Acasa InternationalExterne Dicuţiile Kiev-Moscova pe tema gazelor, în impas

Dicuţiile Kiev-Moscova pe tema gazelor, în impas

scris de S. P.
1 afisari

Ucraina a început luni negocieri ample cu Rusia în vederea încetării luptelor sângeroase din estul ţării şi evitării întreruperii livrărilor de gaze ruseşti.

Gazprom întrerupe livrările dacă Ucraina nu îşi achită datoriile

Gazprom întrerupe livrările dacă Ucraina nu îşi achită datoriile (foto: rt.com)

Cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord asupra preţului de livrare a gazelor şi achitării sumelor datorate de partea ucraineană, dar discuţiile vor continua.

Rusia şi Ucraina nu au reuşit să ajungă la un acord asupra preţului de livrare a gazelor şi achitării sumelor datorate de partea ucraineană, dar discuţiile vor continua marţi seara sau miercuri dimineaţa, la Bruxelles, a anunţat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

„Toate punctele au fost discutate”, „au fost propuse soluţii”, iar „discuţiile vor fi reluate marţi seara sau miercuri dimineaţa”, la Bruxelles, a declarat Oettinger, după şapte ore dificile de negocieri.

Gazprom şi Naftogaz au început negocieri pentru stabilirea preţului de livrare a gazelor ruseşti şi unui plan de achitare a datoriilor la gaze ale Ucrainei faţă de Rusia. Ucraina are datorii la gaze faţă de Rusia în valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013 şi aprilie şi mai 2014, potrivit Gazprom.

De asemenea, cele două părţi trebuie să ajungă la un acord asupra preţului şi cantităţilor de livrare a gazelor ruseşti către Naftogaz. Preţul ar urma să se situeze între 268 şi 480 de dolari pe mia de metri cubi.

Ucraina a achiziţionat aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz în 2013.

Negocierile pe tema gazelor au început luni seara la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), la Bruxelles, în contextul în care Moscova a avertizat Kievul că Gazprom va întrerupe livrările de gaze dacă Ucraina nu îşi va achita până marţi seara datoriile la gaze şi factura pentru iunie.

Ucrainenii refuză să accepte preţul fixat de Rusia după instalarea unui Guvern prooccidental la Kiev.

Cu toate acestea, noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, pare hotărât să detensioneze rapid relaţiile cu Moscova şi şi-a dat o săptămână pentru a restabili liniştea în estul ţării sale.

Astfel, începând de duminică, el a deschis negocieri la Kiev, pentru prima dată de la înlăturarea de la putere, la sfârşitul lui februarie, a predecesorului său prorus Viktor Ianukovici şi alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, în martie, la capătul unui referendum considerat ilegal de occidentaliscrie Mediafax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult