Acasa InternationalExterne După presiunile Moscovei, UE a decis să accelereze acordul cu Ucraina

După presiunile Moscovei, UE a decis să accelereze acordul cu Ucraina

scris de M.A.
14 afisari

Membrii Uniunii Europene au convenit luni să pună în practică un acord de liber schimb cu Ucraina imediat după semnarea sa, din cauza presiunilor Rusiei asupra Kievului.

După presiunile Moscovei, UE a decis să accelereze acordul cu Ucraina

După presiunile Moscovei, UE a decis să accelereze acordul cu Ucraina

Lituania, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE, a declarat că reprezentanţii statelor membre au acceptat luni ca o mare parte a acordului să fie aplicată fără să se mai aştepte îndelungatul proces al ratificării, transmite Moldpres, care citează Agerpres şi AFP. „Odată semnat, va fi posibil să punem în practică aproape 90 la sută din acordul de liber schimb, fără procesul de ratificare”, a declarat ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius.

El a adăugat că această aşa-zisă „aplicare provizorie” va permite să se vegheze ca procesul să fie ireversibil, iar Ucraina să-şi continue reformele. Ambasadorii ţărilor membre la UE au ajuns la un acord după ce Marea Britanie şi-a abandonat obiecţiile, potrivit unui diplomat european care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Kievul speră să semneze acordul de asociere la summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius, în noiembrie, fapt ce ar reprezenta un prim pas oficial pe calea spre aderarea la UE. UE însă nu şi-a dat acceptul şi cere în continuare eliberarea opozantei şi fostului premier Iulia Timoşenko.

Acordul va deschide pieţele UE pentru produsele ucrainene şi va marca o cotitură decisivă spre Occident a acestei ţări, considerată de Moscova ca sfera sa de influenţă.

Rusia a cerut în repetate rînduri Ucrainei să se alăture uniunii vamale a unor foste state sovietice, avertizînd că ar putea restrînge comerţul cu Kievul dacă va opta pentru Uniunea Europeană. Potrivit ministrului Linkevicius, presiunea Moscovei a fost printre factorii care au favorizat consensul european privind Ucraina. „Toate procesele sînt legate unele de altele. Am declarat întotdeauna că partenerii UE care au optat pentru integrarea europeană vor beneficia de sprijinul nostru”, a subliniat el. Demnitarul lituanian a mai menţionat că decizia UE trimite un mesaj important Republicii Moldova şi Georgiei care sînt aşteptate să facă primul pas spre acorduri similare cu ocazia summitului de la Vilnius.

16 comentarii

pathfinder 24-09-2013 - 18:40

Ucraina-i de fapt Rusia vestica, bre aia de la UE…

ovidiu1963 26-09-2013 - 15:35

Foarte bine. De fapt, Ucraina dorea inceperea negocierilor de aderare la UE inca din 1997, cand Franta si Germania s-au opus din cauza…opozitiei rusilor.Argumentul „faz”, a fost foarte contondent de convingator atunci. Rezultatul a fost ca atitudinea anti UE, a prelevat, iar Timosenko a ajuns ;la parnaie, dupa ce Ianukovici a luat prezidentialele. Cat despre asa- zisa Rusie vestica? nimic mai fals. In prezent, numai 20 din Ucraina mai are rusi.Multi au plecat acasa. Si. Ucrainenii, nu uita niciodata holocaustul ucrainian, holodmorul, cand milioane de ucraineni au fost ucisi prin infometare si colectivizare, in anii 20, si 30. Au tot interesul sa adere. Si, oricum, sunt europeni, nu turci.

pathfinder 26-09-2013 - 15:38

OK.
Sa incepem de undeva. 🙂
Ce vrei tu sa spui cu:
” numai 20 din Ucraina mai are rusi”…?!? Ce vrea sa insemne asta?

Lasam pe mai incolo treaba cu Rusia vestica… (hehe)
Sa le lamurim una cate una…

Adi 27-09-2013 - 14:10

Asta pina inchide Putin conducta cu gaze in mijlocul iernii si o sa se integreze Germania si Franta in uniunea euroasiatica in frunte cu Base si Crin pe post de portari.

UnUL 27-09-2013 - 14:15

Adișor-Ionel turmentat, supraapreciezi posibilitatea de șantaj energetic al rușilor.

pathfinder 27-09-2013 - 14:19

Asa… mda…
Si rusii or sa faca schimburi comerciale cu ruble…

Bine Adisor.

Sa-i zici si lui Putin(a) ideea ta.
O sa-ti dea steaua cu 5 colturi. In cap.

Pribeagul 26-09-2013 - 16:49

Rusia trebuie integrata in UE.
De ce nu?

pathfinder 26-09-2013 - 16:51

Sper ca glumesti…

Mai era un nebun pe aici care voia sa integreze si China in UE.
De ce nu? 🙂

mircea 26-09-2013 - 17:07

sa zica omenirea multumesc lui Stalin ca s-a oprit la Berlin ca altfel seca ATLANTICUL,si daca se supara rusii raceste toata Europa.Asa ca cei care sar putea sa fie nebuni,nu sunt si prosti,prostii nu pot sa inebuneasca ca au mintea odihnita ca uN-nUL

pathfinder 26-09-2013 - 17:17

🙂
Cu toate ca nu sunt de acord cu postarile tale, reusesti foarte des sa-mi smulgi cate un zambet.

Intelegi (hehe) ce vrei…

UnUL 27-09-2013 - 14:24

Mirciulică. cum îi spuneam și lui Adi, supraapreciați puterea Rusiei, Rusia nu mai e (și nu va mai fi vreodată) a doua putere mondială, cum a fost URSS-ul. Și după cât rău ne-au făcut rușii de-a lungul istoriei, acum ar trebui să ne ploconim în fața lor, după principiul „capul ce se pleacă sabia nu-l taie”? Aberant, ca tot ce scrii, Mirciulică.
P.S.1 Văd că te obsedez în continuare. Mai schimbă și tu placa, că dai în sindrom obsesiv-compulsiv!
P.S. 2 Pentru numele lui Dumnezeu, Mirciulică, învață să scrii românește! Nu „sare” nimeni, „S-AR putea” se scrie cu cratimă!!!!

mircea 26-09-2013 - 17:11

ce la tine nu sant mozaici care au cumparat pamant ???sa stii si tu ca sunt mozaici cu ochii oblici

pathfinder 26-09-2013 - 17:20

Asta in legatura (sa-mi bag picioarele 🙂 ) cu ce?

Da suna fain: „mozaici cu ochii oblici”…

Pribeagul 26-09-2013 - 17:23

De ce esti impotriva? Oricum Merkeloaie si Putinel sunt frati, dupa cum sopteau unii pe aici.

pathfinder 26-09-2013 - 17:27

Astazi esti in forma.
Asa-i, sunt frati vitregi: ea cu mama STASI, el cu tata KGB. 😉

urbos 26-09-2013 - 17:20

Mai bine nu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult