Acasa InternationalExterne Doliu la sud de Dunăre. A murit Jeliu Jelev

Doliu la sud de Dunăre. A murit Jeliu Jelev

scris de M.A.
15 afisari

Jeliu Jelev, disidentul care a fost primul președinte necomunist al Bulgariei din 1990 până în 1997, a murit vineri la vârsta de 79 de ani, au anunțat familia și autoritățile de la Sofia, relatează BTA, Reuters și AFP.

 A murit Jeliu Jelev

A murit Jeliu Jelev

Informația a fost confirmată de președinția Bulgariei, care a vorbit despre o „un deces neașteptat”, fără a preciza nici cauza, nici locul decesului. Președintele Parlamentului, Țețka Țaceva, i-a adus un omagiu lui Jelev.

„Contribuția lui Jelev la progresul democratic și la drumul european al Bulgariei va fi mereu în memorie și va fi onorată de societate”, a declarat Țețka Țaceva, precizând că parlamentarii vor ține un minut de reculegere pentru Jeliu Jelev.Membru al Partidului comunist bulgar în tinerețe, Jelev a fost exclus în 1965 pentru faptul că a criticat, în teza sa de doctorat, unele teorii ale lui Lenin. El a fost șomer mai mulți ani, pe măsură ce regimul l-a izolat.

Jeliu Jelev a devenit renumit pentru cartea sa „Fascismul”, pe care a publicat-o profitând de o perioadă de relaxare a cenzurii comuniste. La numai trei săptămâni după publicarea cărții, în 1981, cartea a fost interzisă și înlăturată din librării, întrucât asemăna regimul comunist cu administrația fascistă a țării din Al Doilea Război Mondial.

În ianuarie 1989, Jeliu Jelev a fost cofondator al Clubului glasnostului și al perestroikăi, o organizație antitotalitară care încerca să critice regimul comunist prin intermediul susținerii politicii liderului sovietic reformator Mihail Gorbaciov.

După înlăturarea dictatorului comunist Todor Jivkov la 10 noiembrie 1989, Jelev a fondat mișcarea anticomunistă Uniunea Forțelor Democrate (UFD). El a fost numit președinte al Republicii de către parlament în august 1990, câștigând apoi primele alegeri prezidențiale libere din Bulgaria în 1992, pentru un mandat de cinci ani.

După ce a pierdut nominalizarea partidului pentru a candida la un nou mandat de președinte în 1996, Jeliu Jelev a rămas în politică, dar la un nivel mai redus. El a creat o fundație care i-a purtat numele, consacrată cercetărilor privind politica balcanică, și a fost membru și președinte al Clubului politic balcanic, din care au făcut parte foști lideri ai statelor sud-est-europene.

În 2009, Jeliu Jelev și-a exprimat opinia că Bulgaria ar trebui să se transforme într-o republică prezidențială, după model francez. „Țara trebuie să aibă atât prim-ministru, cât și președinte, dar al doilea trebuie învestit cu puteri ample, pentru a putea controla puterea executivă”, susținea Jelev.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult