Acasa InternationalExterne Egipt: Proteste împotriva preşedintelui, SUA indecisă

Egipt: Proteste împotriva preşedintelui, SUA indecisă

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Zeci de mii de manfestanţi au protesta marţi în piaţa Tahrir din Cairo împotriva preşedintelui Mohamed Morsi, SUA considerând situaţia ca fiind „neclară”.

Egipt: Proteste împotriva preşedintelui, SUA indecisă (foto:democracyandclasstruggle.com)

Mai multe marşuri s-au reunit în celebra piaţă Tahrir din capitala egipteană pentru a denunţa decizia lui Mohamed Morsi de a-şi extinde prerogativele, dar şi puternica mişcare a Fraţilor Musulmani, din care provine preşedintele. Proteste ostile preşedintelui au avut loc şi în alte oraşe din ţară, afectate de o criză gravă de la decizia din 22 noiembrie a lui Morsi de a-şi consolida temporar prerogativele în scopul de a putea realiza reforme, fiind considerat de critici un „nou faraon”.

Printre mesajele preferate ale manifestanţilor s-au numărat „Pleaca!”, „Nu vrem să înlocuim un dictator cu altul”, sau bannere pe care scria „Interzis Fraţilor Musulmani”.  În afară de aceste manifestaţii, ca de fiecare dată în ultima săptămână, au avut loc confruntări sporadice în piaţă, în apropiere de ambasada SUA, între tineri şi poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene la aruncările cu pietre, potrivit mediafax.

SUA au apreciat marţi că situaţia din Egipt „nu este clară”, trecând peste temerile că preşedintele Mohamed Morsi va deveni un autocrat, dar insistând din nou ca să se pună capăt „impasului constituţional” din ţară. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Washington, Victoria Nuland, a reafirmat în acest sens că SUA a cerut să se pună capăt „impasului constituţional pentru a apăra traiectoria pozitivă şi democratică a acestei constituţii, a proteja echilibrul puterilor şi a-i asculta pe toţi egiptenii”. Totodată, potrivit Agerpres, FMI a indicat marţi că o „schimbare majoră” în politica economică a Egiptului ar putea pune sub semnul întrebării preacordul privind un plan de ajutorare în valoare de 4,8 miliarde de dolari acordat acestei ţări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult