Acasa InternationalExterne Emil Boc, la ONU: România, preocupată de conflictele îngheţate din regiunea extinsă a Mării Negre

Emil Boc, la ONU: România, preocupată de conflictele îngheţate din regiunea extinsă a Mării Negre

scris de Ziua Veche
5 afisari

.România este preocupată de conflictele îngheţate din regiunea extinsă a Mării Negre şi Caucazului de Sud, a declarat, vineri, primul-ministru român, Emil Boc, de la tribuna celei de 65-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Premierul Emil Boc şi-a ţinut discursul spre finalul şedinţei de vineri seară, cele mai multe locuri din sală fiind goale, transmite Agerpres.


”România continuă să fie preocupată de conflictele îngheţate în regiunea extinsă a Mării Negre şi Caucazului de Sud. În timp ce soluţii la aceste conflicte continuă să fie explorate în cadrul formatelor convenite, acestea trebuie să fie, de asemenea, monitorizate în cadrul lărgit al ONU, ca o modalitate de a încuraja dialogul şi pentru a se asigura că evoluţiile rămân în limitele dreptului internaţional şi ale rezoluţiilor ONU”, a spus Boc.

De asemenea, o prioritate de vârf a României o reprezintă Georgia, Bucureştiul sprijinind punerea în aplicare a misiunii Uniunii Europene de monitorizare în acest stat, după conflictul dintre Tbilisi şi Moscova. ”În Georgia, care este printre priorităţile de top ale României, ONU trebuie să continue să joace un rol important, alături de alţi actori, cum ar fi UE care, prin intermediul misiunii sale de monitorizare, contribuie enorm la stabilitatea zonei. Discuţiile de la Geneva şi participarea constructivă a tuturor părţilor în conflict sunt primordiale pentru întreaga regiune. România susţine că punerea deplină în aplicare a mandatului de către misiunea UE de monitorizare, prin implementarea acesteia pe întregul teritoriu al Georgiei, conduce la o soluţie de durată”, a mai spus Boc, la ONU.  În ceea ce priveşte Kosovo, premierul român a reiterat poziţia României de a nu recunoaşte independenţa acestei formaţiuni.

Premierul a inclus în discursul său extins şi un pasaj referitor la problematica legată de etnicii romi, considerând că această chestiune va fi rezolvată la nivelul Uniunii Europene, dar acest pasaj nu a fost citit de premier la ONU.  La Adunarea Generală din acest an, când România marchează 55 de ani de la aderarea la ONU, premierul Boc a reiterat dorinţa României ca în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite să aibă acces mai consistent şi statele din Europa de Est. ”Sesiunea a 65-a Adunării Generale ne lasă un alt an în care trebuie să accelerăm reînnoirea Adunării şi să elaborăm decizii istorice cu privire la reforma Consiliului de Securitate. România împărtăşeşte opinia că obiectivul general de reformare a Consiliului de Securitate trebuie să fie un organism mai eficient, transparent şi reprezentativ şi ţara mea se va alătura oricărei mişcări pragmatice în această direcţie. Credem cu tărie că Grupul Est-European merită o mai bună reprezentare în cadrul Consiliului de Securitate, în orice format de extindere”, a spus Boc, în faţa Adunării Generale a ONU.

 

 

0 comentariu

pompiliu bota 21-04-2010 - 19:17

Pentru evaziune fiscală nu se justifică arestarea!Oricât de mare ar fi prejudiciul!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult