Acasa InternationalExterne Ellen Tauscher: Scutul antirachetă nu vizează Rusia

Ellen Tauscher: Scutul antirachetă nu vizează Rusia

scris de M.A.
1 afisari

Subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, a afirmat că sistemul de apărare antirachetă este unul defensiv şi nu urmăreşte să destabilizeze sistemul strategic al Rusiei.

Ellen Tauscher si Bogdan Aurescu (Agerpres)

Ellen Tauscher si Bogdan Aurescu (foto; Agerpres)

„Sistemul nostru este unul de apărare. Am spus asta foarte clar. Sistemul nostru nu va destabiliza sistemul strategic al Rusiei. Avem relaţii bune cu Rusia. Tocmai am ratificat noul Tratatul Start, lucrăm împreună pe diferite alte chestiuni. Este un sistem care va apăra NATO, iar dacă Rusia alege să lucreze cu noi în mod cooperant sistemul va proteja şi Rusia. Lucrăm împreună pentru ca sistemele noastre să capete o mai bună performanţă”, a precizat oficialul american, miercuri, la Palatul Parlamentului, transmite Agerpres. Potrivit acestuia, SUA se află într-un dialog continuu cu Rusia şi cu reprezentanţii săi la NATO. Ellen Tauscher şi delegaţia pe care o conduce s-au întâlnit la Parlament cu membrii comisiilor pentru politică externă, pentru apărare şi ai Grupului de prietenie „Pro-America” din Senat şi Camera Deputaţilor. Subsecretarul de stat al SUA s-a declarat mulţumită de suportul parlamentarilor români pentru relaţia cu Statele Unite.

„Sunt foarte încântată de această întâlnire. Timp de 13 ani am fost în Camera Reprezentanţilor din SUA şi pot să vă spun că sunt atât de impresionată de atmosfera non-partizană din sală şi întrebările bune, cât şi de suportul puternic pentru relaţia cu SUA. Este o atitudine strategică pe care SUA o apreciază. Relaţia noastră cu România, ca aliat, este foarte puternică, inclusiv amplasarea scutului la Deveselu este o parte importantă în perspectiva anului 2015. Suntem foarte încântaţi cum au decurs lucrurile şi foarte entuziaşti de relaţia cu România„, a spus Ellen Tauscher. Aceasta a subliniat că negocierile dintre partea americană şi cea română privind scutul antirachetă sunt foarte aproape de finalizare.

Cea de-a şaptea rundă de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă pe care Statele Unite intenţionează să îl dezvolte în Europa va avea loc miercuri la Bucureşti, delegaţia română fiind condusă de secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, iar cea americană de subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult