Acasa InternationalExterne UDATE Dupa 12 ani de ancheta, raportul privind “Bloody Sunday” va fi facut public

UDATE Dupa 12 ani de ancheta, raportul privind “Bloody Sunday” va fi facut public

scris de Ziua Veche
4 afisari

.UPDATE 18.19

Una din concluziile Raportului Saville este ca cele 14 persoane ucise de armata britanica erau nevinovate, informeaza BBC. Potrivit aceleiasi surse, in cadrul discursului sustinut in Parlament, premierul David Cameron a declarat ca ceea ce s-a intamplat pe data de 30 ianuarie a fost „nejustificat si gresit”, adaugand ca guvernul sau si tara isi cer scuze pentru aceasta tragedie.

Raportul privind ”Bloody Sunday”, duminica sangeroasa din 30 ianuarie 1972, cand interventia in forta a armatei britanice impotriva unei manifestatii catolice la Londonderry, in Irlanda de Nord, s-a soldat cu 14 morti, este dat publicitatii marti, dupa 12 ani de ancheta, informeaza Agerpres.

Acesta va fi publicat simultan la Londra, unde premierul britanic David Cameron va rosti un discurs in Parlament, si la Londonderry, al doilea oras ca marime din provincia britanica Irlanda de Nord, unde sunt asteptati mii de manifestanti.

Avand cinci mii de pagini cu concluzii, peste 2.500 de marturii, un cost ce depaseste 190 milioane de lire sterline (230 milioane de euro), ancheta a fost lansata in anul 1998 de catre premierul britanic din acea vreme, laburistul Tony Blair, si urma sa se incheie in 2005. Pe 30 ianuarie 1972, un grup de parasutisti britanici a deschis focul asupra unei multimi de catolici care manifestau pentru drepturile lor civile. Un numar de 13 persoane au murit pe loc, iar una mai tarziu, la spital. O ancheta intreprinsa imediat a concluzionat ca soldatii britanici au ripostat la tirurile manifestantilor. Nici o arma nu a fost insa gasita si nici un militar n-a fost ranit.

Potrivit presei, Comisia Saville, de la numele presedintelui sau, judecatorul Mark Saville, ar urma sa dezvinovateasca victimele, dar ramane de aflat daca ea va acredita teza referitoare la soldatii incriminati care au afirmat ca au deschis focul deoarece printre manifestanti se infiltrasera “teroristi” ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA). “Bloody Sunday’” este considerat drept unul dintre evenimentele care au marcat cel mai mult perioada violentelor dintre comunitatile catolica si protestanta din Irlanda de Nord, soldate cu 3.500 de morti, carora le-a pus capat acordul de pace semnat in 1998.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult