Acasa InternationalExterne Elvetia va acorda Romaniei si Bulgariei 257 de milioane de franci

Elvetia va acorda Romaniei si Bulgariei 257 de milioane de franci

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Elvetia va acorda 257 milioane de franci Romaniei si Bulgariei in cadrul contributiei sale la extinderea Uniunii Europene, informeaza vineri un comunicat al autoritatilor federale de la Berna, citat de Agerpres.

Fondurile vor fi acordate dupa ratificarea acordurilor-cadru in materie cu cele mai noi state membre ale UE. Elvetia acorda 1 miliard de franci pentru proiecte de dezvoltare in cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. Contributia Elvetiei ia forma unor proiecte si programe selectionate si realizate in stransa colaborare cu partenerii locali.

0 comentariu

Mache 06-04-2010 - 00:36

In primul relatia economica a SUA cu China e una profund favorabila SUA. De ce ar trebui ea schimbata sau subminata tocmai de catre americani? La un nivel al investitiilor de sub 100 de miliarde $ (cred ca in fapt e sub 50, da’mi-e lene sa verific) SUA achizitioneza produse in valoare de sute de miliarde de dolari al caror pret e puternic subventionat de subevaluarea agresiva a monedei chineze.

In plus, din fiecare $ platit pe produse importate din China de catre SUA aproximativ $0.7-$0.75 de fapt sunt bani care raman in SUA pe diferite cai… La urma urmei daca CC al PC Chinez a decis ca poporul chinez trebuie sa scuipe sange pentru a sustine preaplinul burtii imperialistilor amricani, europeni si japonezi, de ce sa te opui?

Toata povestea asta (nu e 100% falsa!) cu Obama care doreste sa sugrume relatiile economice americano-chineze e doar o noua dovada a incompetentei crase a celui ce are o buna sansa sa-i smulga fara mila lui Jimmy Carter titlul de cel mai zevzec presedinte al ultimilor 100 de ani…

Omul asta si papagalii din jurul sau sunt pur si simplu incapabili sa inteleaga ca slujbele platite la sub $1/ora nu vor ajunge niciodata in SUA. Dimpotriva, disparitia sau scumpirea produselor chineze vor avea un impact cumplit asupra firmelor americane si implicit asupra locurilor de munca din SUA.

Fara indoiala ca in lipsa unei reformari economice majore, China va intra in colaps. Deja primele semne se vad: – imbatranirea accentuata a populatiei
– lipsa unui sistem de pensii sustenabil pentru sute de milioane de chinezi ce castiga azi intre $0.20/ora si $1/ora si care in urmatorii 10-20 qni vor trece de 60 de ani…
-stagnarea crestetii veniturilor. China era mai sus ca standard de viata decat Romania in 1990. Azi nu e nici macar la 50%. Si noi ne plangem ca Romania stagneaza!

Dar cu toate acestea, numai un idiot isi poate dori sa ucida gaina cu ouale de aur…

Huhu 06-04-2010 - 02:20

Frasieilor, daca nu ati fi ignorati v-ati feri ca de moarte sa dominati, stapiniti lumea materiala!

Cititi cartile lui Stanislav Grof si ale lui Nichael Newton, inapoiatilor!!!!!!!

Huhu 06-04-2010 - 02:22

Michael Newton

ValVerde 06-04-2010 - 03:18

Eu cred ca relatia SUA-China a incetat de mult de a fi o relatie strict economica. Ar fi prostie sa te rezumi la asta.

De fapt sint in joc interese geopolitice si lupte pentru rearanjare regionala care lasa in umbra numarul de nasturi ieftini pe care ii poti cumpara la Wal-Mart.

China si-a incordat muschii in calitate de cel mai mare creditor al SUA (Cu peste jumatate din masa monetara -in dolari- detinuta in afara USA). Cred ca a fost un „bluff” pe care Obama „called” cu vinzarea de arme catre Taiwan.
Politburo de la Beijing a inceput o campanie desantata in pur stil comunist de denuntare a imperialismului economic american ca autor principal al crizei economice mondiale.

Obama joaca „emerging markets” ca India, Brazilia, Egypt, etc impotriva chinezilor (o evaluare a Yuan-ului ar face deodata economiile acestor tari mult mai competitive)
China nu poate ataca dolarul fara sa isi dea singura la gioale, asa ca Obama pluseaza cu sanctiuni economice.

Eu cred ca e balet politic pentru restabilirea locului fiecaruia pe tabla de sah. Nimic important nu se va intimpla, (sintem intr-o relatie de simbioza) si daca se intimpla, nu-ti fa griji, vei cumpara ciorapi ieftini, din bumbac egipten, facuti in Cairo.

Mache 06-04-2010 - 10:16

Zici tu: „Eu cred ca relatia SUA-China a incetat de mult de a fi o relatie strict economica. Ar fi prostie sa te rezumi la asta.
De fapt sint in joc interese geopolitice si lupte pentru rearanjare regionala care lasa in umbra numarul de nasturi ieftini pe care ii poti cumpara la Wal-Mart.”

No bine. Amu’ ca ai postulat-o sa de frumos, mai si tradu-o. Care sunt interesele geopolitice comune si ce intelegi prin „rearanjare regionala”? Spune-o concret, daca chiar ai ceva de spus.

Zici tu: „China si-a incordat muschii in calitate de cel mai mare creditor al SUA (Cu peste jumatate din masa monetara -in dolari- detinuta in afara USA). Cred ca a fost un „bluff” pe care Obama „called” cu vinzarea de arme catre Taiwan.”

Bravo! Si cam ce poate sa faca China cu rezervele sale in dolari? Daca ar gasi maine clienti care sa cumpere toate bonurile e tezaur si lichiditatile in dolari ale Chinei asta ar evalua cu o cadere de 5% a bursei de pe Wall Street. Aia s-a mai intamplat si n-a cazut cerul… Stii cum se spune: „Daca datorezi un milion bancii, atunci esti al ei. Daca datorezi un miliard bancii, atunci banca e a ta”

Citez: „Politburo de la Beijing a inceput o campanie desantata in pur stil comunist de denuntare a imperialismului economic american ca autor principal al crizei economice mondiale.”

Esti un pic in urma cu evenimentele. Campania respectiva a inceput in 1949. De-a lungul timpului a devenit mai zgomotoasa sau a mai redus volumul, dupa caz. Dar n-a incetat niciodata.

Nu stiai ca si azi in toate scolile de stat din China se preda economia politica marxista si ca se vesteste sfarsitul iminent al capitalismului (in pofida a ceea ce se intampla dincolo de zidurile scolii), care e evident pe marginea papastiei si victoria rapida a socialsimului care va invinge pana la urma la orase si sate? Nu stiai ca pe fiecare bancnota chinezeasca e o singura poza: aceea a lui Mao.

Mache 06-04-2010 - 10:17

Citez: „Obama joaca „emerging markets” ca India, Brazilia, Egypt, etc impotriva chinezilor (o evaluare a Yuan-ului ar face deodata economiile acestor tari mult mai competitive)
China nu poate ataca dolarul fara sa isi dea singura la gioale, asa ca Obama pluseaza cu sanctiuni economice.”

Bunul Barak se joaca de fapt cu ea in nisip, da’ aia din jurul lui nu vor sa i-o spuna ca poate se apuca de bocit mititelu’ :). Iar din cand in cand baietii de la CNN il vopsesc mare strateg si om politic de talie internationala – cam asa cum il gadila si Scanteia pe impuscatu’.

In alta ordine de idei, tu realizezi ce enormitati spui?! Auzi acolo! Economia Egiptului „competitiva”?! Egiptul cu o populatie de aproape 4 ori mai mare ca a Romaniei are ~ 75% din PIB-ul Romaniei! Dupa rationamentul tau de fapt Obama ar trebui sa „joace” Bulgaria si Albania ca sa infranga economia chineza… Nu mai vorbim de India care la o populatie de peste un miliard o suta de milioane de locuitori are o economie mai slaba ca a Italiei sau Spaniei…

Citez: „Eu cred ca e balet politic pentru restabilirea locului fiecaruia pe tabla de sah. Nimic important nu se va intimpla, (sintem intr-o relatie de simbioza) si daca se intimpla, nu-ti fa griji, vei cumpara ciorapi ieftini, din bumbac egipten, facuti in Cairo.”

Din nou, rationamentul a ostenit si si-a luat o scurta vacanta:). Revin cu intrebarea initiala: Ce tabla de sah si ce locuri? Poti sa fii un pic mai concret? Vrei sa spui ca SUA se muta in Asia si China la nord de Mexic (mai aproape de Fidel:))?

Apoi sa stii ca n-am vazut in viata mea si deci nici nu am cumparat vreodata ciorapi facuti la Cairo – cu toate ca am fost in Egipt.

Oricum am gustat din plin incheiera in forta: tabla de sah se zapaceste, da’ ramane totul la fel. Cam asa zicea si nenea Iancu: „Accept sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic”. Numa’ ca aia era comedie…

ValVerde 06-04-2010 - 13:10

[quote name=”Mache”]Care sunt interesele geopolitice comune si ce intelegi prin „rearanjare regionala”? Spune-o concret, daca chiar ai ceva de spus.[/quote]

Nu cred sa aiba interese geopolitice „comune”, asa cum zici tu…
Vrei sa-ti enumerez interesele Chinei in regiune si in lume??? Documenteaza-te singur.
Obama e perceput ca un politician „soft”, fara multa experienta si care poate fi usor manevrat. In opinia mea si-a cistigat ceva din faima asta dupa cum a manevrat Honduras si Columbia.
In termeni generali, in politica internationala fiecare inceaca sa-si traga spuza pe turta lui cu ferocitatea unei haite de hiene flaminde…(nu ma intreba care hiene si care turta, poti afla si singur, iar daca nu esti de acord, e de asemenea in regula)
In acest context vorbeam de flexiunile muschiulare ale Beijingului. Se pare ca chinezii au primit un raspuns care nu le-a placut, ceea ce pentru mine inseamna ca a fost raspunsul adecvat.
Urmatorii care sper sa primeasca un raspuns neplacut din partea lui Obama sint Bibi si partidul sau. Bibi si-a mai pierdut odata postul din cauza USA, ar trebui sa fie atent.

[quote name=”Mache”] Bravo! Si cam ce poate sa faca China cu rezervele sale in dolari?[/quote]

Regurgitezi exact ce am spus eu, ca marea China nu poate face nimic cu masa de dolari acumulata (bluff=actiune care incearca sa-ti convinga adversarul ca detii o pozitie mult mai puternica decit e cazul in realitate)

ValVerde 06-04-2010 - 13:24

[quote name=”Mache”]Esti un pic in urma cu evenimentele. Campania respectiva a inceput in 1949[/quote]

Da, dar uite ce spuneau acum citeva luni (sursa: UK Telegraph)

Days earlier the State Council accused America of serial villainy. „In the US, civil and political rights of citizens are severely restricted and violated by the government. Workers’ rights are seriously violated,” it said.
„The US, with its strong military power, has pursued hegemony in the world, trampling upon the sovereignty of other countries and trespassing their human rights,” it said.
„At a time when the world is suffering a serious human rights disaster caused by the US subprime crisis-induced global financial crisis, the US government revels in accusing other countries.” And so forth.
Is the Politiburo smoking weed?

[quote name=”Mache”]In alta ordine de idei, tu realizezi ce enormitati spui?! Auzi acolo! Economia Egiptului „competitiva”?! [/quote]

Trebuie sa-ti explic ce inseamna „competitiva”??? OK, iti spun…Egiptul are o economie directionata pe export. O valorizare a yuanului ar face produsele egiptene mai competitive pe pietele internationale.
De altfel, daca nu esti de acord, cearta-te cu The Economist, „enormitatea” au spus-o ei:

„Emerging Asia, Brazil, Egypt and Europe are all irked by China’s yuan-rigged export dumping.”

ValVerde 06-04-2010 - 13:33

[quote name=”Mache”]Poti sa fii un pic mai concret? Vrei sa spui ca SUA se muta in Asia si China la nord de Mexic (mai aproape de Fidel:))?[/quote]

Pe ce lume traiesti??
SUA nu a plecat niciodata din Asia (nici vorba sa se mute acum acolo) iar China deja este in Mexic, Cuba, Venezuela, Ecuador. (posibil alte tari)
China inclusiv a incercat sa exercite control semnificativ asupra Canalului Panama (guvernul Bush a pus stop) Daca comentariul tau s-a vrut o zeflemea, cred ca ai fost mai aproape de adevar decit cind faci analize serioase.

O scrisoare pierduta a ales comedia sa adreseze situatii extrem de serioase. Daca nu ai facut decit sa rizi, ai pierdut 99% din mesaj.

Mache 07-04-2010 - 02:11

Dupa cum iti spuneam anterior, mesajele matale indicaca faptul ca rationamentul a ostenit si si-a luat o vacanta ceva mai lunga decat credeam. Ca sa o luam la rand si la obiect.

1. Ai spus ca „Eu cred ca relatia SUA-China a incetat de mult de a fi o relatie strict economica.[…] De fapt sint in joc interese geopolitice si lupte pentru rearanjare regionala”. Bun, da’ care-s alea? Ai niste raspunsuri concrete (gen chinezii vor sa cucereasca Antarctica si americanii Mongolia) sau bati campii ca Scanteia?

2. Ai mai spus „In acest context vorbeam de flexiunile muschiulare ale Beijingului.” . Aici n-am nimic de comentat. Atata doar ca m-a umplut de respect dibacia stilistica demna de Vanghele sau EBA.

3. O alta perla . Ia povesteste-ne un pic la ce perversiuni a supus bunul Barak Hondurasul si Columbia?

4. Si ca sa incheiem apoteotic: . Da chiar astept cu nerabdare sa aflu cum de o tara care are 3/4 din PIB-ul Romaniei la o populatie de 4 ori mai mare, unde oamenii se omoara pentru o paine subventionata din care traiesc peste 50% din locuitori http://www.youtube.com/watch?v=xhI-FSKgTfs&feature=related, care un deficit comercial endemic de aproape 50 de ani si unde rata somajului sta teapana intre 9% si 11% de un deceniu, in pofida veniturilor mizere poate fi numita „economie competitiva”. Hai inveseleste-ne si uimeste-ne. Nu mai indoiesc ca datele tale provin din the Economist. Dar nu stiu cum sa-ti spun, uita-te in oglinda si zi-i cum se numeste cel ce infuleca tot ce zboara?

Mache 07-04-2010 - 02:16

Dupa cum iti spuneam anterior, mesajele matale inca faptul ca rationamentul a ostenit si si-a luat o vacanta ceva mai lunga decat credeam. Ca sa o luam la rand si la obiect.

1. Ai spus ca „Eu cred ca relatia SUA-China a incetat de mult de a fi o relatie strict economica.[…] De fapt sint in joc interese geopolitice si lupte pentru rearanjare regionala”. Bun, da’ care-s alea? Ai niste raspunsuri concrete (gen chinezii vor sa cucereasca Antarctica si americanii Mongolia) sau bati campii ca Scanteia?

2. Ai mai spus „In acest context vorbeam de flexiunile muschiulare ale Beijingului.” . Aici n-am nimic de comentat. Atata doar ca m-a umplut de respect dibacia stilistica demna de Vanghele sau EBA.

3. O alta perla „Obama e perceput ca un politician „soft”, fara multa experienta si care poate fi usor manevrat. In opinia mea si-a cistigat ceva din faima asta dupa cum a manevrat Honduras si Columbia. „. Ia povesteste-ne un pic la ce perversiuni a supus bunul Barak Hondurasul si Columbia?

4. Si ca sa incheiem apoteotic: „Trebuie sa-ti explic ce inseamna „competitiva”??? OK, iti spun…Egiptul are o economie directionata pe export. O valorizare a yuanului ar face produsele egiptene mai competitive pe pietele internationale.”. Da chiar astept cu nerabdare sa aflu cum de o tara care are 3/4 din PIB-ul Romaniei la o populatie de 4 ori mai mare, unde oamenii se omoara pentru o paine subventionata din care traiesc peste 50% din locuitori http://www.youtube.com/watch?v=xhI-FSKgTfs&feature=related, care un deficit comerical endemic de aproape 50 de ani si unde rata somajului sta teapana intre 9% si 11% de un deceniu, in pofida veniturilor mizere poate fi numita „economie competitiva”. Hai inveseleste-ne si uimeste-ne. Nu mai indoiesc ca datele tale provin din the Economist. Dar nu stiu cum sa-ti spun, uita-te in oglinda si spune cum se numeste cel ce infuleca tot ce zboara?

ValVerde 07-04-2010 - 03:02

Din cite inteleg, gasesti lipsa de rationament in patru puncte. Ceva cu vacanta…vorbind de EBA…
Poate imi explici cum lipsa de detalii se transforma in „Irational’…dar in sfirsit.

Punctul 1. Imi vine greu sa cred ca nu ai auzit de dinamica sferlor de influenta, a schimbarilor economice si politice relationate cu China si SUA…uite numai doua articole care ating problemele regionale. Ar fi prea lung sa enumar eu aici, cred ca poti citi si singur. Poti sa fii de acord sau nu cu ceea ce spun autorii, eu ii consider credibili si de aia am mentionat subiectul:

http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=15452821

http://www.nytimes.com/2010/02/01/world/asia/01china.html

La punctul 2 nu ai nimic de comentat, faci asocieri sarcastice (la care ai tot dreptul), dar cum sint exprimarile respective , fie ca iti plac sau nu, incadrate la „rationament ostenit”????

La punctul 3. Esti usor impresionabil daca consideri „perle” opinii in general comune. Ceri mai multe detalii despre afirmatia mea cu privire la Colombia si Honduras dar in acelasi timp o consideri „irationala”????
In Honduras, guvernul SUA a sprijinit pe Zelaya, un dictator (in devenire)de stinga, care de fapt fusese inlaturat in mod legal de Congresul tarii. In Colombia, singurul aliat de nadejde al SUA in America de Sud, Cogresul SUA a refuzat cooptarea tarii la zona libera de comert pe niste motive total nesimnificative dupa parerea mea. Au mai reparat-o cu bazele militare.

La punctul 4, eu ii gasesc credibili, tu nu. Nu ma indoiesc ca tu crezi ca stii mai bine. Poate te uiti in oglinda ca sa aflii cum arata un individ pompos, fara multe contributii, dar guraliv

Victor Radulescu 14-04-2010 - 08:27

… este faptul ca singurul imperiu din istoria omenirii care exista si in prezent este China (chiar daca acum imparatul se numeste presedinte).
Finalul cu „zdrobirea Chinei” e cel putin ridicol. Eu unul consider mult mai realist realist finalul cu „limitarea si minimizarea influentei americane in Asia”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult