Acasa InternationalExterne Die Welt: Reformele ameninţă micile state suverane ale Europei

Die Welt: Reformele ameninţă micile state suverane ale Europei

scris de D.P.
0 afisari

Statele Europei trebuie să economisească, dar regulamentele UE sunt adesea înţelese de nenumăraţi cetăţeni ca atacuri la adresa suveranităţii naţionale sau ca pe o privare de dreptul de a decide, scrie Die Welt într-un editorial intitulat ‘Reformele ameninţă micile state suverane ale Europei’, în care este comentată şi situaţia politică din România.

Die Welt: Reformele ameninţă micile state suverane ale Europei

A face datorii înseamnă a ruina viitorul, dar totuşi este clar că noua politică europeană a economisirii aduce cu sine şi daune. UE, după cum este stipulat în tratate, este o entitate supranaţională, care până acum a avut dreptul de a interveni şi de a tăia din drepturile naţionale sau de a le scoate din vigoare.
De fapt nu numai criza financiară poate să atragă după sine intervenţia în suveranitatea unui stat. Nici noile guverne ale Italiei, nici ale Greciei nu ar fi venit la putere fără presiune din partea UE. Acest lucru aduce în prim-plan însă o problemă fundamentală. Atât timp când statele individuale ale UE nu privesc Europa ca pe o comunitate, asemenea măsuri vor fi privite de cetăţeni, şi pe bună dreptate, ca intervenţii şi deprivări de drepturi.
Un exemplu actual este România un stat care a intrat prea devreme şi nepregătit în UE. Aici se dezlănţuie fără ocolişuri o luptă aprinsă între urmaşii vechii epoci socialiste, întruchipate de premierul Victor Ponta, şi conservatorii nu tocmai curaţi din jurul preşedintelui suspendat de Parlament, Traian Băsescu. România sfâşiată de corupţie oferă în cadrul UE un bun exemplu al unei ţări în care statul de drept nu este bine înrădăcinat.
Diferitele forţe politice văd statul ca prada lor. Iar celor care doresc să pună capăt acestei stări – precum curajosul fost ministru al justiţiei Monica Macovei, crede editorialistul Die Welt, le lipsesc instrumentele pentru a fi eficienţi. Îşi pun speranţele în implicarea la nivel european a României deci în faptul că UE, respectiv legile europene, n-o să accepte pervertirea justiţiei şi că se vor impune schimbări. Acest lucru este pentru toţi cei care îşi doresc o democraţie românească un avantaj: fără puterea de intervenţie a UE, ar fi şi mai neputincioşi şi mai izolaţi decât sunt deja. Aceasta este partea benefică a angajamentului european.
Partea proastă: puterea de a impune statul de drept nu vine din interior şi într-o anumită măsură nici nu ar trebuie să vină. Îndiguirea atentă a UE poate duce la impunerea anumitor standarde, dar acest lucru nu trebuie neapărat să consolideze puterile democratice din asemenea state.
Un exemplu pentru acest paradox este Ungaria. Guvernul conservator şi naţionalist al lui Viktor Orban a făcut conştient presiuni asupra echilibrului instituţional. Guvernul doreşte să plaseze puterea partidului Fidesz deasupra celei a instituţiilor folosind următorul argument: trebuie să se pună punct abuzurilor socialiste care au supravieţuit momentului critic 1989, iar în acest scop Orban a slăbit pas cu pas Curtea Constituţională, mass-media, Banca Centrală.
UE nu poate permite aşa ceva şi îi cere lui Orban să-şi retragă măsurile luate în aceste domenii. Când UE rosteşte un cuvânt de putere, Orban se dă teatral un pas în spate: oarecum obedient, semnalizează clipind ironic din ochi că face acest lucru numai pentru că este presat şi că în curând va găsi căi şi mijloace pentru a dilua aşa cum trebuie vinul dictatului Bruxellesului. Acesta este un exemplu de joc de ping pong între Orban şi UE. Opoziţia maghiară nu are un rol deciziv. Se poate spune exagerând că deoarece există persoane care supraveghează de la Bruxelles standardele democratice, opoziţia ungară îşi pierde din însemnătate, mai scrie Die Welt.

2 comentarii

gicu 18-07-2012 - 07:17

Bai nemti de cacat ! Mai lasati-ne ca VOI NU AVETI DREPTUL SA VORBITI 1000 DE ANI. Criminalilor !

Tache 18-07-2012 - 07:26

Imi place indignarea ta ! Imi da Energie. Indigneaza-te in continuare…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult