Acasa InternationalExterne Dosarul sirian. România o scaldă. De ce e reticentă?

Dosarul sirian. România o scaldă. De ce e reticentă?

scris de M.A.B.
25 afisari

România o scaldă, în legătură cu dosarul sirian, şi manifestă reticenţă faţă de deciziile anunţate de unele state occidentale.

Romania SiriaFranţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, Statele Unite şi monarhiile din Golf au decis retragerea ambasadorilor lor din Siria, denunţând „violenţele repetate” ale regimului sirian împotriva propriului popor. La o primă vedere, România pare să facă notă discordantă şi să se poziţioneze mai degrabă alături de linia Rusiei şi Chinei. Bucureştiul a decis să nu-şi suspende activitatea ambasadei de la Damasc. Iar ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, are şi o explicaţie pentru această “reticenţă”.

Cristian Diaconescu a declarat, miercuri, că există o reticenţă a autorităţilor române în ceea ce priveşte o reacţie privind Siria, el adăugând că cea mai sensibilă problemă este legată de numărul mare de români din Homs, oraş afectat de violenţe. Diaconescu a fost întrebat pe această temă, în timpul audierilor, de către vicepreşedintele PDL Sever Voinescu, transmite Mediafax.

„Am sentimentul că există o anume reticenţă în reacţia diplomatică şi politică a României în legătură cu ceea ce se întâmplă în Siria. Nu cred că e corect. Ceea ce se întâmplă în Siria este inacceptabil după orice standard cu putinţă şi România trebuie să fie mai vocală în a condamna nu doar prin declaraţii. Văd că alte ţări fac şi gesturi diplomatice concrete, mă refer la retragerile de diplomaţi din ultimele două zile. Şi cred că România ar trebui să aibă o poziţie mult mai clară şi mult mai fermă în această chestiune”, i-a spus Voinescu lui Diaconescu.

„Da, există o reticenţă„, a răspuns Diaconescu. „O recunosc eu primul, ca să spun aşa. Da, există o reticenţă în ceea ce priveşte o reacţie faţă de Siria. Dar nu este de lungă durată şi lucrăm la dânsa”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Potrivit acestuia, problema cea mai delicată este „poziţionarea faţă de foarte mulţi români, mulţi se află în Homs„. „Mulţi au cerut ajutor, posibiltăţile de intervenţie sunt limitate”, a mai afirmat Diaconescu. El a adăugat că mai există un „element” sensibil pe care i-l poate dezvălui lui Sever Voinescu ulterior.

România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât asistenţa pentru cetăţenii proprii va reclama prezenţa diplomatică şi consulară în Siria, iar situaţia de securitate va permite o acţiune eficientă în sprijinul cetăţenilor români”, a precizat, miercuri, MAE. Ministerul a adăugat că „România va continua să se coordoneze cu partenerii europeni şi strategici privind evoluţiile din Siria„. MAE a mai precizat că în cadrul său „funcţionează de anul trecut o Celulă de monitorizare a crizei din Siria„.

MAE mai spune că „cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să respecte recomandările MAE şi să evite călătoriile în Siria„. Oraşul Homs este de cinci zile ţinta unei ofensive violente a forţelor militare siriene, în timp ce zeci de persoane au fost ucise miercuri în acest oraş.

10 comentarii

sanda sanda 09-02-2012 - 21:58

Ce treaba avem noi? Foarte bine ca stam in banca noastra

Dorin C. 09-02-2012 - 22:19

Dar oare ce-or fi facind atit de multi romani in Homs? Ce i-o fi atras acolo? Stie cineva sa dea detalii?

Ciu Huhu 09-02-2012 - 23:08

Sint romance maritate cu sirieni.

tomi 10-02-2012 - 00:06

Deci vor avea fericita ocazie sa plece la ALLAH.Daca stateau frumusel pe fundulet in ROMANIA si se maritau cu un flacau autohton,ca nu cred ca s-au terminat ginerii din tara acum nu aveau de ce sa se plinga.Daca nu au avut altceva de facut in viata decit sa se duca in islam vor primi ce le da ALLAH.
tomi

Paul din Ohio 09-02-2012 - 22:41

Este clar dece Romania o scalda in privinta Siriei: Administratia KGBist-basecurista a primit ordin de la Moscova. Foarte simplu!

Dorin C. 10-02-2012 - 04:34

Cum poate o femeie sa accepte sa mearga si sa-si traiasca viata in asemenea societate anti-femeie? Oare femeile astea din Romania chiar nu stiau nimic despre statutul femeii in Islam? Oare nimeni nu le-au informat ca oricind li se poate taia capul sau pot fi omorite cu pietre pentru cine stie ce motiv fictiv, doar pentru ca asa doreste sotul? De curind am citit aici ca un afganistanez si-a omorit nevasta in bataie doar pentru ca a nascut al treilea copil fiind tot fata, iar sotului nu i-a prea convenit.

Ciu Huhu 10-02-2012 - 05:34

Ce te miri, exista si femei fara minte care marita cu musulmani, sint mintite de acestia ca e bine, unele-s chiar femei din, SUA, Anglia, Germania, Franta…

Dorin C. 10-02-2012 - 19:32

Bun, si dupa ce ajung la destinatie si se vad in postura de ANIMALE sau mai rau, de ce nu i-au masuri sa dispara de-acolo?

Ciu Huhu 10-02-2012 - 23:53

Devin sclave atunci, e cumplit de greu sa scapi din slavie, prizonierat, din filmele documentare am vazut realitatea adevarul acestor nenorocite, exista si putine exceptii femeile care triaesc cu sotii lor musulmani in Europa si pot fugi mai usor, nici sotii evrei nu-s mai buni ca arabii, ma refer la acei evrei extremisti-talibani.

Ion Icarus 10-02-2012 - 07:45

Reticenta este simpla:si in Romania sunt manifestatii contra presedintelui deci…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult