Acasa InternationalExterne Economia Rusiei a cunoscut cea mai gravă scădere din ultimii 11 ani

Economia Rusiei a cunoscut cea mai gravă scădere din ultimii 11 ani

scris de Misu Andrei
112 afisari

Economia Rusiei a înregistrat pe parcursul anului trecut cea mai mare scădere din ultimii 11 ani, fără a atinge însă nivelul contracției din 2009, spre deosebire de Statele Unite, care s-au confruntat în 2020 cu cea mai gravă recesiune după al Doilea Război Mondial, mai mare chiar decât a precedentei crize economice de la sfârșitul anilor 2000.

Produsul Intern Brut al Rusiei a înregistrat anul trecut o contracţie de 3,1% în contextul pandemiei de coronavirus, acesta fiind cel mai grav declin din ultimii 11 ani, conform unei estimări preliminare publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (Rosstat), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Sunt date mai optimiste, totuși, decât așteptările.

În Rusia, analiştii intervievaţi de Reuters la sfârșitul anului trecut se aşteptau ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu 3,7% în 2020, în timp ce în cele mai recente estimări ale sale, Ministerul Economiei de la Moscova prognoza o contracţie economică de 3,9%.

Spre comparație, economia americană a scăzut anul trecut cu 3,5%, arată cele mai recente date. Este cea mai mare contracție de după al Doilea Război Mondial, din 1946, atunci când se resimțea oprirea efortului de război. Acum economia americană trece prin cel mai mare șoc al ultimilor 74 de ani. Comparativ, după tulburările din precedenta criză, economia americană a scăzut în 2009 cu numai 2,5%.

Contracţia economică din 2020 din Rusia „are legătură cu măsurile restrictive destinate luptei cu coronavirusul, precum şi cu diminuarea cererii mondiale pentru resurse energetice”, a precizat Rosstat.

Rusia a înregistrat contracţii economice mai grave, de 7,8% şi 5,3% în 2009, respectiv 1998.

Între 2000 şi 2008, economia rusească a înregistrat un ritm mediu de creştere de aproximativ 7% pe an.

La începutul anului trecut, înainte ca preţul petrolului – principalul produs exportat de Rusia – să scadă pe fondul pandemiei de COVID-19, Ministerul Economiei estima că Produsul Intern Brut va înregistra un avans de 1,9%, după o creştere de 2% în 2019 şi un avans de 2,8% în 2018.

Pentru 2021, Ministrul Economiei mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 3,3%,  iar cele mai recente prognoze al Băncii Centrale a Rusiei avansează o creştere economică cuprinsă între 3 şi 4%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult