Acasa InternationalExterne Efectul primăverii arabe. Fatah şi Hamas bat palma. Israel în pericol?

Efectul primăverii arabe. Fatah şi Hamas bat palma. Israel în pericol?

scris de A.P.
14 afisari

Mişcarea Fatah, care administrează Cisiordania şi Hamas, la putere în Gaza, s-au înţeles în sfârşit pentru a forma un guvern pentru alegerile din 2012.

Azzam al-Ahmad (stânga) din conducerea Fatah şi Mussa Abu Marzuk,membru al Hamas, anunţă pacea pe 27 aprilie la Cairo

Azzam al-Ahmad (stânga) din conducerea Fatah şi Mussa Abu Marzuk,membru al Hamas, anunţă pacea pe 27 aprilie la Cairo

Reconcilierea celor doi fraţi vitregi pe 27 aprilie la Cairo îi face pe palestinieni să exulte, dar presa internaţională este divizată, scrie Le Monde.

Nelinişte în Israel

Cotidianul israelian Haaretz recunoaşte caracterul istoric al acestui acord între două părţi care se sfâşie de patru ani încoace. Totuşi, presa israeliană în majoritatea ei consideră această reconciliere de “de rău augur pentru Israel” (Yediot Aharonot). “Premierul israelian este prins în capcană. Nimic din ce va face nu va putea împiedica a treia Intifada”, prezice Aluf Benn în Haaretz, pentru care această reconciliere parafează mai ales controlul de către Hamas asupra mişcării naţionale palestiniene.

Victorie a Hamas asupra Fatah?

Într-adevăr, Hamas a anunţat limpede că acordul nu înseamnă nici recunoaşterea statului Israel, nici participarea la procesul de pace (Jerusalem Post). Ba chiar Abbas ar fi “distrus complet procesul de pace”, apreciază Jackson Diehl de la Washington Post. Newsweek a consacrat recent un lung articol “mâniei lui Abbas” contra lui Barack Obama, plictisit să pălăvrăgească de pomană despre pace, în ciuda aparentei “receptivităţi” a preşedintelui american dinainte de alegerea sa.

Dar nici israelienii nu par gata să negocieze cu Hamas, cum notează cotidianul britanic The Independent. Parafarea acestui acord “ar putea însemna mult pentru procesul de pace. În vreme ce palestinienii au considerat multă vreme că unitatea lor este esenţială pentru a crea un stat independent, Israel a declarat că respinge orice negociere de pace cu un guvern care include Hamas”.

Blogul jurnaliştilor independenţi israelieni, 972mag.com, al cărui nume vine de la prefixul telefonic valabil atât în Israel cât şi în teritoriile palestiniene, interpretează acordul survenit în urma unor întâlniri secrete, drept o victorie a Fatah. “Criza de legitimitate a lui Mahmud Abbas s-ar putea sfârşi”, scrie jurnalistul independent Noam Sheizaf. “Acordul arată de asemenea că palestinienii au decis să ia frâiele procesului diplomatic şi să nu lase nici Statele Unite, nici măcar Europa să le dicteze calea spre independenţă.”

Rolul de intermediar al Egiptului

New York Times afirmă de asemenea că această reconciliere “este primul semn tangibil că tulburările din lumea arabă, în special revoluţia egipteană, are un impact asupra palestinienilor, care şi-au pierdut încrederea în negocierile de pace cu Israel năşite de America şi par să se orienteze spre vecinii arabi”.

La aceeaşi concluzie ajunge şi analiza Christian Science Monitor: “Primăvara arabă i-a împins pe cei doi rivali să se împace”, titrează cotidianul american, care nu subestimează obstacolele care stau în faţa păcii în regiune: “Mulţi sunt sceptici asupra durabilităţii acestui acord, date fiind diferenţele care rămân între Fatah şi Hamas şi că Israel se opune ferm unităţii palestiniene”.

1 comentariu

Pepe 30-04-2011 - 09:02

Vax albina, ura intre Fatah si Hamas e mult mai mare decat ura contra Israelului, o sa se omoare intre ei la prima ocazie.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult