Acasa InternationalExterne UPDATE. Doar câteva ore până la atacarea Libiei

UPDATE. Doar câteva ore până la atacarea Libiei

scris de M.A.
2 afisari

UPDATE 01.38- Corespondentul postului Al Jazeera, aflat la Tripoli, a transmis că a auzit o serie de explozii puternice în vestul capitalei libiene. „Nu este clar ce a provocat deflagraţiile”, a afirmat ziarista Anita McNaught. The Guardian a afirmat că circa 10 explozii puternice s-au auzit în vestul capitalei libiene pentru circa 20 de minute. Publicaţia precizează că regimul libian nu a prezentat o declaraţie oficială sau o explicaţie legată de cauza deflagraţiilor.
The Guardian scrie că „nu există dovezi ale prezenţei vreunui avion în apropiere în momentul producerii exploziilor„.
Forţele pro-Gaddafi continuă să avanseze spre Benghazi, potrivit unui oficial al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, citat de Reuters. Pe de altă parte, adjunctul Ministrului de Externe de la Tripoli a declarat că „forţele guvernamentale nu au coordonat niciun fel de bombardament în Benghazi„.

Ministrul francez de externe a spus că „totul este pregătit pentru atacuri împotriva Libiei”, fără însă să ofere detalii. Alain Juppe a spus că Parisul „trebuie să analizeze condiţiile încetării focului”, anuntaţe de Libia, insistând că acesta trebuie implementat pe întreg teritoriul libian.

UPDATE. 19.11. Uniunea Europeană „analizează” detaliile anunţului făcut de regimul libian privind un armistiţiu, a declarat, vineri, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, subliniind că „semnificaţia” sa trebuie dezbătută, relatează AFP.

„Am văzut informaţiile potrivit cărora regimul libian a anunţat un armistiţiu şi, împreună cu colegii noştri, analizăm detaliile”, a declarat Ashton, la o conferinţă de presă.

„Din punct de vedere militar, problema decisivă va fi ca planificatorii militari să decidă ce ar trebui făcut, miza fiind bineînţeles care este semnificaţia declaraţiei privind armistiţiul şi modul în care ea se încadrează” în situaţia generală, a apreciat Ashton.

Opinia generală rămâne aceea că liderul libian Muammar „Kadhafi trebuie să plece şi (că) regimul său trebuie să ia sfârşit”, potrivit acesteia.

Ashton a declarat că UE vrea să se concentreze pe acel domeniu „în care putem cu adevărat aduce o valoare adăugată: sancţiuni economice, ajutor umanitar şi, pe termen mai lung, democraţie profundă şi creştere economică”, informează Mediafax.

+++++++++++++++++

UPDATE 15.45: Libia a anunţat vineri că va pune capăt tuturor operaţiunilor militare şi va proteja vieţile tuturor străinilor şi averile acestora în ţară, după rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU în cursul nopţii de joi spre vineri, informează agenţiile de presă internaţionale. Libia „a decis aplicarea imediată a unui armistiţiu, punând capăt tuturor operaţiunilor militare”, a declarat într-o conferinţă de presă la Tripoli ministrul de externe libian, Moussa Koussa. Acesta a afirmat că ţara sa, în calitate de membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite, este „constrânsă să accepte rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU”. Tot în această calitate, „Libia este obligată să-i protejeze pe toţi străinii şi averile acestora”, în Libia, a indicat Moussa Koussa.

Loviturile militare contra Libiei după rezoluţia ONU vor interveni ‘cât de curând’, ‘în câteva ore’ şi francezii ‘vor participa’, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului francez Francois Baroin, citat de AFP.

 Doar câteva ore până la atacarea Libiei

Doar câteva ore până la atacarea Libiei (foto defenseindustrydaily.com)
 

Loviturile vor avea loc în curând’, a declarat Baroin la postul de radio RTL, afirmând că nu doreşte să precizeze pentru moment exact ‘când, cum şi câte ţinte, sub ce formă’. Această intervenţie militară ‘nu este o ocupaţie a teritoriului libian‘, ci ‘un dispozitiv de natură militară pentru a proteja poporul libian şi de a îi permite să-şi recapete suflul libertăţii, ceea ce va antrena căderea regimului Gaddafi‘, a spus reprezentantul Palatului Elysee în continuare, transmite Agerpres. ‘Francezii care au fost în fruntea acestei cereri (de intervenţie) vor fi evident coerenţi cu intervenţia militară, deci vor participa’, a mai adăugat el.

‘Ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută (adoptarea rezoluţiei ONU) este o etapă foarte importantă în gestionarea războiului în Libia şi a masacrului declanşat de Gaddafi împotriva poporului său şi trebuie să recunoaştem rolul jucat în aceasta de preşedintele Republicii Nicolas Sarkozy şi de Franţa‘, a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului francez.

Consiliul de Securitate al ONU a votat joi o rezoluţie ce aprobă recurgerea la forţă contra regimului libian al colonelului Muammar Gaddafi, ceea ce deschide calea unor atacuri aeriene.


Scenariile intervenţiei aliate în Libia
Regimul Gaddafi loveşte din aer poziţiile rebelilor

Atac aerian al aviaţiei lui Gaddafi asupra rebelilor. Foto: Le FigaroNATO şi aliaţii arabi vor trebui să aleagă între mai multe scenarii de operaţiuni militare contra Libiei, după aprobarea rezoluţiei ONU, scrie Le Figaro. Propusă de diplomaţi, “zona de interdicţie aeriană” părea mai curând menită să evite un veto din partea Rusiei şi Chinei, disimulând, sub nişte termeni acceptabili de toată lumea, o intervenţie militară în toată regula.

În Bosnia, unde a fost impusă la începutul anilor 1990, pentru a-i împiedica  pe sârbi să bombardeze populaţia civilă, interdicţia aeriană nu a reuşit să împiedice masacrul de la Srebrenica. În Irak a fost menţinută 12 ani, dar nu a putut înmuia politica lui Saddam Hussein.

Oricum, până să fie impusă o “no fly zone” deasupra Libiei, trupele lui Gaddafi vor reuşi probabil să reia controlul asupra ultimelor oraşe aflate în mâinile rebelilor.

Bombardamente cu bisturiul

Mai curând, pentru că rezoluţia Consiliului de Securitate promite să protejeze civilii “prin toate mijloacele”, aliaţii ar putea decide să lanseze, în orele următoare votului ONU, lovituri “chirurgicale” asupra punctelor de interes strategic libiene. Raiduri care să urmărească distrugerea apărării antiaeriene a regimului, centrele de comandă şi aeroporturile, pentru a fixa avioanele libiene la sol.

În paralel, un război electronic ar putea fi declanşat pentru a neutraliza sistemele radar libiene.

Drumul lui Rommel

Astfel de acţiuni sunt menite să producă un efect psihologic asupra anturajului lui Gaddafi, să semene dezordine şi nesiguranţă în sânul regimului său. Rezultatele nu sunt însă câtuşi de puţin sigure. Gaddafi şi fiii săi controlează situaţia cu mână de fier.

Dacă, însă, aşa cum sugerează anumiţi diplomaţi, scopul intervenţiei este căderea regimului Gaddafi, atunci aliaţii ar putea ataca tancurile şi infanteria libiană, lovind în deşert, de-a lungul drumului folosit odată de armata a 8-a britanică şi de generalul Rommel.

Cum Gaddafi se aşteaptă la lovituri aeriene, el îşi va dispersa forţele la sol, aşa cum a făcut-o şi Saddam Hussein în 2003. Dar aceasta va produce pierderi colaterale în sânul populaţiei civile.

Aşa cum spune un înalt ofiţer, “nu se poate câştiga niciodată un război numai cu aviaţia”. Or, rezoluţia exclude “o intervenţie terestră”.

Ţinta cea mare: Gaddafi însuşi

Cu toate că poziţia sa este slăbită, colonelul Gaddafi poate conta încă pe loialitatea a 10-12.000 de militari. Fără a-i socoti pe mercenarii africani, rachetele sol-aer, numeroasele tancuri şi piese de artilerie.

Ultima opţiune a aliaţilor este lovirea direct în centrul de greutate a regimului libian, adică pe Gaddafi însuşi, bombardând bunkerul dictatorului sau adăposturile unde s-ar putea ascunde.

În 1986, loviturile aeriene lansate de Ronald Reagan asupra reşedinţei colonelului l-au ratat de puţin. De atunci, mijloacele de detectare, mai ales prin satelit, dar şi cele de lovire s-au modernizat mult. Astfel că o atare operaţiune pare fezabilă.

Dar, în 2003, primele bombardamente aeriene ale armatei americane asupra Bagdadului au avut ca scop tocmai lichidarea lui Saddam. Şi au fost un eşec.

14 comentarii

bog 18-03-2011 - 13:55

Un nou Irak, in numele „libertatii”!

Arhimede 18-03-2011 - 13:58

Inca o palma incasata de basescu de la Sarkozy…

geek-a-contra 18-03-2011 - 14:14

o tema interesanta ptr „intrebarea zilei”: credeti ca gaddaf este un dictator si ar trebui indepartat?

Doru Dragomir 18-03-2011 - 14:44

Am tinut cont de sugestie -:)

gogu 19-03-2011 - 01:25

NU !

Ciu Huhu 18-03-2011 - 15:24

Sincer, sint foarte bucuros, voi fi si fericit cind regimul dictatorului nebun evreului Gadafi va fi zdrobit, se pare ca evreimea a ajuns la concluzia inteleapta ca e mai bine sa scape de el!

roy 18-03-2011 - 16:03

Gresesti, e roman get-beget. Parintii lui erau din Vrancea.

Ciu Huhu 18-03-2011 - 18:39

Hmmm. Royule lasa vrajeala, gargara, mistoul, sint sigur ca sti mai bie decit mine ca-i evreu desi nu etnia-i importanta ci ticalosia lui e importanta, evreilor aruncati-l la gunoi pe Gaddafi pentru ca va face IMEMS RAU!

Ho Ciu Tzi 19-03-2011 - 06:06

mai taca-ti fleanca pedelist nerusinat!

Ciu Huhu 19-03-2011 - 08:58

Nu-s pedelist, portocalii imi provoaca imensa greata!

Ciu Huhu 19-03-2011 - 16:12

Voi fi fericit ca oameni nevinovati, majoritatea libienilor care sint omoriti zilnic de nebunul Gaddfafi, desi nu-mi place religia lor, NU VOR MAI FI EXTERMINATI DE ACEST NEBUN DATORITA INTERVENTEI ARMATE-UMANITARE-SALVATOARE STRAINE!

mosu Vangu 19-03-2011 - 19:00

taca-ti fleanca liberal criminal, pai adica cum sa-i ucida, chiar daca sunt asa mai arabi ?

Ciu Huhu 19-03-2011 - 21:11

BA MOS CACAT TU ESTI ALA CE POSTEZA SUB MULTE NICKURI, SA-TI FIE RUSINE, PTIU!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult