Acasa InternationalExterne Din cauza unui hacker sârb. Românii şi Băsescu, înjuraţi copios în presa albaneză

Din cauza unui hacker sârb. Românii şi Băsescu, înjuraţi copios în presa albaneză

scris de M.A.
14 afisari

Publicaţiile de limbă albaneză din Albania, Kosovo şi Macedonia au fost, marţi, timp de câteva ore, pline de înjurături la adresa românilor, în frunte cu Traian Băsescu.

Basescu presa albaneza

Basesku: Shqiptarët janë magjup

Potrivit MAE, în cursul zilei de 12 iulie 2011, ora locală 12.30, pe site-ul televiziunii albaneze de ştiri „Ora News”, a fost postat un articol în care erau citate pretinse declaraţii făcute de Preşedintele României pentru mass-media italiene, “la un moment şi în circumstanţe neprecizate în articol”. Aceste informaţii fuseseră preluate de pe un website italian. Acesta susţinea că Traian Băsescu i-ar fi făcut pe albaneziţigani” şi “gunoaie”. Majoritatea titlurilor arătau cam aşa: “Basesku: Shqiptarët janë magjup” (Băsescu: Albanezii sunt ţigani). Până la ora locală 15.00, alte posturi de televiziune au difuzat în cadrul buletinelor de ştiri informaţiile publicate de Ora News.

Aceste false afirmaţii au fost ulterior preluate de mass-media electronice din Kosovo şi au început să fie difuzate inclusiv pe reţele de socializare, căpătând amploare. Este de la sine înţeles ce “cuvinte de laudă” la adresa României şi a lui Băsescu au postat pe forumuri cititorii albanezi ai acelor publicaţii.

Ulterior, Ora News şi website-ul italian au retras articolul, după ce s-a constatatat că ştirea iniţială a fost opera unui hacker sârb.

Ministerul Afacerilor Externe al României îşi exprimă dezacordul cu privire la conduita neuzuală a MAE albanez care, în cursul zilei de 12 iulie 2011, i-a solicitat ambasadorului României la Tirana să clarifice unele pretinse afirmaţii referitoare la Kosovo, atribuite cu rea credinţă Preşedintelui României de către presa albaneză, în urma publicării lor pe un site. Acestea atribuiau Preşedintelui României unele calificări nereale cu privire la trăsături caracteriale ale albanezilor, inclusiv ale celor din Kosovo, suţine Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Ambasadorul României a respins ferm veridicitatea afirmaţiilor respective şi a precizat că ne aflăm în faţa unei dezinformări menite “să afecteze tradiţionala relaţie de prietenie dintre România şi Albania”.

Ambasadorul României a reafirmat poziţia de principiu a ţării noastre în dosarul Kosovo (n.red. – nerecunoaşterea independenţei), subliniind că aceasta este binecunoscută tuturor aliaţilor şi partenerilor europeni şi euro-atlantici. Poziţia României se bazează pe principiile fundamentale ale dreptului internaţional.

MAE român a comunicat în cursul zilei de 12 iulie ambasadorului Albaniei la Bucureşti că este total inacceptabil faptul că un ambasador român a fost pus în poziţia de a da explicaţii în urma unor informaţii neverificate şi provenind din surse neclare.

“Acest tip de abordare nu este în concordanţă cu nivelul relaţiei bilaterale şi nici cu susţinerea constantă de către România a aspiraţiilor europene ale Albaniei. MAE dezaprobă încercările de trivializare a dialogului diplomatic şi supralicitarea unor informaţii precare vehiculate în mediile de comunicare virtuale”, precizează diplomaţia de la Bucureşti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult