Elveţienii au pus DA la referendumul pentru legea privind combaterea COVID-19, care permite instituirea certificatului sanitar, potrivit estimărilor publicate duminică de institutul sondage gfs.bern.
Primele estimări arată că legea privind introducerea certificatului sanitar este susţinută de 63% dintre elveţienii care s-au prezentat la referendum, cu o marjă de eroare de două puncte procentuale. Opozanţii faţă de certificatul sanitar, care au iniţiat referendumul, au pierdut urmare scrutinul.
Sondajele realizate înainte de referendum au dat tabăra favorabilă acestei legi ca fiind majoritară. Doar partidul de dreapta populist UDC, prima formaţiune politică a ţării, i-a îndemnat pe elveţieni să voteze împotriva acestei legi.
Referendumul a avut loc în contextul apariţiei noii variante Omicron a coronavirusului, depistată în Africa de Sud şi declarată „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi a impus stare de alertă în toată lumea.
Semn al unor tensiuni neobişnuite în Elveţia, poliţia a înălţat bariere în jurul sediului guvernului şi Parlamentului de la Berna, în faţa unor posibile manifestaţii de protest, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Campania pentru referendum din Elveţia a fost marcată de numeroase manifestaţii, uneori interzise şi marcate de violenţe, însă departe de scenele de revoltă extrem de violente care au avut loc în Ţările de Jos. Cu toate acestea, amplificarea tensiunilor în Elveţia, ţară reputată pentru cultura dialogului şi a compromisului şi unde referendumuri sunt organizate de mai multe ori pe an într-un climat de linişte, a avut un efect de electroşoc.
Numeroşi politicieni, inclusiv ministrul sănătăţii Alain Berset, care de doi ani este un personaj marcant al luptei împotriva COVID-19 în această ţară, au fost ameninţaţi cu moartea şi sunt plasaţi de atunci sub protecţia poliţiei.
Tot duminică, elveţienii au spus DA, cu un procent de 61%, şi unei iniţiative populare privind îngrijirile medicale prin care se cere Confederaţiei să garanteze o „remunerare corespunzătoare” pentru servicii. O majoritate de cantoane trebuie de asemenea să o aprobe pentru ca aceasta să treacă.
Contrar altor ţări, care se confruntă cu o agravare a pandemiei, guvernul elveţian a refuzat până acum să înăsprească măsurile de luptă din planul naţional, informând că paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienţi cu COVID-19 în proporţie de numai 20%. Se pare însă că majoritatea populaţiei elveţiene doreşte măsuri mai ferme.
În condiţiile în care noua variantă Omicron de răspândeşte, preşedintele Confederaţiei, Guy Parmelin, a lansat un nou apel la vaccinare, publicat duminică în presă.
Cu o rată de vaccinare cu schemă completă de circa 65%, Elveţia se află în urma altor ţări din Europa de Vest în ceea ce priveşte vaccinarea.