Acasa InternationalExterne După Tunisia şi Egipt, urmează Europa de sud-est

După Tunisia şi Egipt, urmează Europa de sud-est

scris de M.A.
14 afisari

Care dintre naţiunile sud-est europene va urma, prima, exemplul Tunisiei şi Egiptului? – se întreabă Karl-Peter Schwarz pe prima pagină a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

După Tunisia şi Egipt, urmează Europa de sud-est

Foto: dw-world.de

Orice discuţie despre admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen sau despre candidatura europeană a Croaţiei sau despre tensiunile din Albania se canalizează, la un moment dat, spre acelaşi subiect: corupţia a devenit cuvântul-cheie, fie că vorbim despre modernizarea economiei, despre instituirea statului de drept sau apropierea de Uniunea Europeană.

Karl-Peter Schwarz scrie, într-un editorial publicat pe prima pagină a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, despre societăţile sud-est europene în contextul recentelor evoluţii din Africa de Nord.

Societatea civilă „se năruie, disidenţii şi intelectualii s-au retras departe de scena politică, iar prăpastia dintre partide şi cetăţenii suferind de pe urma corupţiei, abuzurilor de putere şi a nesiguranţei legislative se adânceşte. Doar răbdarea cetăţenilor”, crede, în finalul articolului publicat în ziarul german, Karl Peter Schwarz, „este cea care decide cât mai durează până când prima naţiune sud-est europeană o va lua pe calea tunisiană”.

„Există cazuri de corupţie şi la Palermo şi la Köln şi la Salonic. Dar în statele cu justiţie solidă, acestea sunt cazuri individuale într-o mare de norme unanim acceptate şi respectate. Politicianul, judecătorul, funcţionarul sau managerul sunt strict controlaţi, într-o societate în care domneşte legea. În lumea post-comunistă, lucrurile stau altfel. Nu doar că numărul cazurilor individuale este mult mai mare, ci avem de-a face, de fapt, cu un fenomen cu rădăcini într-un comunism în care nu a existat egalitate în faţalegii. Domnia clasei conducătoare a fost absolută, pe toate palierele. Cu cât mai aproape erai de centrul puterii, cu atât mai accentuate erau privilegiile tale. Poziţia în ierarhie favoriza privilegiile, în vreme ce performanţele, banii sau prestigiul personal nu erau hotărâtoare. Nomenclatura aparatului de partid sau membrul Uniunii Scriitorilor nu aveau nevoie să corupă un medic. Cei care, însă, nu dispuneau de pârghii de influenţă trebuiau să apeleze la ţigări, cafea sau coniac. Pentru aceştia funcţionau regulileeconomiei de piaţă, altfel negată de regimurile comuniste”.

Integral pe Deutsche Welle

2 comentarii

Huhu Ciu 08-02-2011 - 18:18

In Romania, singura solutie e o noua revolutie, UNA ADEVARATA!

pathfinder 09-02-2011 - 09:50

Da Hapciu.
Problema este insa ca pana la urma tot clasa asta politica va ajunge la butoane…

Oricum idiotul de Karl-Peter Schwarz habar n-are despre ce vorbeste.
Harta boului include aiurea Romania, Bulgaria, Grecia, Serbia sau Croatia.
Probleme reale sunt in Belarus, Ucraina, Bosnia, Macedonia. Primele doua nici nu sunt marcate pe harta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult