Efectele caniculei si incendiilor devastatoare asupra economiei rusesti vor fi considerabile, estimeaza specialistii. In opinia acestora, prejudiciile se cifreaza undeva intre 5-11 miliarde de euro, iar economia si asa modesta in prezent isi va incetini ritmul si mai mult. “Cresterea economica incetineste deja, iar valul de caldura va amplifica procesul”, a declarat Alexandr Morozov, economist sef la divizia HSBC din Rusia, citat de Medifax. Economia rusa s-a contractat cu 7,9% in 2009, ca urmare a recesiunii mondiale, iar autoritatile anticipeaza pentru acest an un avans de 4%, sustinut de cresterea cotatiilor hidrocarburilor, care reprezinta 60% din exporturile tarii. Institutiile financiare internationale au anticipat la randul lor ritmuri de crestere mai ridicate, desi au subliniat ca redresarea este fragila. Banca Mondiala a avertizat, intr-un raport publicat in iunie, ca redresarea este neuniforma, existand numeroase probleme structurale.
Productia de cereale scade cu o treime
Morozov evalueaza impactul economic al caniculei la 1% din PIB, respectiv 15 miliarde de dolari, cel mai grav afectat fiind sectorul agricol. El a explicat ca seceta va duce la scaderea productiei de cereale cu pana la 33%. Premierul Vladimir Putin a anuntat luni o noua revizuire in scadere a previziunilor privind recolta de cereale, la 60-65 milioane tone, fata de 97 milioane tone in 2009.
In plus, din cauza caniculei, companiile au anuntat inchideri ale liniilor de productie si reducerea programului de munca. Vladimir Tikhomirov, economist sef la banca de investitii Uralsib, este ceva mai optimist, anticipand pierderi de 0,5%-1% din PIB, respectiv 7-14 miliarde de dolari (5-10 miliarde euro).
“Acesta este cel mai pesimist scenariu”, a precizat Tikhomirov, care se asteapta ca impactul vacantelor fortate, al cresterii mortalitatii si al afectiunilor sa fie compensat de o relansare a activitatilor economice spre sfarsitul anului. Scumpirile determinate de seceta vor avea un impact puternic asupra inflatiei. ING a majorat estimarile privind inflatia din acest an si 2011 la 8,5%, respectiv 9,5%-10%, de la 6,8% si 7,6%. Estimarile oficiale indica o inflatie de 6% in acest an si 7% in 2011, dar ministrul Economiei a recunoscut recent ca indicatorul ar putea atinge un nivel mai ridicat din cauza calamitatilor naturale.
0 comentariu
Mai putem astepta ceva de la presedinte?
I like it!/ Mi-a placut!
Si ar mai fi ceva, dle. Petrescu ! Omul asta , ars pe dinauntru de arsita complexului de inferioritate, are un comportament bazat pe automatisme ce sugereaza o patologie bine conturata. Desigur ca, el este impins spre dezastru si va deconta TOT, desi nu-si da seama. Iar asociatiile militarilor nu s-au compromis; se compromiteau daca ”ardeau” etapele si intrau in coliziune cu legea. Dar, o data stirnita, Armata nu va ierta, mai ales daca vor fi ”ciupiti” si evolutionarii. Cineva e , fie nebun, fie……rau intentionat!