Acasa InternationalExterne Efectul Wikileaks: SUA pregatesc o remaniere a personalului diplomatic din intreaga lume

Efectul Wikileaks: SUA pregatesc o remaniere a personalului diplomatic din intreaga lume

scris de Ziua Veche
7 afisari

Statele Unite se pregătesc să organizeze o vastă remaniere a personalului lor diplomatic pentru a muta funcţionarii identificaţi în notele interne dezvăluite de WikiLeaks, a afirmat duminică un site de Internet american.


Administraţia Obama a programat o remaniere majoră a personalului său diplomatic, militar şi de informaţii în ambasadele americane din lumea întreagă, considerând că WikiLeaks a făcut activitatea sa imposibilă, chiar periculoasă”, scrie site-ul The Daily Beast, specializat în politică americană, citat de Mediafax. Întrebat în legătură cu o eventuală mutare a diplomaţilor, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Leslie Phillips, a declarat: “Am spus deja că vom face acest lucru dacă va fi necesar”.

Potrivit The Daily Beast, care citează oficiali anonimi din cadrul administraţiei, vor pleca în principal funcţionari identificaţi nominal în cele 250.000 de note diplomatice pe care WikiLeaks a început să le publice săptămâna trecută.

Printre acestea din urmă, un candidat evident la plecare pare să fie ambasadorul american în Libia, Gene Cretz, care, într-o notă adresată în 2009 Washingtonului, afirma că Muammar Kadhafi nu se deplasează niciodată fără o “blondă voluptoasă” de origine ucraineană.

Vom muta unele dintre cele mai bune elemente ale noastre pentru că au îndrăznit să spună adevărul despre ţara în care lucrează”, a remarcat un oficial de rang înalt responsabil de securitatea naţională şi citat de The Daily Beast.

Potrivit site-ului, Washingtonul va încerca să mute oficialii respectivi pentru a evita ca aceştia să fie declaraţi persona non grata în ţara în care se află.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult