Ungaria, dar, în privinţa poluării transfrontaliere nu e niciun pericol’, a mai spus Borbely, subliniind că se fac şi se vor face în continuare verificări pe Dunăre, la intrarea în ţară. 

UPDATE 13.58

Ploile abundente favorizează răspândirea ”rapidă şi pe suprafeţe mari” a noroiului roşu deversat în vestul Ungariei, a declarat directorul programului privind Dunărea al World Wildlife Fund, adăugând că acesta va ajunge “aproape inevitabil” în Dunăre, relatează Wall Street Journal.

Andreas Beckmann, directorul programului privind Dunărea al World Wildlife Fund, a declarat că în mod obişnuit, scurgerea de noroi roşu nu ar fi reprezentat o ameninţare directă pentru Dunăre. Dar din cauza ploilor abundente, noroiul roşu “se va răspândi mai rapid şi pe suprafeţe mai mari”, făcând “aproape inevitabilă” ajungerea acestuia în Dunăre, a declarat el, citat de Mediafax. Noroiul roşu deversat din rezervorul uzinei de alumină este toxic doar atunci când se usucă şi se ridică în aer, au declarat autorităţile ungare. Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că Guvernul investighează cauzele accidentului şi că pentru moment nu se ştie cât vor dura operaţiunile de curăţare a zonei. “Nu există un precedent pentru o asemenea catastrofă”, a adăugat el.

Ipoteze privind cauzele

Un secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului din Ungaria, Illes Zoltan, a confirmat bănuiala organizaţiei Greenpeace şi spune că o cauză probabilă a proaspetei catastrofe ecologice este cantitatea prea mare de nămol roşu stochat de operator în bazinul de decantare, a informat Hotnews.ro. Oficialul a comparat accidentul cu cel de la Baia Mare din 2000 şi şi-a exprimat îngrijorarea că, în cazul în care nămolul va ajunge în râul Raba, catastrofa poate avea efecte incomparabil mai mari. Totodată, poliţia a început investigaţiile în urma zvonurilor conform cărora compania din spatele accidentului ar fi off-shore. Illes Zoltan a declarat că, „potrivit unor informatii nu destul de fondate”, în spatele catastrofei s-ar afla o companie offshore, iar dacă aceasta începe o procedură de faliment, va fi considerată faptă penală.

Despăgubiri

Illes Zoltan a mai declarat că Guvernul va acorda toate ajutoarele posibile pentru neutralizarea catastrofei ecologice în zona Ajka, însă cheltuielile vor trebui să fie suportate de compania ce a cauzat dezastrul. O despăgubire totală depăşeşte suma de 10 miliarde de forinţi (36 de milioane de euro), iar neutralizarea pagubelor poate dura luni întregi, a spus oficialul maghiar, cu precizarea că dezastrul trebuie stopat înainte să distrugă flora şi fauna din regiune şi să ia în stăpânire şi sursele de apă potabilă.

Distrugeri

Potrivit unui fotoreporter al AFP, citat de Mediafax, în afară de copaci, toată vegetaţia a fost culcată la pământ, totul este acoperit de noroiul roşu coroziv. “Cine este vinovat, unde este vinovatul?”, striga un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, care a scăpat cu viaţă graţie bolii soţiei sale, pe care a trebuit să o ducă la spital cu câteva ore înainte de incident. “Soţia mea este foarte bolnavă, a trebuit dusă la spital (…) Când m-am întors, am găsit casa distrusă, goală, totul s-a pierdut”, a declarat el, cu lacrimi în ochi. Valul de noroi a măturat tot ceea ce era mobil: automobile, maşini de tuns iarba şi chiar animale. “Mi-am găsit maşina la 100 de metri de grădină”, povesteşte o tânără, care s-a întors în sat pentru a încerca să salveze ceea ce se afla la peste doi metri înălţime în casa ei, deasupra nivelului de noroi. Tot ceea ce a rămas în casă are aspectul unei mase diforme, fără nicio legătură cu frigiderele, dulapurile sau paturile de la început. Locuitorii se întreabă acum când vor putea să se întoarcă în casele lor pentru a începe reconstrucţia, dar Guvernul a avertizat că vor fi necesare mai multe luni până la revenirea la normal, din cauza contaminării solului. 

 

 –––-

UPDATE miercuri 8.30Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) susţine că, cel puţin până miercuri după-amiază, pe teritoriul României nu ar urma să apară efecte ale accidentului ecologic din Ungaria, ministrul Laszlo Borbely primind asigurări că sectorul românesc al Dunării nu ar urma să aibă de suferit.

 UPDATE 16.52

Victimele catastrofei din Ungaria sunt o fată în vârstă de 3 ani, sora mai mică a acestia, în vârstă de 1 an, un tânăr – a cărui maşină a fost împinsă de reziduurile chimice în alt autovehicul – şi o persoană în vârstă, găsită decedată în propria locuinţă care fusese inundată, a declarat Zoltan Illes, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, citat de MTI.

UPDATE 15.47

Reziduurile chimice toxice care au inundat luni întregul district Veszprém din vestul Ungariei, după explozia produsă la rezervorul fabricii de alumină Ajkai Timfoldgyar al concernului MAL Zrt, au ajuns în pârâuri şi râuleţe şi ameninţă să polueze apele Dunării. În cazul în care oxidul de fier va ajunge în principala arteră fluvială a Europei de Est, riscă să fie poluate şi Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina, relatează presa ungară, citată de Agerpres.

Cei de la Agenţia pentru protecţia împotriva catastrofelor (APIC) au deversat lichide cu conţinut acid în trei locuri ale râului Marcal, pentru a diminua componenta bazică a reziduurilor chimice. Râul este protejat cu mai multe tone de gips, autorităţile încercând să oprească o eventuală amplificare a catastrofei, anunţă Hotnews.ro. Armata maghiară şi echipa de recunoaştere în situatii periculoase sunt la faţa locului şi efectuează o măsurare a radiaţiilor. Bakondi György, APIC, a declarat pentru Televiziunea Maghiară că nu există un pericol de iradiere în zonă, fenomen care ar putea avea loc doar dacă nămolul s-ar usca repede, având în vedere că praful este extrem de radioactiv. În rezervoarele din fabrica de alumină se află 50 milioane de metri cub de nămol gri şi 30 milioane de metri cub nămol roşu. Neutralizarea râului Marcal este necesară pentru impiedicarea contaminării raului Raba, respectiv a Dunării. Din centrala aflată în Matra s-au adus până acum 500-600 tone de ipsos, împrăştiate peste şuvoaiele de nămol ce curg pe străzile satului Kolontar.

––

Guvernul ungar a decretat marţi starea de urgenţă în trei districte /megye/ din vestul ţării, în urma avariei survenite luni la rezervorul unei instalaţii de producere de alumină, în urma căreia cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa. Starea de urgenţă este în vigoare pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron şi Vas, iar scurgerea roşiatică provocată de explozia unui rezervor aparţinând fabricii de alumină a provocat o catastrofă ecologică ce ameninţă mii de persoane, a declarat pentru MTI secretarul de stat pentru mediu Zoltan Illes.

Până în prezent, circa un milion de metri cubi de substanţă s-a scurs din rezervorul avariat de la fabrica Ajka şi continuă să curgă, punând în pericol o zonă de 40.000 de kilometri pătraţi şi mii de rezidenţi, potrivit lui Illes, transmite Agerpres.
Procesul de eliminare a consecinţelor accidentului va dura ani, estimează experţii, avertizând totodată că reziduurile scurse în afluenţii Dunării riscă să ajungă în apele fluviului. Patru persoane, între care şi un bebeluş de trei luni, şi-au pierdut viaţa, peste o sută au fost rănite, iar încă şapte persoane (conform altor surse patru) sunt date dispărute în urma incidentului.

Evacuaţi cu tractoarele

Reziduurile au inundat 400 de clădiri, respectiv o treime din satul Devecser, a declarat primarul Tamas Toldi. Serviciile de pompieri le-au cerut locuitorilor să părăsească zona şi oamenii au fost salvaţi cu tractoare, transmite RRA.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Laszlo Kovacs, a declarat că reziduurile chimice s-au scurs în râul Torna şi vor reprezenta o ameninţare la adresa satelor aflate de-a lungul apei, în comitatele Gyor-Moson-Sopron şi Vas. Pinter a declarat că poluarea poate ajunge în râul Moson, afluent al Dunării, iar experţii au fost puşi în alertă. Directorul serviciilor de ambulanţă din Slovacia, Sandor Berek, a declarat că echipele de salvare se îndreaptă către zonele afectate. Crucea Roşie din Ungaria şi organizaţia Ajutor Ecumenic au trimis, de asemenea, echipe pentru a contribui la eforturile de salvare, potrivit purtătorilor de cuvânt ai celor două organizaţii.
Poliţia din Veszprem a declarat că a lansat o investigaţie în baza suspiciunilor de neglijenţă la locul de muncă. Pinter a declarat că proprietarul rezervorului, Mal Zrt, va fi cercetat, iar poliţia desfăşoară deja verificări la sediul companiei, unde a confiscat mai multe documente pentru a stabili dacă acesta a fost construit şi folosit în conformitate cu normele în vigoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS