Acasa InternationalExterne Efectul embargoului: Iranul vinde petrol pentru aur si produse

Efectul embargoului: Iranul vinde petrol pentru aur si produse

scris de Marius Bâtcă
2 afisari

Supus embargoului internaţional care îi restrânge accesul la pieţele valutare, Iranul acceptă, în schimbul petrolului pe care îl exportă, aurul, monedele statelor cu care are schimburi comerciale şi trocul, potrivit oficialilor iranieni.

aur petrolÎn schimburile comerciale cu alte ţări, Iranul nu lucrează numai cu dolari, fiecare ţară poate să plătească cu propria sa monedă sau cu aur”, a afirmat preşedintele Băncii Centrale iraniene, Mahmud Bahmani, care a precizat că, în schimbul exporturilor sale, “Iranul primeşte din partea Chinei şi a Indiei produse în locul devizelor, iar acest lucru nu pune probleme”. La rîndul său, ministrul adjunct de externe iranian, Abbas Araghchi, a declarat agenţiei locale de presă FARS că Iranul a “găsit metodele pentru a suprima dolarul din schimburile comerciale cu alte state, folosind monedele acestora sau trocul pentru a ocoli sancţiunile”, informează Moldpres.

Din valoarea exporturilor Iranului, petrolul şi produsele petroliere reprezintă 80%. Iranul nu poate însă să încaseze contravaloarea livrărilor din cauza embargoului bancar instituit împotriva sa de SUA şi UE, care încearcă astfel să convingă Teheranul să renunţe la programul său nuclear.

1 comentariu

remi 01-03-2012 - 09:21

Cind marfa ta e cautata de piata se gasesc solutii.Iar cind stie toata lumea ca esti supus embargoului ofera si preturi mai mici si deci cistiga cumparatorii.Nu sunt probleme pt. iranieni dar e ciudat ca titeiul reprezinta 80% din exportul lor.E prea mult….inseamna ca sunt ca arabii,vind titei si alteva bun nu mai fac…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult