Acasa InternationalExterne Din ce motiv a abdicat Regele Spaniei

Din ce motiv a abdicat Regele Spaniei

scris de S. P.
5 afisari

Juan Carlos ar fi declarat că a decis să abdice pentru a nu-l lăsa pe fiul său, prinţul Felipe, „să îmbătrânească aşteptând (Coroana), ca prinţul Charles”.

Regele Spaniei, Juan Carlos: Nu vreau ca fiul meu să îmbătrânească aşteptând coroana

Regele Spaniei, Juan Carlos: Nu vreau ca fiul meu să îmbătrânească aşteptând coroana (foto: urgente24.com)

Regele a anunţat săptămâna trecută că-i va preda ştafeta prinţului moştenitor Felipe, în vârstă de 46 de ani. Într-un discurs televizat, Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, care domneşte din 1975, a declarat că doreşte să vestească o „nouă perioadă de speranţă” şi că „o nouă generaţie” va prelua domnia, cu „o nouă energie”.

El le-ar fi spus unor membri ai personalului său că a simţit că este momentul potrivit să-i lase tronul lui Felipe cât este încă tânăr, scrie tabloidul citând presa spaniolă. „Nu vreau ca fiul meu să îmbătrânească aşteptând (Coroana) ca prinţul Charles”, i-ar fi spus Juan Carlos lui Rafael Spottorno, şeful Casei Regale, scrie Daily Mail.

Secretarul a declarat că regele – a cărui popularitate a scăzut în ultimii ani în urma unei serii de scandaluri – se gândea să abdice încă din ianuarie anul trecut, când a împlinit vârsta e 75 de ani. „S-a gândit în primul rând că fiul său este în floarea vârstei şi că nu vrea să-l vadă ca pe prinţul Charles, care împlineşte 66 de ani în noiembrie”, a declarat Spottorno pentru ziarul spaniol El Mundo.

Însă o sursă de la Palatul Regal declara săptămâna trecută că regele abdică din motive politice. Popularitatea monarhului a scăzut vertiginos în urma unor acuzaţii potrivit cărora regele este rupt de ţară, care se confruntă cu cea mai dură criză economică din istoria sa. De asemenea, în 2012 Juan Carlos a fost criticat pentru participarea la o vânătoare de elefanţi în Botswana.

Prinţul Charles a aşteptat mai mult decât oricare alt moştenitor al Coroanei Angliei să urce pe tron. El a devenit prinţ moştenitor la vârsta de trei ani, după ce mama sa, regina Elizabeth a II-a, în vârstă de 88 de ani, a urcat pe tron în 1952. Astfel, Charles a depăşit în 2011 recordul deţinut anterior de către un străbunic al său, Edward al VII-lea, potrivit Daily Mail.

Juan Carlos a fost un monarh foarte respectat în cea mai mare parte a domniei sale, pentru rolul pe care l-a jucat în perioada de tranziţie a Spaniei de la dictatură la democraţie.

El a prezidat duminică ultima sa paradă militară, înainte ca fiul său să devină regele Felipe al VI-lea, cel mai probabil pe 19 iunie. Prinţul Felipe l-a însoţit pe tatăl său la ceremoniile de la Madrid dedicate Zilei Forţelor Armate, care îi onorează pe toţi cei care au murit în serviciul militar.

De la anunţarea abdicării, în Spania are loc un val de demonstraţii prin care se cere organizarea unui referendum cu privire la viitorul monarhiei. Un sondaj publicat de ziarul El Pais (stânga) relevă că 62% dintre spanioli doresc organizarea unui asemenea referendum. În cazul în care ar fi organizat un referendum, 49% dintre spanioli ar alege ca formă de guvernământ monarhia, cu Felipe de Asturias ca rege, iar 36% se declară în favoarea unei republici, potrivit sondajului, scrie Mediafax.

6 comentarii

Stefan Pop 09-06-2014 - 20:26

Lunga Domnie noului Suveran spaniol!

salut 09-06-2014 - 20:28

Ego te absolvo !

UnUL 09-06-2014 - 20:30

Hopa, ești cumva și preot catolic, Salaud?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 09-06-2014 - 20:44

SPANIA in pragul unui nou RAZBOI CIVIL !MONARHIA forma DESUETA de guvernare!

UnUL 09-06-2014 - 21:00

Desuetă? Părerea ta.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-06-2014 - 11:12

Parerea mea= CONVINGEREA mea!

Dar si a catorva milioane de spanioli !
Abtine-te !Nimic nu te indrituieste sa emitzi a la GICA -Contra !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult