Acasa InternationalExterne Discuţii Suedia-Turcia la sediul NATO înainte de summitul de la Vilnius

Discuţii Suedia-Turcia la sediul NATO înainte de summitul de la Vilnius

scris de Misu Andrei
44 Afisari

Discuţiile privind aderarea Suediei la NATO, blocată de Turcia, au început joi după-amiază la Bruxelles între miniştrii de externe ai celor două ţări, cu câteva zile înainte de summitul Alianţei Nord-Atlantice din Lituania, transmite AFP.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a organizat această reuniune – la care participă şi oficiali din domeniul serviciilor de informaţii – la sediul Alianţei, în speranţa unui progres chiar înainte de reuniunea de la Vilnius.

Cu toate acestea, mulţi diplomaţi NATO consideră improbabil ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să-şi schimbe brusc poziţia în această chestiune, scrie Agerpres.

Suedia a fost invitată să se alăture Alianţei din iunie 2022, dar candidatura sa, care trebuie ratificată de toate cele 31 de state membre, este blocată de Turcia.

Miercuri, preşedintele american Joe Biden şi-a reînnoit pledoaria pentru o aderare „cât mai curând posibil” a Suediei, primindu-l la Casa Albă pe premierul Ulf Kristersson.

Divergenţele se concentrează pe atitudinea Suediei faţă de mişcările de opoziţie kurde, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se află pe lista neagră a Ankarei ca grup „terorist”.

Un turc de origine kurdă a fost condamnat joi în Suedia la patru ani şi jumătate de închisoare pentru „tentativă de finanţare teroristă” a PKK şi „şantaj”.

Condamnarea este rezultatul unei înăspriri a legislaţiei antiteroriste suedeze care a intrat în vigoare în iulie 2022, facilitând urmărirea penală în materie de finanţare a terorismului.

Este pentru prima dată când noua lege, folosită deja în cazuri legate de organizaţia jihadistă Stat Islamic, este aplicată unui simpatizant al PKK.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS