Acasa InternationalExterne UPDATE Două explozii la reactorul 3 de la Fukushima. 11 răniţi

UPDATE Două explozii la reactorul 3 de la Fukushima. 11 răniţi

scris de Z.V.
1 afisari

UPDATE 16.55. Fiul lui Gabriel şi al Aurorei Liiceanu va părăsi Japonia.

Ştefan Liiceanu (36 de ani) lucrează de ani întregi la o importantă bancă din Tokyo. Psihologul Aurora Liiceanu, mama economistului, a povestit pentru „Adevărul de Seară” că acesta se va întoarce în curând în România, întrucât în Capitala Japoniei viaţa a devenit tot mai grea după seismul devastator din 11 martie.

„Mă întorc în ţară. Nu mai e de stat aici!”, i-a mărturisit tânărul bancher mamei sale, Aurora Liiceanu, ieri, într-o discuţie purtată prin telefon chiar în timp ce casa din Tokyo, în care locuieşte de 17 ani, era zgâţâită de un nou cutremur.

Ştefan Liiceanu i-a spus mamei sale că situaţia din Jaopnia se agravează pe zi ce trece, iar predicţiile sunt din ce în ce mai sumbre. „Mi-a spus că nu se mai găseşte de mâncare, au rămas fără electricitate şi aşa vor rămâne un timp bun de-acum încolo. Autorităţile i-au sfătuit să doarmă îmbrăcaţi, să fie pregătiţi de un nou seism. De fapt, cutremurele par să nu se mai oprească acolo, au parte numai de replici puternice. Psihologic, toată lumea a fost afectată, chiar dacă nu toţi au suferit daune. Mi-a zis că se întoarce în ţară în maxim o lună de zile!”, a declarat Aurora Liiceanu, doctor în psihologie şi expert în Antropologie pentru „Adevărul de Seară”.

UPDATE 16.37. După o explozie care a avut loc luni la reactorul numărul 3, au fost detectate probleme la sistemul de răcire al reactorului numărul 2 al centralei.

Potrivit lui Yukio Edano, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, problemele de la reactorul 2 sunt cauzate de explozia de la reactorul 3. Autorităţile spun că nivelul radiaţiilor nu este deocamdată un pericol. Unul dintre reactoare şi-a pierdut lichidul de răcire, iar la un altul a avut loc o explozie.

———————

UPDATE 12.35: Flota a VII-a a marinei SUA şi-a retras luni navele din zona apropiată centralei nucleare de la Fukushima după detectarea în regiune a unui nivel de radiaţii nu foarte ridicat, relatează BBC şi Interfax, citate de Agerpres. După cum au relatat anterior agenţiile internaţionale de presă, portavionul Ronald Reagan, care se află în Oceanul Pacific, la o distanţă de 160 km de coastă, a trecut printr-un nor radioactiv emis de reactoarele afectate de cutremur de la centrala nucleară din prefectura Fukushima. În decurs de o oră, echipajul portavionului american a fost expus la doza lunară de radiaţii.


Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat că la reactorul 3 de la centrala Fukushima s-au produs luni două explozii, dar că reactorul nu a fost avariat.


Explozii la centralele nucleare japoneze

Momentul celei de-a doua explozii. Foto: Daily Mail


“Posibilitatea unei scurgeri de radiaţii este scăzută”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez.

“Deşi acoperişul clădirii a fost spulberat, incinta care adăposteşte reactorul nu a fost afectată”, a declarat Agenţia niponă pentru securitate nucleară, citată de televiziunea publică NHC. Hidrogenul ar fi fost cauza exploziilor.

Guvernul a anunţat unsprezece răniţi în urma exploziilor.

Temerile faţă de o posibilă creştere a nivelului radiaţiilor sunt tot mai mari, deşi guvernul de la Tokyo neagă că ar exista un pericol major.

2 comentarii

codul penal 14-03-2011 - 13:03

SCMD—– au furat cotizatia membrilor- cititi reclamatia celor veniti sa faca ordine ca nu pot sa finalizeze controlul- lipsa doc.justificate – nu se stie pe cine sa se dea vina pentru frauda comisa de fosta si actuala conducere

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult