Acasa InternationalExterne Doctorul ziarelor Mario Garcia: cititorii nostri sunt userii nostri

Doctorul ziarelor Mario Garcia: cititorii nostri sunt userii nostri

scris de Ziua Veche
14 afisari

Consultantul american de presa Mario Garcia a aparut la conferinta de marti cu o cravata violet si a tinut sa sublinieze acest lucru. Subiectul conferintei sale de la Centrul Cultural al Ambasadei SUA din Bucuresti: problema globala a publicatiilor tiparite aflate in fata invaziei internetului. Garcia a demonstrat ca nu este vorba de un conflict intre doua mijloace de comunicare in urma caruia unul dintre aceste mijloace va disparea.

 

 Istoric vorbind aparitia ziarelor in secolul al XVIII-lea a dat fiori tipografilor care se temeau ca nimeni nu va mai citi carti. Si totusi cartile exista in continuare pana in ziua de azi. Aparitia radioului a dat fiori ziarelor: cine va mai cumpara ziare? se intrebau editorii infricosati. Si totusi ziarele au continuat sa existe. Televiziunea a lansat presei scrise aceeasi provocare – si presa scrisa a supravietuit. Acum internetul pune din nou sub semnul intrebarii existenta ziarelor. In Romania, presa scrisa a fost decimata in cateva luni. Dar totusi ziare continua sa existe. Mario Garcia sustine ca jurnalistii trebuie sa-si schimbe total atitudinea: sa nu se mai gandeasca la cititori – ci la useri. Consumatorii de informatie din ziua de azi pot anula cu un click un produs care nu-i intereseaza. In plus consumatorul de presa a devenit pro-sumator: consumator si producator de informatie. Orice cetatean posesor al unui telefon mobil prezent la un eveniment poate transmite informatia in timp real, facand astfel inutila existenta reporterului de teren.

Sa redevenim povestitori

Mario Garcia mai sustine ca ziaristii trebuie sa redevina ceea ce au fost: povestitori – story-tellers. Daca ziaristii isi vor spune povestile asa cum trebuie, imposibil sa nu reuseasca sa gaseasca metode de finantare pentru povestile lor. Insa pentru aceasta ziaristi trebuie sa devina constienti ca a aparut o noua generatie de adulti care nu stiu ce inseamna viata fara internet, fara google. Aceasta generatie are in mod natural nevoie de informatie serioasa – la fel ca si generatiile anterioare care au cumparat ziare si acum navigheaza pe internet. Insa ziaristii trebuie sa se adapteze la aceasta schimbare fortata – si sa aduca userilor povesti care sa-i intereseze si sa le fie folositoare. Ziarele tiparite nu vor disparea – spune Mario Garcia – ci vor exista in editii de week-end, iar in restul saptamanii 24/24 sapte zile din sapte pe internet. Pana la urma nu este vorba decat de o schimbare a mijlocului de transmitere a informatiei, nimic mai mult.

 

 

 

 

0 comentariu

pompiliu bota 24-03-2010 - 20:44

Nivelul profesiei de avocat este din ce in ce mai slab pentru că încă există relicve care nu trăiesc din onorarii, ci din şpăgi şi exploatarea colegilor!

Avocat Ovidiu Nistea 30-07-2010 - 07:40

Preşedintele UNBR eu ştiu că este Pompiliu Bota, cine-i Gheorghe Florea?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult