Acasa InternationalExterne Drepturile nebunilor nu sunt respectate în UE

Drepturile nebunilor nu sunt respectate în UE

scris de A.B.
7 afisari

Drepturile persoanelor cu handicap mintal nu sunt puse în practică în ciuda legislaţiei internaţionale existente, adoptată de statele membre ale Uniunii Europene, a denunţat Agenţia pentru drepturi fundamentale a UE (ADF), în două rapoarte publicate joi.

Rămân multe lucruri de făcut pentru a pune în practică drepturile a 80 de milioane de persoane cu handicap (fizic sau mintal, n.r.) din Europa„, a afirmat directorul FRA, danezul Morten Kjaerum, citat într-un comunicat,citat de Agerpres. „Drepturile fundamentale ale persoanelor cu handicap sunt restante în materie de garanţii juridice, în special după ce măsurile de austeritate au început să-şi facă simţite efectele”, a adăugat el.

Cele două rapoarte, prezentate în cadrul unei conferinţe care are loc joi şi vineri la Copenhaga, cer favorizarea inserţiei în societate în detrimentul plasării într-o instituţie specializată şi modificarea legilor în vigoare pentru a fi mai inclusive, a explicat FRA într-un comunicat, denunţând excluziunea şi stigmatizarea cărora le cad victime persoanele care suferă de tulburări mintale.  „Pentru o viaţă autonomă de bună calitate, dezinstituţionalizarea trebuie făcută mână în mână cu reforma politicii sociale” în materie de sănătate, educaţie şi piaţa muncii, deteliază FRA pe baza unui studiu dedicat autonomiei şi derulat în nouă state din UE.

Conform acestui raport, persoanele cu handicap mintal nu au o şansă adevărată de a se angaja, lucru care le face dependente de ajutoarele publice. FRA a evidenţiat de asemenea ‘experienţe negative’ în tratamentul şi în plasamentul fără voie, consecinţe ale lipsei de informaţii şi ale ‘unui sentiment de teamă şi de umilinţă în timpul tratamentului’, relevă un al doilea raport, derulat în cele 27 de state membre ale UE, precum şi în alte nouă state.  Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD), intrată în vigoare în mai 2008, a fost ratificată de 21 de state membre ale UE. Textul promite în special autonomie persoanelor cu handicap şi egalitate în viaţa comunitară cu orice altă persoană, reaminteşte FRA.

6 comentarii

ciufulici 07-06-2012 - 21:53

Romania nu-i inca pregatita pt. asta, si presupune cheltuieli mari de la administratii, m-ar mira sa aiba un rasunet cat de mic la noi. Si cine ar deschide guritza lui de aur sa vorbesca de asta tocmai acum? Antonescu? Ponta?
Singura sansa e Basescu, poate.
(daca intr-adevar are de gand sa se retraga din viata politica)

salut 07-06-2012 - 23:26

Pai cred si eu mai morcoveatza ca te preocupa drepturile nebunilor. Maine, poimaine te trec astia de la „inofensiv” la „periculos” si te baga alaturi de Tomi si Parpanghel sa va jucatii de-a militienii !

Ti-am spus eu ca nu te poti abtine sa imputi forumul cu 20 de nick-uri?

Ciu Huhu 08-06-2012 - 00:49

Corect!

Ciu Huhu 08-06-2012 - 01:41

0721568040

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 08-06-2012 - 14:26

Salut…salut :—-,,si te baga alaturi de Tomi si Parpanghel sa va jucatii de-a militienii !”—- ce ai inteles tu , s-au ce doresti sa spui , privind haosul si degringolada din cutia ta craniana! Deci nu milosul -protida etc-etc au avur nick-namuri in perioada cand era platit sa ne asculte de sts , desigur distinsul Exx-dl .Colonel cu o pensioara de 4.000(patru mii) de RONI incasati pe nume care trebuie protejat caci NEACSU Gheorghe este acoperit de respect in PLOIESTI,,ca si exx-plutonierul de Militie cu adresa in com . Pogoanele ,Sandelu Dobrei …respectabili ca si alde ca voi, iar un Parpanghel s-au Tomi …sant doar militieni de factura ….!

Ela 08-06-2012 - 15:42

Da.. Numai drepturile lor nu au fost discutate! Mai intai tb analizate acelea pt oamenii sanatosi..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult