Acasa InternationalExterne Doamna Diplomaţiei Arabe, de la Bucureşti

Doamna Diplomaţiei Arabe, de la Bucureşti

scris de Ion Petrescu
341 Afisari

Pentru prima oara, la un eveniment organizat de ambasadorul Republicii Arabe Egipt, distinsa doamna Sanaa Atallah, alocutiunea sa a fost precedata de ceea ce noi românii numim o rugaciune, rostita, cu evlavie si sobrietate, de un imam, aceasta începând cu celebra intonatie: “Allahu Akbar!” Apropo, versurile purtând aceasta recunoastere a atotputerniciei lui Allah au reprezentat un cântec de lupta al armatei egiptene, pe timpul razboiului pentru Canalul de Suez, din 1956.

Ambasadoarea Egiptului alături de colaboratori si prieteni

Rugaciunea a fost întâiul semn al unei mutatii semnificative în viata politica egipteana, unde, ca urmare a alegerilor prezidentiale, al 5-lea presedinte al Egiptului este Mohamed Morsi Muhammad Morsi Isa „Al-Ayyat. Dorit de credinciosii islamici.

Al doilea semnal aparte l-a constituit faptul ca o echipa de jurnalisti egipteni a intervievat mai multi invitati, inclusiv autorul acestor rânduri, pe doua chestiuni initiale – ce stiu românii atât despre Ramadan, cât si despre revolutia egipteana din 23 iulie 1952, care a început, în acea zi, cu o lovitura de stat militara, efectuata de un grup de ofiteri condus de Muhammad Naguib si Gamal Abdel Nasser, care a vizat rasturnarea regelui Farouk si instituirea unei republici de sine statatoare.
Ei bine, partea interesanta este ca, pornind de la întrebarile mentionate, dialogul a fost extins spre felul în care sunt privite, la Bucuresti, alegerea noului presedinte, rolul noului parlament si locul Egiptului în comunitatea araba. Semn al unei sensibilitati ce invita la promovarea unor multiple formule de continuare a colaborarii româno-egiptene.

O provocare a carei manusa nu doar ca a ridicat-o doamna ambasador Sanaa Atallah, ci si a reusit – prin tact, profesionalism, apetenta pentru dialog si absenta oricarei încrâncenari – sa fie Doamna Diplomatiei Arabe, în capitala României. O sintagma ce i se potriveste mai ales acum, la încheierea misiunii sale în tara noastra. O eticheta de bun simt, pentru eleganta cu care a stiut sa îsi reprezinte tara în luni de mare framântare politica, militara, sociala si chiar economica, în patria sa.

Pentru ca ZIUAVECHE.RO s-a dovedit a fi, constant, o oglinjoara a reusitelor diplomatice a distinsei doamne Atallah, aceasta a multumit pentru obiectivitatea reflectarii muncii ambasadei egiptene. Context în care receptia de adio o putem redenumi, ca una a posibilei revederi chiar la Cairo. Gest final. Diplomatii români si straini, prezenti la eveniment – ambasadori si atasati militari – au rasplatit discursul Doamnei Diplomatiei Arabe, de la Bucuresti, cu aplauze pe masura prestatiei sale exceptionale.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult