
Cancelarul german, Angela Merkel, evită riscurile, apreciază diplomaţi americani în documentele confidenţiale dezvăluite de WikiLeaks şi publicate duminică de săptămânalul Der Spiegel, citat de Mediafax. “Se teme de riscuri şi rareori se arată creativă”, se arată într-un document transmis de ambasada americană la Berlin în data de 24 martie 2009, care adaugă că Merkel este considerată “tenace atunci când se află în dificultate” şi este “metodică, raţională şi pragmatică”.
Diplomaţii americani au însă o atitudine dură faţă de ministrul german de Externe, vicecancelarul Guido Westerwelle, liderul liberalilor din FDP. Conform Der Spiegel, acesta este considerat incompetent şi antiamerican, iar personalitatea sa “exuberantă” îl transformă într-o persoană imprevizibilă.
Liderul CSU, aripa bavareză a partidului CDU, Horst Seehofer, este criticat pentru lacune grave. „Nu are mare lucru de spus în ceea ce priveşte politica internaţională şi pare să ignore fapte de bază”, afirmă diplomaţii americani, adăugând că acesta s-a declarat surprins să afle că jumătate dintre cei 40.000 de militari încă staţionaţi în Germania se află în Bavaria, landul pe care îl conduce din 2008.
Ministrul Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, personalitate în plină ascensiune a CSU, este unul dintre puţinii politicieni agreaţi de diplomaţii americani. “Este un prieten apropiat şi declarat al Statelor Unite”, care aduce „un pic de strălucire în guvernul german”. El le-a dezvăluit diplomaţilor americani că Westerwelle „a fost un obstacol mai mare decât opoziţia în calea sporirii efectivelor germane în Afganistan” şi s-a plâns şi de Merkel, pe care o consideră „incapabilă să aplice propria politică economică”.
Arabia Saudită a cerut SUA să atace Iranul
Arabia Saudită a cerut SUA să atace Iranul, pentru a pune capăt programului nuclear al Teheranului, iar Israelul a cerut SUA să dea dovadă de fermitate faţă de Iran, avertizând că strategia de negociere a Washingtonului nu va funcţiona, conform documentelor obţinute de WikiLeaks şi publicate de The Guardian, preluat de Mediafax.
Suveranul saudit a sfătuit autorităţile americane “să taie capul şarpelui” şi a subliniat că o colaborare cu SUA pentru combaterea influenţei iraniene în Irak reprezintă o prioritate strategică a regatului. În privinţa documentelor referitoare la poziţia Israelului, publicate de cotidianul francez Le Monde, acestea relevă faptul că autorităţile de la Ierusalim au avertizat SUA că strategia americană de negociere cu Teheranul “nu va funcţiona”.
Ziarul citează o telegramă diplomatică americană, care relatează o conversaţie purtată la 1 decembrie 2009 între Amos Gilad, director pentru afaceri politico-militare la Ministerul israelian al Apărării, şi Ellen Tauscher, subsecretar la Departamentul de Stat american. “Aplecându-se asupra globului său de cristal (…), Gilad spune că nu e sigur că Iranul a decis să fabrice o armă nucleară, dar este hotărât să aibă opţiunea de a construi una”, scrie Tauscher. Strategia diplomatică a administraţiei preşedintelui Barack Obama, de “angajare strategică cu Iranul”, “este o idee bună, dar este clar că nu funcţionează”, a adăugat Gilad, conform textului telegramei obţinute de WikiLeaks.
Într-o altă telegramă, datată 18 noiembrie 2009, un diplomat american relatează că “un reprezentant al Mossad afirmă că Teheranul înţelege că, dacă reacţionează pozitiv faţă de angajamentul (american), îşi poate continua jocul”.
“Din punctul de vedere al Mossad, Iranul nu va face nimic altceva decât să folosească negocierile pentru a câştiga timp. În aşa fel încât în 2010 – 2011, Iranul va avea capacitatea tehnologică de a fabrica o armă nucleară”, se adaugă în document.
De altfel, Israelul ar putea conduce o operaţiune împotriva Iranului fără ajutorul SUA, dar succesul acesteia nu este asigurat, i-a spus secretarul american al Apărării, Robert Gates, omologului său francez, Herve Morin, în luna februarie, potrivit unui document publicat de Wikileaks.
Spionarea oficialilor ONU
O directivă secretă semnată cu numele lui Hillary Clinton în iulie 2009 le cerea diplomaţilor detalii referitoare la sistemele de comunicaţii folosite de înalţi oficiali ONU, inclusiv parole şi chei de criptare utilizate în reţele private şi comerciale pentru comunicări oficiale, relatează The Guardian.
Documentul, obţinut de WikiLeaks, cere informaţii biometrice detaliate despre “principalii oficiali ONU, inclusiv subsecretarii, şefii agenţiilor specializate şi principalii lor consilieri, principalii consilieri ai secretarului general, directorii misiunilor de pace şi politice, inclusiv comandanţii forţelor”, precum şi informaţii referitoare la “stilul de management al (secretarului general) Ban Ki-moon”, la modul de luare a deciziilor şi influenţa acestuia asupra secretariatului general al ONU.
Potrivit ediţiei online a cotidianului britanic, Washingtonul voia să ştie şi numerele de cărţi de credit, adresele de email şi numerele de telefon, fax şi pager ale principalilor lideri de la ONU, dar şi “informaţii biografice şi biometrice despre reprezentanţii permanenţi la Consiliul de Securitate”. Directiva a fost transmisă misiunilor americane la sediile ONU din New York, Viena şi Roma, dar şi către 33 de ambasade şi consulate, printre care se numără cele de la Londra, Paris şi Moscova.
0 comentariu
PROPUN CA ŞI DEVALIZATORII B.I.R. SĂ EXECUTE ANI DE PUŞCĂRIE! CE ZICI GINERICĂ?
CRED CA II PARE RAU CA A TRAS DE TIMP: SI-A PUS MARTORI MINCINOSI; PE FOSTUL PROCUROR ZICU; COMPLICELE LUI BERGHEZAN LA TOATE MIRSAVIILE SI HOTIILE: II DORIM MULTI ANI DE PUSCARIE LA ACEST INFRACTOR PERICULOS: